Vágólapra másolva!
Az előző szezonban meglepetésre bajnoki címet szerzett VfB Stuttgart nem kezdte valami jól a jelenlegi idényt: vereséggel rajtolt a Bajnokok Ligájában, és a Bundesligában is a vártnál gyengébben szerepel. Ennek ellenére a vezetőség bízik a mesterben, Armin Vehben, akivel a minap szerződést is hosszabbítottak, a trénernek kell tehát eldöntenie a legfőbb kérdést, jelesül, hogy ki legyen a csapat karmestere.

A stuttgarti egyesület hívei alighanem maguk is sejtették, hogy a legutóbbi szezonban elért eredményt szinte lehetetlen lesz megismételni, hiszen a sváb gárda bajnoki címe hatalmas meglepetésnek számított Németországban. Az aranyéremben jelentős szerepet játszott, hogy a VfB-ről az utolsó pillanatig szinte senki sem hitte el, hogy valóban befuthat az első helyre, a csapat játékosainak nem volt veszítenivalója, és ennek a felszabadultságnak volt az eredménye, hogy az együttes utolsó tíz bajnokiján nem veszített pontot. Ez a "meglepetésfaktor" azonban a múlté, a riválisok immár fokozottan figyelnek a Stuttgartra, amely ebben a szezonban ezzel eddig nem tud megbirkózni.

Pedig a meghatározó emberek közül csak a kapus Timo Hildebrand ment el, és az ő távozását előre sejteni lehetett, elvégre lejárt a szerződése, és a vezetőség a nyáron azon volt, hogy megfelelően felkészítse a BL-lel járó kettős terhelésre a csapatot. Hildebrand helyére az 1. FC Nürnberg portását, Raphael Schäfert szerezték meg, a csatársorba a brazil Éwerthon, a középpályára a török Yildiray Bastürk, a védelembe pedig a szintén brazil Glauber jött. Úgy tűnt, hogy július közepére ki is alakul a stuttgartiak végleges kerete, de az egyesület még egy alkalommal a zsebébe nyúlt, és hétmillió eurót fizetett ki egy futballistáért, aki nem volt más, mint a Sahtar Doneck román csatára, Ciprian Marica. Vele már korábban is kapcsolatba hozták a svábokat, de Éwerthon megvétele után úgy tűnt, hogy a németek már nem akarnak még egy támadót szerződtetni. Végül aztán csak leigazolták Maricát, aki ezzel a klub történetének harmadik legdrágább focistája lett, korábban csak két labdarúgóért fizettek többet: annak idején Fernando Meira és Jon Dahl Tomasson is 7,5 millió eurót kóstált.

A román focista megvétele arra utalt, hogy Armin Veh mester a felkészülési időszakban is többször kipróbált 4-3-3-as formáció mellett teheti le a voksát, de nem így történt, hiszen a nyitófordulóban az FC Schalke 04 ellen a Stuttgart 4-4-2-es alakzatban futballozott, a középpályán rombusszal, amelynek csúcsán, azaz a játékmesteri pozícióban a brazil Antonio da Silva szerepelt. Ez a pozíció azóta is problémásnak számít a stuttgartiaknál, hiszen az eddig lejátszott hat forduló alatt máris négy különböző labdarúgó fordult meg ebben a szerepkörben. Miután Da Silvának nem ment a játék, a harmadik körben Thomas Hitzlsperger kapta meg a karmesteri pálcát, a negyedik fordulóban Sami Khedira irányíthatott, a legutóbb pedig a nyáron igazolt Bastürk játszott közvetlenül a csatársor mögött.

A törökök alighanem kifejezetten abból a célból szerződtették, hogy betöltse ezt a posztot, azonban Bastürk a felkészülés alatt megsérült, és egészen mostanáig nem állt a csapat rendelkezésére - a Werder Bremen elleni rangadón pedig nagyon látszott rajta a hosszú kihagyás. Ezzel együtt a folytatásban alighanem még megkapja a bizalmat a Veh mestertől, főleg, hogy a következő két bajnoki valamivel könnyebbnek tűnik: a hétközi fordulóban a VfL Bochum látogat Stuttgartba, majd az újonc Hansa Rostock vendége lesz a sváb gárda. Az igazi próbatétel majd csak ezután jön, elvégre október másodikán a Bajnokok Ligájában az FC Barcelona lesz a stuttgartiak vendége, és ha az együttes tovább akar jutni csoportjából, akkor a glasgow-i vereség után nem ártana pontot szereznie hazai pályán a katalánok ellen.

Hasonlóan gondolkozik a sportigazgató, Horts Heldt is, aki ugyanakkor maximálisan megbízik a szakvezetőben, Armin Vehben. A vezetőség ezt a bizalmat igyekezett konkretizálni is, hiszen egy nappal a Werder Bremen elleni 4-1-es vereséget követően meghosszabbították a tréner szerződését egy évvel, és a kontraktus így immár nem 2008-ig, hanem 2009-ig érvényes.