Vágólapra másolva!
Napjaink labdarúgásában egyre inkább érvényesül az a tendencia, hogy a nagy sztárklubok igyekeznek minél fiatalabban megszerezni a tehetségeket a kisebb egyesületektől. A legújabb példa Angliából érkezett, ahol egy 14 esztendős ifjoncért, aki még csak klubja korosztályos csapatában futballozik, a Liverpool, a Chelsea és a Manchester United versengett, és végül az utóbbi nyert - a pletykák szerint közel egymillió fontot kifizetve!

Amióta az UEFA bevezette, hogy az európai kupákban szereplő csapatoknak meghatározott számú saját nevelésű futballistával kell rendelkezniük, azóta megnőtt a jelentősége a tehetségek minél fiatalabb korban történő felkutatásának.

Saját nevelésűnek ugyanis az európai szövetség azon labdarúgókat nevezi, akik 15 és 21 éves koruk között legalább három esztendőt az adott egyesületnél töltöttek, vagyis ha egy ifjonc 14 évesen kerül egy más gárdától az utánpótláshoz, akkor később tökéletesen megfelel ennek a kitételnek. Nem csoda, hogy a sztárklubok manapság már tizenévesen igyekeznek begyűjteni a nagy tehetségeket.

Ékes példa erre a jelenleg az angol másodosztályban szereplő Burnley FC (ahol jelenleg Király Gábor is légióskodik) ifjú tálentumának, John Cofie-nak az esete. A mindössze 14 éves csatárt a Burnley szakvezetője, Steve Cotterril egy németországi tornán fedezte fel tavaly: a ghánai születésű Cofie ugyanis már Európában nőtt fel, mivel édesapja itt dolgozott. A Burnley rögtön inasszerződést ajánlott a srácnak, aki tavaly nyáron költözött Angliába, és a korosztályos csapatokban futószalagon ontotta a gólokat. A klub utánpótlásánál ódákat zengtek a rendkívül gyors, ugyanakkor technikás csatárról, aki rendszeresen a nála három-négy évvel idősebbek között futballozott.

Az egyesület balszerencséjére azonban Cofie-ra az élvonalbeli csapatok is felfigyeltek, és hamarosan egyre több tehetségkutató tűnt fel a Burnley korosztályos csapatának mérkőzésein - olyannyira, hogy a klub egy idő után kénytelen volt őket kitiltani őket a gárda meccseiről! A lavina azonban akkor már megindult, és rövid időn belül a bulvárlapok arról cikkeztek, hogy a Manchester United, a Chelsea FC és a Liverpool FC is bejelentkezett az ifjú titánért. Szeptember végén a Burnley hivatalos közleményt adott ki, amelyben kifejtette, hogy a pletykák ellenére Cofie hivatalosan is a klub focistája, és egyáltalán nem áll szándékukban eladni őt, hanem azt szeretnék, ha náluk mutatkozna be a felnőttek között - állítólag erre már a jelenlegi szezonban is lett volna esélye, és ezzel a klub történetének legfiatalabb focistája lett volna.

A mai labdarúgásban azonban a pénz beszél, és sejteni lehetett, hogy a Burnley maximum annyit tehet, hogy megkéri Cofie árát - főleg, hogy a fiatal csatár is kijelentette, hogy mindenképpen valamelyik sztárklubhoz akar igazolni, és nem volt hajlandó edzeni korábbi csapatánál. Megindult tehát a versengés a 14 esztendős tálentumért, és eleinte a Liverpool FC volt előnyben: a Vörösök meghívták a srácot a családjával együtt a Cardiff City elleni Ligakupa-mérkőzésre az Anfieldre. A liverpooli egyesület azonban "csak" 250 ezer fontot szeretett volna fizetni érte, amit a másodosztályú klub nevetségesnek tartott: ők egymillió fontra taksálták a játékost.

Azt nem tudni, hogy a Manchester United végül mennyit áldozott a csatárért, de az mindenesetre tény, hogy a Vörös Ördögök a minap megszerezték Cofie-t a Burnleytől. A megállapodás értelmében a focista egykori klubjának kölcsönvételi opciója lesz a játékosra, valamint az esetleges további vételár (ha a manchesteriek a jövőben eladnák) egynegyede is őket illeti. Ezen kívül, amennyiben Cofie profi szerződést köt Manchesterben (amire leghamarabb három év múlva lesz lehetősége életkora miatt), akkor az azt követő egy éven belül a MU barátságos mérkőzést játszik a Burnleyvel.

www.infosport-focivilag.hu