Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája csoportkörének első és második fordulója között négy klub is edzőt váltott, és ezen egyesületek közül kettő ma lép pályára. A Chelsea FC új mestere, Avram Grant két hét alatt is rengeteg kritikát kapott, az Olympique Marseille-nél viszont Eric Gerets számára a Liverpool FC elleni idegenbeli találkozó lesz az első mérkőzés. Egyes vélemények szerint az AC Milannal is edzőcserére lenne szükség, hogy a csapat kilábaljon a hullámvölgyből: a címvédő a Celtic FC otthonában javíthat.

A rossonerók már a legutóbbi idényben is inkább az európai porondon villogtak, mint a Serie A-ban, és ez most fokozottan igaz. Carlo Ancelotti együttese az új szezonban eddig mindkét nemzetközi mérkőzését megnyerte (a Szuperkupában a Sevilla FC-t, a BL-ben pedig a Benficát győzte le), a bajnokságban azonban hat összecsapásból csak a legelsőn tudta begyűjteni a három pontot, és legutóbbi öt meccsén nyeretlen maradt.

A milánóiak ráadásul most ahhoz a Celtic FC-hez látogatnak, amely a legutóbbi kiírásban is alaposan megnehezítette a taljánok dolgát, hiszen akkor Kakáék csak hosszabbításban tudták kiverni a skótokat. A glasgow-i összecsapás márciusban gól nélküli döntetlenre végződött, és a Milan támadójátékát látva erre most is van esély, bár a nemzetközi porondon a piros-feketék sztárjai (talán a nagyobb motiváció miatt, ki tudja) valahogy mindig jobb teljesítményt nyújtanak.

Az olaszoktól a régóta sérült Paolo Maldini, Serginho és Ronaldo mellett a hét végén meghúzódott Kaha Kaladze is hiányzik, de lehet, hogy a brazil Dida már visszatérhet a kapuba, míg a másik oldalon Gordon Strachan mester nem számíthat holland támadójára, Jan Vennegoor of Hesselinkre, ráadásul legnagyobb bánatára a japán játékmester, Nakamura Sunszuke szereplése is kérdéses.

A legutóbbi döntő vesztese, a Liverpool FC egy idegenbeli döntetlennel kezdte mostani BL-szereplését, és a Vörösöknek az Olympique Marseille ellen nyerniük kellene hazai pályán ahhoz, hogy lépéselőnyben maradjanak. A nagy kérdés az, hogy a liverpooliak mestere, Rafa Benítez ezúttal melyik focistáját hagyja ki a rotációnak köszönhetően: egyelőre annyi bizonyos, hogy a jobbszélső Jermaine Pennant eltiltás miatt nem játszhat - ez a Liverpool legutóbbi két tétmeccsén egyaránt eredményes Youssi Benayoun számára teremthet újabb bizonyítási lehetőséget.

Ami a Marseille-t illeti, az OM-nél alighanem a két volt liverpooli, Djibril Cissé és Boudewijn Zenden várja a leginkább a 90 percet, na meg az új mester, a belga Eric Gerets, aki egy hete érkezett a csapathoz, és ez lesz az első tétmérkőzése a francia egyesület kispadján.

Az első fordulóhoz képest szintén új szakvezető irányítja a Chelsea FC-t is, ahol a Rosenborg BK elleni hazai 1-1-es döntetlent követően José Mourinho távozott, és Avram Grant került a helyére. Az izraeli szakember számára ez lesz az első mérkőzés a BL-ben, hiszen bár 2002-ben ő nyert bajnokságot a Maccabi Haifával, a Bajnokok Ligájában már Itzhak Shum vezette a gárdát.

Grant számára egyelőre a Chelsea kispadja inkább "tüzes trónnak" felel meg, hiszen irányításával két bajnokin még csak gólt sem tudott szerezni a gárda. A Valencia CF otthonában ráadásul kérdéses a csapatkapitány John Terry szereplése, aki a hét végi bajnokin arcsérülést szenvedett, már meg is műtötték, és elképzelhető, hogy speciális védőmaszkban vállalni tudja a játékot.

A londoniak perui csatára, Claudio Pizarro éppen a találkozó napján ünnepli 29. születésnapját, ráadásul ez lehet az 50. BL-mérkőzése, akárcsak Ricardo Carvalhónak, de hogy a Kékek játékosai valóban ünnepelhetnek-e, az erősen kérdéses.

A Valencia ugyanis remek formában van, legutóbbi hat tétmérkőzését egyaránt megnyerte, és a BL-ben is egy győzelemmel nyitott, vagyis ha ismét megszerzi a három pontot, akkor nagy lépést tesz a továbbjutás felé. A spanyol gárdából sérülés miatt Santiago Canizares, Carlos Marchena és Manuel Fernandes hiányzik sérülés miatt, viszont a hírek szerint Vicente ismét tagja lesz a keretnek.

A Primera División listavezetője, a Real Madrid idegenben lép pályára, mégpedig olasz ellenféllel szemben, mégis inkább a királyi gárdát tartják a meccs esélyesének. A Lazio ugyanis csak a 12. helyen áll a Serie A-ban, ráadásul egyik legjobbja, a csatár Tommaso Rocchi a hírek szerint sérülés miatt kénytelen kihagyni az összecsapást.

A rómaiaknál a másik nagy kérdés a kapus személye, hiszen az első mérkőzésen a veterán Marco Ballotta védett, aki ezzel a BL történetének legidősebb játékosa lett, azóta viszont a bajnoki meccseken Delio Rossi mester a fiatal uruguayi Fernando Muslerát szerepeltette, aki viszont ezen a szinten még rutintalannak számít.

Ami a Realt illeti, Bernd Schuster mester együttese már korántsem sziporkázik úgy, mint az idény elején, de egyelőre hozza a meccseket. A szakember a madridiaknál szokatlannak számító rotációs szisztémát erőlteti, ráadásul meglehetősen sok sérültje is van: a brazil Robinho például el sem utazott a csapattal Rómába, és a középhátvédek közül Pepe és Christoph Metzelder sem áll a rendelkezésére.

Így aztán a szintén nem teljesen egészséges Fabio Cannavaro nem pihenhet - ha az olasz mégsem épülne fel, akkor a balhátvéd Gabriel Heinze húzódik be középre, és Miguel Torres szerepelhetne a védelem bal oldalán.