Vágólapra másolva!
Rekordnak számító 500 millió fontot (740 millió euró, 189 milliárd forint) költöttek játékosvásárlásra angol labdarúgóklubok a nyári átigazolási szezonban.

A Deloitte cég elemzése alapján az összeg - amely a négy profi osztály adatainak összegzése alapján jött ki - hatvan százalékkal haladja meg a tavalyi, 300 millió fontos (440 millió euró) kiadást. A növekedést a szakemberek a televíziós jogdíjak növekedésével, illetve külföldi, tőkeerős tulajdonosok érkezésével magyarázzák.

A téli igazolásokkal együtt az összeg 530 millió font (785 millió euró).

A bővülés nemcsak a korábbinál élénkebb játékosmozgásnak tudható be, hanem annak is, hogy míg 2006 nyarán egy futballista átlagos ára 3,5 millió font (5,2 millió euró), addig idén 4 millió font (5,9 millió euró) volt. A klubváltások száma most haladta meg először a százat.

A Premier League húsz alakulata közül tizenkettő költött többet 20 millió fontnál (30 millió euró). A legjobban a Manchester United költekezett (51 millió font/75 millió euró), de nem fukarkodott a Liverpool (50/75) és a Tottenham (40/59) sem.

A Deloitte összesítése alapján az angol, az olasz, a spanyol, a francia és a német bajnokság klubjai összesen több mint másfél milliárd eurót (384 milliárd forint) fordítottak bevásárlásra.

Real Madrid: 44 milliós rekordnyereség

Nemcsak a spanyol bajnokságot nyerte meg az elmúlt idényben a Real Madrid labdarúgócsapata, hanem rekordot jelentő 44 millió eurós nyereséggel is zárta azt az időszakot.

A királyi klub bevétele a 2005/06-os szezonhoz képest 20 százalékkal nőtt, összesen 351 milliót tett ki - ez áll abban a mérlegben, amelyet a két hét múlva esedékes taggyűlés előtt ismertet majd a vezetőség.

Az egyesület irányítói - helyi médiainformációk szerint - minden idők legjobbjának minősítették a gazdasági eredményeket.