Élő:
Vágólapra másolva!
Tavasszal nagy visszhangot váltott ki, amikor a FIFA bejelentette, hogy orvosi okok miatt nem engedélyezi a válogatott mérkőzések rendezését a tengerszint feletti 2500 méteres magasság felett. Az Andok országainak tiltakozása miatt a nemzetközi szövetség engedett a megszorításból, Bolíviával pedig kivételt tett, Perunak azonban ugyanezt nem sikerült elérnie, így a perui nemzeti csapat érdekes módszerrel készül a novemberi két vb-selejtezőjére - gyakorlatilag két válogatottat állítanak össze.

A dél-amerikai országok közül több is igyekezett kihasználni a természeti adottságokat a hazai válogatott mérkőzések során, és olyan stadionban vitte az otthoni meccseit, amely a lehető legmagasabban feküdt a tengerszint felett, megnehezítve a vendégcsapatok dolgát.

Leginkább Bolívia volt a haszonélvezője ennek, hiszen az ország fővárosa, La Paz 3600 méteres magasságban fekszik, de Ecuador és Kolumbia is élt hasonló módszerrel. A FIFA számára alighanem az jelentette az utolsó cseppet a pohárban, amikor a peruiak tavasszal bejelentették, hogy a vb-selejtezők során hazai meccseiket Cuzcóban szeretnék rendezni, amely közel 3500 méter magasan található.

A nemzetközi szervezett erre májusban orvosi vizsgálatokra hivatkozva bejelentette, hogy 2500 méter felett nem engedélyezi a hivatalos válogatott találkozók rendezését. Ez persze óriási felháborodást keltett a fent említett országokban, és természetesen leginkább a bolíviaiak tiltakoztak.

Az ország köztársasági elnöke, Evo Morales demonstrációképpen 5270 méter magasan játszott egy focimeccset, miközben azzal vádolta a FIFA-t, hogy elsősorban Argentína és Brazília nyomására hozta a döntést - a magaslat miatt ugyanis legtöbbször a két legerősebb dél-amerikai válogatott tiltakozott. A FIFA erre előbb 2500 méterről 3000-re vitte fel az engedélyezés határát, de La Paz ebben még mindig nem fért volna bele, így aztán két nappal később a bolíviaiak külön engedélyt kaptak arra, hogy fővárosukban rendezhessék meg a hazai selejtezőiket.

Forrás: EPA

A bolíviai köztársasági elnököt nem zavarja, ha 5000 méter fölött kell focizni

Ennek megfelelően az októberben elkezdődött kvalifikációs sorozatban rendeztek mérkőzést Bogotában (2640 méter magasan), Quitóban (2850 méteres magasságban) és La Pazban is, vagyis az új szankció csupán egyetlen országot érintett hátrányosan: Perut. A peruiak ugyanis azt tervezték, hogy a cuzcói Garcilaso de la Vega-stadionba viszik fel a hazai mérkőzéseik egy részét, amely a tengerszint felett 3475 méterben található, azonban a FIFA ezt nem engedélyezte a számukra, sőt, azt a kérést is elutasította, hogy a Brazília elleni otthoni összecsapásra Arequipában kerüljön sor - pedig ez a város "csak" 2335 méterrel található a tengerszint felett.

A peruiak így aztán ugyanúgy Limában fogadják majd a brazilokat, mint ahogyan azt tették az első hazai selejtezőjükön Paraguayjal. Ez annyiban jelent problémát a perui együttes számára, hogy három nappal a selecao elleni, otthoni mérkőzés után már Ecuadorban kell játszaniuk, azaz 2850 méterrel a tengerszint felett. Így aztán a szövetségi kapitány, a Copa América után kinevezett Jorge del Solar egyedi megoldást talált ki: két különböző keretet állít össze a két mérkőzésre.

Forrás: EPA

Pizarróék a brazilok ellen bizonyíthatnak, és megúsznak egy ecuadori magaslati túrát

A brazilok elleni, otthoni találkozón a tulajdonképpeni A válogatott játszik majd, az európai légiósokkal (mint például Jefferson Farfán, Claudio Pizarro vagy Nolberto Solano), de nekik nem kell elutazniuk Quitóba az Ecuador elleni mérkőzésre. Ott ugyanis egy kizárólag a hazai bajnokságban futballozó játékosokból álló csapat áll majd ki, amely ezt megelőzően Del Solar asszisztense, Marcelo Asteggiano irányításával egy héten keresztül Arequipában, azaz 2335 méteren készül majd az összecsapásra.

Arra már korábban is akadt példa Dél-Amerikában, hogy egy válogatott vagy klubcsapat szándékosan a legjobbjai nélkül utazzon el egy idegenbeli, magaslaton lejátszandó találkozóra, de ilyen konkrét megkülönböztetés, mint amit a peruiak tettek, még nem történt. Ha bejön Del Solar elképzelése, akkor könnyen lehet, hogy a jövőben ez lesz a követendő példa a dél-amerikai válogatott együttesek számára, ha magaslaton kell pályára lépniük.