Vágólapra másolva!
Későn érő típusnak tartják Luca Tonit, a Bayern München olasz csatárát. A világklasszis labdarúgó 23 esztendős korában még mindössze a másodosztályban szerepelt, hat évvel később azonban már nemcsak olasz gólkirály lett, de elnyerte a legjobb gólszerzőnek járó Aranycipőt is. A tavaly nyáron világbajnoki címet szerző támadó meglepetésre elutasította a hazai sztáralakulatok érdeklődését, s az újjáépülő Bayern München ajánlatát fogadta el. A bajorok góllövőlista-vezető támadójával a FIFA Magazine készített interjút.

- Nyáron komoly olasz csapatoktól kapott ajánlatot, hívta az AC Milan, az Inter és a Juventus. Miért éppen a Bayernt választotta?
- Mert a sok lehetőség közül a müncheni tűnt a legjobbnak.

- Korábban csupán egy olasz játszott a Bundesligában, Ruggerio Rizzitelli, aki 1996-1998 között 45 mérkőzésen 11 gólt szerzett a Bayern színeiben. Beszélt vele a csapatról és a bajnokságról?
- Persze. Azonnal izgatott lett, rengeteg jótanáccsal, bátorítással látott el. Azt mondta, a Bayern nagyszerű klub, biztosan jól fogom érezni magam. Tudod, Olaszországban már sok tapasztalatot szereztem, voltam gólkirály, most ezeket szeretném külföldön is kamatoztatni

- Franck Ribéryvel együtt hamar elfogadtatta magát a müncheni szurkolókkal. Szereti a sztárságot?
- Inkább futballozni és gólokat szerezni szeretek, a többi csak ezeknek a hozadéka. Majd meglátjuk, valóban sztárrá válok-e. Azért jöttem a Bayernhez, hogy minél több gólt szerezzek, így tettem korábban Palermóban és Firenzében is. Itt Németországban az emberek jól ki tudják fejezni érzéseiket egy olyan játékossal szemben, aki tökéletesen teszi a dolgát. Ráadásul nem tolakodóak, ellentétben Olaszországgal, ha itt felismernek az utcán, akkor sem rohannak le. Kevesebb rajtam a nyomás, ráadásul imádon Münchent, gyönyörű város, igazán otthon érzem magam.

- Mi a véleménye a német futballról?
- A téli szünetig nem szeretnék komolyabb véleményt alkotni a Bundesligáról. Amit elmondhatok: a Bayernnek nagyon erős csapata van, szerintem még az olasz bajnokságban is kiválóan szerepelnénk.

- 2006-ban nemcsak Olaszországban lett gólkirály, de Európában is, hiszen elnyerte az Aranycipőt? Hasonló a célja Németországban?
- Nagyszerű lenne, ha megismételném azt a teljesítményt. Úgy látom, a Bayern évekig a világ egyik legjobb csapata marad, szeretnék ennek a sikersorozatnak a részese lenni.

- Mitől ennyire magabiztos?
- Azért, mert látom, hogy a klub az előző évek jó alapjaira építve rengeteg pénzt fektetett be új játékosokba. Miért ne tűzhetnénk meg nagyobb célokat? S ki mondja, hogy nem érhetjük el ezeket?

Forrás: EPA

- Csak az UEFA-kupában szerepelhet a Bayernnel. Kielégíti a helyzet?
- Természetesen nem, de úgyis csak egy évig lesz így. Jövőre már a Bajnokok Ligájában játszunk. Idén azonban abszolút esélyesei vagyunk az UEFA-sorozatnak, s bár vannak jó csapatok, nincs okunk félni senkitől. De bevallom, örülnék, ha a döntőben a Fiorentina lenne az ellenfelünk, sok barátom van még ott, élvezetes meccs kerekedne belőle.

Forrás: EPA
Forrás: EPA

- Milyen típusú játékosnak tartja magát?
- A pályán igazi harcos, aki minden helyzetéből gólt akar elérni, aki számára lételem a sikeresség. A 90 perc után viszont visszavedlem civil emberré.

- S milyen ember?
- Egy hétköznapi, 30 éves férfi, akinek a legjobb munkája van a világon, amelynek köszönhetően nagyon jól élhetek.

- Sokan féltették attól, milyen lesz a kapcsolata a pályán csatártársával, Miroslav Kloséval.
- Nem kell félteni, jól megértjük egymást. Érezzük egymást, Miro ráadásul fantasztikus játékos, ritka az ilyen önzetlen futballista.

- Azt nyilatkozta, Kloséval hamarosan Európa legjobb csatárkettősét alkotják. De akkor mi lesz a barcelonai Henry, Messi, Ronaldinho trióval?
- Azért ők másmilyen csatárok. Miro és én nem a látványról gondoskodunk, csupán gólokat rúgunk. Megrögzött gólszerzők vagyunk. Barcelonában a show és a látványosság fontosabb szerepet tölt be, ott Ronaldinho és Messi erről hivatott gondoskodni. Henry az egyetlen, aki hasonlít ránk, ő hozzánk hasonlóan teszi a dolgát.

- Hogyan reagálja le, ha kihagy egy ordító helyzetet?
- Ha kihagyok tíz ziccert, akkor sem esem kétségbe, reménykedem, hogy jön majd a tizenegyedik lehetőség. Ezért kell 90 percen keresztül koncentrálni, nem hagyni, hogy bármi is megzavarjon. Amikor az ember berúgja a várva várt gólt, akkor biztos lehet benne, hogy a szurkoló már elfeledte, s meg is bocsátotta a tíz kihagyott helyzetet. Egy biztos, én nem adom fel egykönnyen.

- Meddig szeretne futballozni?
- Nincs menetrendem erre vonatkozóan. Addig játszom, amíg a testem engedi. Figyelek magamra, s elégedett leszek akkor is, ha ki kell mondanom a végső nemet.

Forrás: EPA

- A világbajnok csapat két oszlopos tagja, Alessandro Nesta és Francesco Totti visszavonult a válogatottságtól.
- Sajnos két kiváló és fontos játékost, két bajnokot vesztettünk ezzel. Döntésük nagyon elszomorított, de lépésüket tiszteletben kell tartanunk.

- Ha mondjuk Olaszország megnyerné a 2008-as Európa-bajnokságot, elgondolkodna hasonló lépésen?
- Nem akarok erre gondolni. Büszke vagyok arra, hogy hazámat képviselhetem.