Vágólapra másolva!
Amikor augusztusban a Honvéd az UEFA-kupában az első mérkőzésen gól nélküli döntetlent ért el a Hamburger SV ellen, akkor valószínűleg kevesen gondolták volna, hogy a HSV pár hónappal később versenyben lesz a Bundesligában az első helyért. A hamburgi gárda a Werder Bremen mellett a Bayern egyik fő üldözőjének számít, az utóbbi napokban mégis inkább az edzőkérdés miatt került az érdeklődés középpontjába, hiszen a csapat mestere, Huub Stevens bejelentette, hogy az idény végén távozik az egyesülettől.

Márpedig a holland szakvezetőnek nagyon sokat köszönhet a hamburgi alakulat, elvégre amikor Stevens februárban átvette a gárda irányítását, akkor az együttes az utolsó helyen állt a Bundesligában. Az új edzőnek azonban sikerült felráznia a csapatot, amely pazarul hajrázott a tavasszal, és így egészen a hetedik helyig lépett előre a tabellán, amivel kiharcolta az UEFA-Intertotó-kupában való szereplést.

A nyáron aztán igyekeztek úgy alakítani a keretet, hogy a csapat a 2007- 2008-as pontvadászatban is versenyben lehessen a nemzetközi kupaszereplésért, mert az új idényre a cél "csupán" az első hat közé kerülés volt a bajnokságban.

Ennek érdekében Stevens igyekezett tudatosan, posztra igazolni, így aztán miközben nagytakarítást végzett a keretben (11 labdarúgót is elküldött), komoly erősítést mindössze három új játékos jelentett: az egyiptomi középcsatár, Mohamed Zidan, a holland szélső, Romeo Castelen, illetve az átigazolási időszak utolsó napjaiban a Hertha BSC-től megszerzett Jerome Boateng.

A Honvéd elleni UEFA-kupa-mérkőzések idején a legnagyobb kérdés azonban az volt, hogy mi lesz a sorsa a klub legértékesebb játékosának, a holland játékmesternek, Rafael van der Vaartnak, akinek kulcsszerepe volt a hamburgiak tavaszi "feltámadásában", és az együttes taktikájában is nagyon fontos szerepet tölt be.

A középpályás Budapesten nem is lépett pályára, és igyekezett "kiprovokálni" eladását (az őt leginkább csábító Valencia CF mezével pózolt), de a hamburgiak a spanyolok busás ajánlata ellenére sem adták el, Van der Vaart pedig belátta, hogy még legalább egy fél évig maradnia kell. Pár nappal a "balhé" után már megint ott volt a kezdő tizenegyben, és a Bayer Leverkusen ellen győztes gólt is szerzett.

Hogy Van der Vaartnak milyen fontos a szerepe, azt jól jelzi, hogy az első kilenc fordulóban a hamburgiak 12 találatából egymaga hetet szerzett, további két gólnál pedig előkészítőként jeleskedett. Ugyanakkor a gárda immár a holland nélkül is képes jó teljesítményre, elvégre a Van der Vaart nélkül lejátszott három bajnokin is veretlen maradt, pedig a holland játékmester nem játszott a Bayern München elleni rangadón, illetve a címvédő VfB Stuttgart ellen sem. A hamburgiak egyik legnagyobb erősségének jelenleg éppen a csapategységet tartják, ami elsősorban a trénernek köszönhető.

Stevens érkezése óta a 4-5-1-es szisztémát alkalmazza a csapatnál, két védekező középpályással, két szélsővel, egy irányítóval és egy vérbeli középcsatárral, a keretet pedig úgy állította össze, hogy rengeteg több poszton is bevethető futballista áll a rendelkezésére. Ennek köszönhetően eddig mindig sikerült pótolni a sérülés miatt hiányzókat: Van der Vaart helyén Piotr Trochowski irányított, a védekező középpályás pozíciójában megfordult az alaphelyzetben középhátvéd Vincent Kompany vagy a szélsőhátvéd Collin Benjamin is. Boateng leigazolása mutatja a legjobban, hogy Stevensnek milyen focistákra van szüksége: a Hertha BSC-től megvett játékos általában jobbhátvédként szerepel, de a balbekk Thimothée Atouba sérülésekor áthúzódott a bal szélre, és ott is jól futballozott.

Forrás: EPA

Nem csoda, hogy a tréner a szurkolók és a játékosok körében is nagy népszerűségnek örvend, éppen ezért okozott kisebbfajta meglepetést, amikor kiderült, hogy elfogadta a PSV Eindhoven ajánlatát, és jövő nyártól egykori klubja edzője lesz. Stevens korábban sohasem tagadta, hogy egyszer mindenképpen szeretne Eindhovenben dolgozni, ahol egykoron játékosként több mint egy évtizedet eltöltött, de mostani döntése mögött nem csak ez húzódik meg.

A szakember felesége ugyanis súlyos beteg, és az eindhoveni kórházban kezelik, vagyis Stevens nyártól sokkal közelebb lesz hozzá. Hamburgban maximálisan megértették a tréner döntését, és külön megköszönték, hogy a mester a szezon végéig marad - a kérdés már csak az, hogy miként befolyásolja majd a csapat teljesítményét.

Stevens mindenesetre már volt hasonló helyzetben, hiszen anno a Schalke 04-nél és az 1. FC Kölnnél is szezon közben jelentette be, hogy az idény végén távozik, és az együttes eredményei egyik helyen sem estek vissza.

Ráadásul a hamburgiaknak így van idejük arra, hogy megtalálják az utódját, és a hírek szerint a klub sportigazgatója, Dietmar Beiersdorfer már dolgozik is az ügyön, és a német sajtó szerint a HSV mindenképpen egy rutinosabb, idősebb trénert keres, aki Stevenshez hasonlóan keményen fogja a focistákat.

www.infosport-focivilag.hu