Vágólapra másolva!
A VfB Stuttgart elleni BL-mérkőzésen Ronaldinho visszatért az FC Barcelona kezdő tizenegyébe, és a katalánok meg is nyerték a meccset 2-0-ra. Ezzel együtt az utóbbi napokban egy szinte szentségtörőnek számító vita indult meg a Barca-hívek között, amelyet a spanyol sajtó is átvett: elképzelhető, hogy a Barcelona jelenleg jobb Ronaldinho nélkül, mint a brazil szupersztárral?

Amikor nyáron a Barca leigazolta az Arsenal FC francia szupersztárját, Thierry Henryt, mindenki az úgynevezett "fantasztikus négyesről", vagyis a Ronaldinho-Lionel Messi-Samuel Eto'o-Henry támadókvartettről beszélt. A legtöbb szakértő kétségbe vonta, hogy ez a négy focista egyszerre is a pályán lehetne, vagyis a csapat trénere, Frank Rijkaard számára egy új dilemma állt elő, jelesül hogy melyik világsztárt hagyja ki a kezdő tizenegyből. A sérülések egyelőre megoldották a kérdést a számára, hiszen csak a bajnokság első fordulójában kellett döntenie, a holland szakember akkor Henryt ültette le a kispadra, majd Messi helyére cserélte be a franciát. Ezt követően a Joan Gamper-kupán az FC Internazionale ellen Samuel Eto'o megsérült, és ő még mindig nem áll a csapat rendelkezésére - a hírek szerint még legalább egy hónapot kell kihagynia.

Mindez azt jelentette, hogy második bajnoki fordulótól kezdve a Ronaldinho-Henry-Messi támadótrió futballozott a Barcelonában, az Athletic Bilbaót le is győzte 3-1-re a csapat, de ezután a CA Osasuna ellen csak egy gól nélküli döntetlenre futotta. Ráadásul ezen a találkozón Rijkaard olyat tett, amire korábban csak nagyon ritkán volt példa: a második félidő közepén lehozta a pályáról Ronaldinhót. Pár nappal később az Olympique Lyon ellen hasonlóan tett, ezután pedig a brazil klasszis három bajnoki mérkőzésen keresztül még a keretnek sem volt tagja - a hivatalos indoklás szerint sérülés miatt.

Ezen a három meccsen pedig a Barca valósággal brillírozott: miután a Sevilla FC elleni rangadót megnyerte 2-1-re, egyaránt 4-1-re győzte le a Real Zaragozát és a Levante UD-t is - utóbbit idegenben. A találkozók sztárja Messi volt, aki a három mérkőzésen ötször volt eredményes, sokkal érdekesebb azonban, hogy Ronaldinho posztján Andrés Iniesta futballozott, és kiváló teljesítményt nyújtott: a Sevilla ellen gólpasszt adott, a Zaragoza ellen pedig maga is betalált. A saját nevelésű középpályás ugyanabban a pozícióban játszott, mint Ronaldinho, vagyis a csatársor bal oldalán kapott helyet, de játékstílusa nagyban különbözik a brazilétól. Ronaldinho ugyanis gyakran lassítja a Barca játékát, főleg az utóbbi időben, ami elsősorban gyengébb formájának tudható be: ugyan még így is képes egy-egy zseniális húzásra, parádés indításra, de a támadások lendülete sokszor megakadt rajta. Iniesta ellenben rendkívül lendületes futballista, kevesebbet lép vissza labdáért, ám gyakrabban indul be, és így könnyebben megjátszható, arról nem is beszélve, hogy középpályás múltja miatt a védekezésből is aktívabban veszi ki részét, letámadva a labdát kihozni próbáló védőket.

A számok is azt mutatják, hogy Ronaldinhóval a pályán a Barca kevésbé volt hatékony ebben a szezonban: a brazillal a csapat összesen hat találatot ért el, míg nélküle 12-szer volt eredményes. Ezzel együtt a stuttgarti példa azt jelzi, hogy Rijkaard számára az egészséges Ronaldinho továbbra is kihagyhatatlan a kezdő tizenegyből, ami azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy Iniesta a kispadra szorul. Utóbbi futballista ugyanis elképesztően sokoldalú, és ennek köszönhetően a szezon eddigi nyolc mérkőzéséből hatszor a kezdők között szerepelt - mégpedig négy különböző pozícióban.

Az első fordulóban a Racing Santander ellen a három középpályás közül Iniesta a bal oldalon kapott helyet, a harmadik játéknapon a CA Osasuna ellen viszont a középpályás-sor jobb oldalán szerepelt, mindkét alkalommal végigjátszva az összecsapást. Ezután jött Ronaldinho sérülése, amikor a saját nevelésű focista a brazil helyén, vagyis a támadósor bal szélén játszott. A legutóbb, a VfB Stuttgart ellen pedig Yaya Touré sérülése miatt Rijkaard mester amolyan védekező középpályási szerepkörben küldte pályára Iniestát, aki itt is remekül megállta a helyét. Nem csoda, hogy a focista nagy közönségkedvencnek számít a katalánoknál, és az utóbbi időben már a helyi sportsajtó is egyre többet ír róla, kiemelve sokoldalúságát. Külön érdekesség, hogy a neves spanyol hetilap, a Don Balón játékosranglistáján az előző szezonban Iniesta előrébb végzett, mint Ronaldinho, sőt, a Barca keretéből csak Messi előzte meg.