Vágólapra másolva!
Náci üdvözletre emlékeztető karlendítés miatt 200 ezer koronás pénzbüntetést fog fizetni Pavel Horváth, a Sparta Praha labdarúgócsapatának középpályása - döntött a cseh szövetség fegyelmi bizottsága.

Horváth két hete a Zizkov-Sparta (1-4) prágai rangadó egyik kiélezett pillanatában ezzel a karlendítéssel próbálta megnyugtatni csapata tomboló szurkolóit. A fegyelmi bizottság szerint Horváth gesztusa ártott a cseh futball jó hírének.

"Elismerem, hogy szerencsétlen gesztus volt. Ennek ellenére azt állítom, hogy egyáltalán nem gondoltam sem a nácizmusra, sem a rasszizmusra, s nem volt szándékom senkit megsérteni, csak a nézőinket kívántam megnyugtatni" - jelentette ki a népszerű prágai középpályás, aki mozdulatáért nyilvánosan bocsánatot kért a köztelevízióban.

A fegyelmi bizottság szerint Horváth gesztusa azért is megengedhetetlen, mert bátoríthatja a Sparta szurkolóinak szélsőséges csoportjait. A legnépszerűbb cseh klub drukkergárdája a közelmúltban az ősellenségnek tekintett nagy rivális, a Slávia Praha játékosait és híveit sértő "Jude Slávia" jelszó skandálásával híresült el, amiért a klub figyelmeztetést kapott a labdarúgó-szövetségtől: ha megismétlődik, akkor a Sparta stadionját néhány bajnoki mérkőzésre betiltják.

A Sparta-szurkolók ugyancsak előszeretettel minősítik másik nagy ellenfelüket, az észak-morvaországi Baník Ostravát és annak szurkolóit "lengyel zsidóknak". A Zizkov elleni rangadón Horváth is akkor ment lecsillapítani a szurkolókat, amikor azok egy része a televíziós felvételek szerint a "Sieg Heil" jelszót skandálta, bár néhányuk azt állította, hogy "Horst Siegl-t", tehát az egyik Sparta-játékos nevét kiabálták.

Forrás: EPA

Horváth (jobbra) az Arsenal elleni BL-selejtezőn még a labdával volt elfoglalva

A Sparta Praha hivatalos közleményben ugyanakkor bejelentette, hogy szigorúan fel fog lépni a szurkolói körében tapasztalható szélsőségességek ellen , s a jövőben maga foganatosít megfelelő intézkedéseket, hogy elkerüljék a konfliktusokat. A prágai média azonban furcsának tartja, hogy e bejelentés ellenére a Sparta vezetősége úgy döntött: Pavel Horváth esetében a klub elégségesnek tartja a fegyelmi bizottság büntetését és saját maga nem fog lépni ez ügyben.

A 200 ezer korona (6900 euró) az eddigi legmagasabb összegű büntetés, amit a cseh ligában a fegyelmi bizottság kiszabott. A szabályok szerint a büntetés maximális összege 500 ezer korona lehet.