Vágólapra másolva!
A Tottenham Hotspur vezetőségének döntése, amely szerint menesztik a csapat szakvezetőjét, Martin Jolt, azt jelenti, hogy a Premier League-ben október végére már három egyesület is leváltotta menedzserét. Ez azt jelenti, hogy a topligák közül jelenleg az angol élvonal vezet az edzőcserék tekintetében, pedig korábban ennek éppen ellenkezője volt a jellemző.

A Getafe CF elleni UEFA-kupa mérkőzésen a Tottenham Hotspur mestere, Martin Jol úgy ült a kispadon, hogy tudta: ez az utolsó találkozója a Spurs élén, mivel a vezetőség még az összecsapás előtt felbontotta a szerződését. A holland szakvezető távozása tulajdonképpen már nyár óta lógott a levegőben, sőt, sokak szerint már a szezont sem vele kezdték volna el, ha a londoni gárdának sikerül elcsábítania a spanyol Sevilla FC éléről Juande Ramost.

A hispán szakember azonban augusztusban még úgy döntött, hogy kitölti a 2008-ig érvényes szerződését az andalúziai klubnál, a Tottenhamnek pedig nem volt más alternatívája, mint hogy Jol vezérletével vágjon neki a szezonnak, de ez a bizonytalanság aligha tett jót a csapatnak, ami az eredményeken is meglátszott.

Miután az előzetesen a BL-szereplés kiharcolását célul kitűző együttes tíz forduló alatt mindössze egy bajnokit tudott megnyerni, és kieső helyen áll, így nem meglepő, hogy szinte hétről hétre felröppent a hír: Jolnak mennie kell. Eddig azonban a vezetőség kitartott a szakvezető mellett, és nehéz megmagyarázni, hogy miért éppen most döntöttek a menesztése mellett - ha csak nem egyeztek meg máris leendő utódjával.

Egyelőre az angol lapok is csak találgatnak: egyesek úgy vélik, hogy Juande Ramos csak a szezon végén érkezik, másik szerint viszont hamarosan ő ül a Tottenham kispadján, segítője pedig a csapat egykori uruguayi játékosa, Gustavo Poyet lesz, aki jelenleg a harmadosztályú Leeds Unitednél dolgozik hasonló pozícióban.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy az utóbbi lehetőség valósul meg, hiszen a Sevilla sportigazgatója, Monchi csütörtökön Londonban járt, Ramos lemondott, a Spurs pedig a hírek szerint megtette ajánlatát a trénernek, azzal a kitétellel, hogy ha most nem jön, akkor később nem is számítanak rá.

Bármi is történik majd, az biztos, hogy Jol már a harmadik tréner volt ebben a szezonban a Premier League-ben, akinek fel kellett állnia a kispadról, márpedig ezzel az angol élvonal jelenleg "listavezető" az edzőcseréket tekintve a topligák között.

A francia első osztályban 11 forduló alatt két klub váltott szakvezetőt (az RC Lensnál Guy Roux helyére Jean-Pierre Papin érkezett, az Olympique Marseille-nél pedig Albert Emont Eric Gerets váltotta), míg a német, az olasz és a spanyol bajnokságban egy-egy csapatnál volt csere: az Energie Cottbusnál Patrick Sander, Bojan Prasnikar, a Livornónál Fernando Orsi, Giancarlo Camolese, a Levante UD-nél pedig Abel Resino, Giovanni de Biasi váltás történt.

Ehhez képest a Premier League-ben a Tottenham mellett már a Chelsea FC és a Bolton Wanderers csapatával is más szakember dolgozik. A Kékeknél José Mourinho távozása nem kis meglepetést jelentett, arról nem is beszélve, hogy a helyére Avraham Grant került, a Boltonnál viszont a rossz eredmények miatt nem volt váratlan, hogy kirúgták Sammy Lee-t - maximum az volt szokatlan, hogy ilyen hamar megtörtént a dolog.

Angliában ugyanis nem jellemző, hogy ilyen türelmetlenek lennének az edzőkkel. Az elmúlt hét idényben egyszer sem fordult elő, hogy október végére már három élvonalbeli klubnál is lecserélték volna a szakembert, sőt, volt olyan idény, amelyben összesen nem volt három edzőcsere. A 2000-2001-es pontvadászatban csak két szakembernek kellett felállnia a kispadról: Gianluca Viallinak a Chelsea-nél és George Grahamnek a Tottenhamnél (érdekesség, hogy ez a két klub ott van a mostani edzőváltók között is).

Hasonlóan "nyugis" volt a szakemberek számára a 2005-2006-os idény is, amikor csak három trénernek kellett a bajnokság közben új csapatot keresnie: Alain Perrint a Portsmouth FC-től, Graeme Sounesst a Newcastle Unitedtől, Mick McCarthyt pedig a Sunderland AFC-től menesztették, de a legkorábbi edzőcsere is csak decemberben történt.

Az előző idényben ugyan hat egyesület is leváltotta mesterét a bajnokság közben, de a legkorábbi váltás is csak novemberben történt, és a hat edzőcseréből hármat csak májusban hajtottak végre, ami tulajdonképpen már a következő szezonra való "felkészülés" része volt. Eddig inkább az volt a jellemző az angol klubokra, hogy igyekeztek a holtszezonban végrehajtani a személyi változásokat, és az egyesületek általában igen türelmesek voltak a szakemberekkel szemben.

Nem véletlen, hogy Sir Alex Ferguson már több mint 20 éve vezeti a Manchester United, Arsene Wenger 11 éve az Arsenal FC-t, de említhetnénk a Birmingham City mesterét, Steve Bruce-t is, aki 2001 novembere óta irányítja a klubot, és akkor sem menesztették, amikor kiesett a csapattal az élvonalból - ennek jutalma az azonnali feljutás lett.