Vágólapra másolva!
Az évtized elején még egyértelműen a kameruni együttes számított a legjobb afrikai válogatottnak, a Szelídíthetetlen Oroszlánok 2000-ben és 2002-ben is megnyerték a kontinensviadalt. A csapat azonban azóta jelentősen visszaesett, ráadásul sorra váltotta a szövetségi kapitányokat. Idén megint trénert keresett a kameruni szövetség, és a 78 jelentkező közül a jelek szerint a német Horst Köppel lehet a befutó.

A kameruni nemzeti tizenegy a nyolcvanas évektől kezdve tartozik a kontinens élmezőnyébe, a jelenlegi évtized elején pedig úgy tűnt, hogy a Szelídíthetetlen Oroszlánok egyeduralkodóvá válhatnak Afrikában: a gárda 2000-ben és 2002-ben is megnyerte az Afrikai Nemzetek Kupáját, márpedig ilyen duplázásra utoljára 1965-ben került sor, amikor Ghánának sikerült egymás után kétszer diadalmaskodnia a kontinensviadalon.

A 2000-es tornán a francia Pierre Lechantre, két évvel később pedig a német Winfried Schäfer ült a kispadon, és főleg utóbbi vezérletével játszott remekül az együttes, olyannyira, hogy a csapatot sokan a 2002-es vébé egyik titkos esélyesének tartották. A világbajnokságon azonban a kameruniak a csoportjukból sem jutottak tovább, miután az utolsó mérkőzésükön csak 1-1-es döntetlenre voltak képesek a későbbi ezüstérmes Németország ellen - és ezzel megkezdődött az együttes hanyatlása.

Schäfernek egyre több problémája volt a kameruni szövetséggel, mivel a szervezet azt szerette volna, ha a mester Kamerunban él - azonban a szakvezető szerint ennek nem sok értelme lett volna, lévén a válogatott játékosok közül szinte mindenki Európában szerepel. A 2004-es kontinensviadalon még ő irányította a csapatot, de a kameruniak nem jutottak be a legjobb négy közé, és amikor nem sokkal később az együttes egy barátságos mérkőzésen 3-0-ra kikapott Németországtól, Schäfer lemondott posztjáról.

Utódja a portugál Artur Jorge lett, akinek legfőbb feladata az volt, hogy kivezesse a válogatottat a 2006-os vébére. Ez azonban nem jött össze, még ha nem is sokon múlott a dolog: ha Pierre Womé berúgja az Egyiptom ellen az utolsó percben berúgott tizenegyest, akkor Kamerun kijut a tornára - de a kapufát találta telibe, így Elefántcsontpart kvalifikálta magát. Jorge ennek ellenére maradhatott, és csak a 2006-os kontinensviadal után rúgták ki, ahol a Szelídíthetetlen Oroszlánok megint nem jutottak be a legjobb négybe.

Jorge után a holland Arie Haan következett: ő 2006 nyarán kétéves szerződést írt alá, és a 2008-as Afrika-kupa selejtezőjét két 3-0-s győzelemmel kezdte. A nyugalom azonban nem tartott sokáig: tavaly decemberben a szövetség kijelentette, hogy Haan nem tartja be szerződését, miszerint Kamerunban kellene élnie, és két hónapja semmit sem tudnak hollétéről. A mester szerint viszont a szövetségnél pontosan tudták hol tartózkodik, hiszen Vietnámban járt, ahol a kameruni olimpiai válogatott egy tornán szerepelt, és azt is elmondta, hogy szívesen élne Kamerunban, de nem biztosították számára a megfelelő lakhelyet.

Haan és a szövetség elnöke, Mohammed Iya egy személyes megbeszélésen ekkor még rendezték a helyzetet, de két hónappal később a holland szakember mégis lemondott, mondván, beleavatkoznak a munkájába - például a megkérdezése nélkül szervezték a Togo elleni barátságos mérkőzést. A kispadra ekkor Haan asszisztense, Jules Nyongha került, akinek vezérletével a válogatott háromból három meccset nyerve, százszázalékos teljesítménnyel jutott ki a jövő évi Afrika-kupára.

Ennek ellenére a szövetség júliusban nyilvánosságra hozta, hogy új szakvezetőt keres, akinek a következő követelményeknek kell megfelelnie: a megfelelő edzői licenc mellett legyen nemzetközi tapasztalata, és legyen hajlandó Kamerunba költözni. A posztra augusztus 6-ig lehetett jelentkezni, és a pozíció meglehetősen vonzónak bizonyult, elvégre összesen 78-an küldték el jelentkezésüket a szövetséghez: köztük a magyar László Csaba és Bicskei Bertalan is, akiknek olyan vetélytársaik voltak, mint Otto Pfister, Jean-Pierre Papin, Philippe Troussier, Carlos Alberto Torres - és Artur Jorge.

Forrás: EPA

Az Afrikai Játékokon győzelmet ünnepelhettek a kameruniak

Eleinte a belga Georges Heylens tűnt befutónak, hiszen az egykori sokszoros válogatott futballista személyesen találkozott a kameruni sportminisztérium illetékeseivel, de az eredetileg augusztus 14-re meghirdetett sajtótájékoztató, amelyen az új szövetségi kapitányt kellett volna megnevezni, elmaradt - mivel mégsem sikerült kiválasztani a megfelelő trénert.

Hivatalosan még mindig nincsen megoldás, de a német Sportbildnek adott nyilatkozatában Horst Köppel elárulta, hogy mindenben megegyezett a kameruni szövetséggel. Az 59 esztendős szakember nevét elsősorban a Borussia Mönchengladbach kapcsán lehetett sokat hallani, hiszen többször is volt a német egyesület mestere, legutóbb a 2005-2006-os pontvadászatban.

Ezt követően az Egyesült Arab Emírségekben dolgozott, az Al-Wahda nevű egyesületnél, de innen tavaly októberben távozott, és azóta nem volt munkája. Köppel állítása szerint szerződését ugyan még nem írta alá a kameruniakkal, de már minden részletet rendeztek (a tréner segítője például a norvég Jörn Andersen lesz), és októberben megkezdheti a munkát.