Vágólapra másolva!
A brazil futball-legenda Pelé mellett további 121 világbajnoki fináléba bejutó, de azt külöböző okokból kihagyó játékos kap utólag aranyérmet a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) döntése alapján.

A hírt a szervezet elnöke, Joseph Blatter jelentette be Durbanben: azoknak a játékosoknak is szeretnék átadni az érmeket, akik, bár tagjai voltak egy vb-győztes csapatnak, azonban bizonyos okokból - sérülés, eltiltás - nem játszhattak együttesük mindent eldöntő összecsapásán.

"Egy éven belül megpróbáljuk felkutatni a díjazottakat és átadni az érmeket, amelyek a labdarúgók esetleges halála esetén a családjuk birtokába kerülnek majd" - tette hozzá Blatter.

A FIFA szabályai szerint az első világbajnokságtól, azaz 1930-tól egészen az 1974-es tornáig csak azok a labdarúgók kaptak érmet, akiket csapatuk benevezett a fináléba.

A világklasszis Pelé emiatt maradt aranyérem nélkül az 1962-es chilei finálé után, melyen sérülés miatt nem szerepelhetett a csehszlovákok ellen. Ha a "Fekete Gyöngyszem" megkapja ezt az érmet, akkor a futballisták közül egyedüliként ő büszkélkedhet majd, immár hivatalosan is három világbajnoki elsőséggel.