Vágólapra másolva!
Ugyan csak három csoportban rendeznek mérkőzéseket a Bajnokok Ligája keddi játéknapján, de nem akármilyen izgalmak várhatóak, hiszen két kvartettben még mind a négy együttesnek van esélye a továbbjutásra, a B betűjelű csoportban pedig az FC Schalke 04 és a Rosenborg BK egymás ellen játszhat igazi ki-ki meccset.

Ebben a csoportban annyi már eldőlt, hogy a Chelsea FC szerzi meg az első helyet, így aztán a londoniak Valencia CF elleni hazai mérkőzését várhatóan egyik együttes sem veszi majd komolyan - bár a spanyolok egy győzelemmel legalább a harmadik helyet megszerezhetik. A kérdés már csak az, hogy érdekli-e őket az UEFA-kupa...

A másik találkozón viszont hatalmas lesz a tét, hiszen az FC Schalke 04 és a Rosenborg BK egymás ellen dönthet arról, hogy melyikük jut a legjobb 16 közé. Jelenleg a norvég gárda áll jobban, hiszen a trondheimiek két ponttal megelőzik a német együttest, amely viszont egy hazai győzelemmel befuthat a második pozícióba.

Más kérdés, hogy a Schalke eddigi két hazai meccsén csak egy pontot szerzett, és még csak gólt sem ért el a Veltins Arenában, a Rosenborg ugyanakkor veretlen vendégként ebben a kiírásban. Bonyolítja a helyzetet, hogy a norvégok számára már öt hete véget ért a bajnokság, és ebben az időszakban az együttes mindössze két mérkőzést játszott: a Chelsea FC-től 4-0-ra kikapott a BL-ben, majd edzőmeccsen 2-0-ra legyőzte a norvég másodosztályú Ranheimet.

A másik két csoportban ennél sokkal bonyolultabb a helyzet, hiszen mind az A, mind a C jelű kvartettben még mind a két továbbjutó hely szabad - és mind a négy csapat pályázik rá. Az A csoportban a legjobb helyzetben az FC Porto van, hiszen a portugálok számára egy döntetlen is elég hazai pályán a török Besiktas ellen, amelynek viszont mindenképpen nyernie kellene ahhoz, hogy továbbjusson.

Amennyiben a törökök nyernének, a Porto biztosan kiesik, mert ha a csoport másik találkozóján, az Olympique Marseille-Liverpool FC összecsapáson döntetlen is születne, és a három csapatnak azonos pontszáma lenne, az egymás elleni eredmények alapján összeállított minitabellán a Liverpool lenne a legjobb.

A Vörösök persze aligha bazírozhatnak erre Marseille-ben, a liverpooli gárdának győzelemre kell törnie az OM otthonában, amelytől október elején otthon kapott ki. Rafa Benítez együttese a hét végén elveszítette bajnoki veretlenségét, de a mester a Reading FC ellen a hajrában valósággal feladta a meccset, amikor lecserélte csapatkapitányát, Steven Gerrard.

A középpályásra a francia városban is kulcsszerep hárulhat, akárcsak Fernando Torresre, akit kisebb sérülés miatt szintén le kellett hozni Readingben - a liverpooliak nagyon bíznak benne, hogy a BL-mérkőzésre egészséges lesz. A másik oldalon erősen kérdéses a fiatal középpályás, Samir Nasri szereplése, aki szintén sérüléssel bajlódik.

A C csoportban hasonló a szituáció, mint az A jelű kvartettben, amennyiben még mind a négy együttes reménykedhet a továbbjutásban. A jelenleg az élen álló Real Madridnak ehhez "csak" egy pontra lenne szüksége a Lazio ellen, és figyelembe véve, hogy a királyi gárda ebben a szezonban mindegyik találkozóját megnyerte a Santiago Bernabéu-stadionban, mindez papírformának ígérkezik.

A rómaiak maguk is tisztában vannak vele, hogy csodára lenne szükségük, de a gárda mestere, Delio Rossi kijelentette: "Hiszek a csodákban". A papírforma alapján tehát a fő kérdés az, hogy a Real Madrid mögött melyik gárda lesz a második, és erről az Olimpiakosz, illetve a Werder Bremen egymás ellen dönthet.

Forrás: EPA

A Lazio-játékosok jó hangulatban ismerkedtek a Bernabéu-stadionnal

A görögök kedvezőbb helyzetből várhatják a találkozót, hiszen nekik már egy döntetlen is elég a továbbjutáshoz, nem csoda, hogy Athénban máris az "évtized mérkőzéséről" beszélnek. A hellének mestere, Takisz Lemonisz nem számíthat az eltiltott csapatkapitányra, Predrag Djordjevicre, ráadásul a sérültek listáját gyarapítja Didier Domi, Raúl Bravo és Mihalisz Konsztantinu is.

A meccs persze a brémaiaknak is nagyon fontos, de a Werdernél is sok a hiányzó: az influenzás középhátvéd, Per Mertesacker szereplése erősen kérdéses, Torsten Frings pedig már régóta hiányzik a csapatból.

www.infosport-focivilag.hu