Vágólapra másolva!
2007-ben jelentős változáson ment keresztül a magyar futsalsport: a bajnoki címvédő és Magyar Kupa-győztes Gödöllő meggyengült, a Fradi megjelent, két Győr nevezett, a Kanárik és a Rubeola egyesült, a román Székelyudvarhely - a kapitánnyal együtt - leigazolta majdnem az egész magyar válogatottat, a hétfői versenynapokon kívül pedig ezentúl pénteken is rendeznek meccseket az NB I-ben. Az európai kupaporondon is megkezdődnek a küzdelmek, az UEFA-futsalkupában szombattól Vácon meccsel a magyar aranyérmes Gödöllő.

Korábban úgy volt, hogy csak 10, esetleg 11 csapat vesz majd részt a futsal NB I 2007-2008-as küzdelmeiben, ám az MLSZ végül mégis elfogadta a tavaly az NB II-ben szereplő Cerberous, új nevén Újbuda nevezését, így 12 csapat vehet részt a pénteken kezdődő pontvadászatban.

Ami a Székelyudvarhelyet illeti, a professzionális román bajnokság második helyezett együttesében már korábban is négy magyar futsalos szerepelt (Balázs Zoltánhoz és Szabó Zoltánhoz év közben csatlakozott Gödöllőről Lódi Tamás és Gyurcsányi Zsolt), ám nyáron újabb két válogatottal erősített a gárda, s ismét a bajnoki címvédő és MK-győztes Gödöllő látta a kárát a két - magyar szinten - sztárjátékos, Madarász János és Tóth Szabolcs székelyudvarhelyi távozásának.

A Bikákat az is megrendítette, hogy Sivák Péter visszatért az Aramishoz, (vissza)érkezett viszont Gödöllőre a "taxis edző", Kis János, akivel tavaly remekült helytállt az UEFA-futsalkupában (azaz a bajnokok ligájában) a Pest megyei együttes. A sorozat selejtezőjét a hét végén rendezik Vácon (lásd írásunkat a második oldalon).

Székelyudvarhelyre költözött még a magyar futsal "tudora", a klubedzőként a Cső-Montage-zsal BL-hatodik helyet elért Kozma Mihály is, aki évtizednyi idő alatt több mint száz meccsen ült már a magyar válogatott kispadján. Az MLSZ hozzájárult, hogy a tréner Budapesttől mintegy 650 km-es távolságból is szövetségi kapitány maradhasson, mi pedig megkértük a két vasat a tűzben tartó Kozma Mihályt, hogy elemezze a mai magyar futsalhelyzetet.

A székely csapat egyenlő a fél válogatottal, Kozma szerint ez nagy előny a magyar nemzeti együttes számára: "Ez mindenképpen jó dolog, hogy egyszerre hat magyar válogatott játékos is egyszerre tud készülni, hiszen professzionális a klub, sokkal jobbak a szakmai lehetőségek, s így a válogatott egy jelentős része velem tud készülni a vb-selejtezőkre. Hogy miért jöttem el Magyarországból? Bevallom, anyagi okok miatt is. Nagy a különbség a két ország futsalbajnoksága között, hisz míg egy magyar klub költségvetése 10 millió forint körüli, addig itt ugyanez 50-60 millió forint."

Forrás: [origo]

Kozma Mihály Székelyudvarhelyen profi csapatot irányíthat

Kozma Mihály a székelyudvarhelyi csapatról elmondta még: a hat válogatott magyar játékosnak nincs bérelt helye a nemzeti csapatban, de mivel profi körülmények között készülnek (heti nyolc edzés), ezért természetesen nagy az esélyük arra, hogy meghívót kapnak majd. A városban egyébként - tette hozzá a szakember - 40 ezren laknak, 98 százalékuk magyar, mindenki magyarul beszél, minden magyarul van kiírva a határtól 450 km-re fekvő településen.

A székelyudvarhelyi társulat tavaly a román bajnoki döntőben szerepelt, ahol végül alulmaradt a Dévával szemben, így nem a bajnokok, hanem a kupagyőztesek nemzetközi sorozatában indulhat majd a Kozma-féle (klub)csapat. "Udvarhely megpályázta a Recopa-kupa rendezését, amelyben a kupagyőztesek vehetnek részt, s úgy tűnik - 90 százalék esély van rá -, az idei selejtezők után jövőre a hatosdöntő is itt lesz. Az UEFA illetékese már átnézte a helyszínt, s mindent rendben talált."

Az edző-kapitányt megkértük, értékelje a magyar bajnokságban részt vevő, bajnoki aranyra is esélyes csapatokat. "Fontos változás, hogy a Győr kezd feljönni a palettán a megfelelő szponzorok és a komolyabb szakmai munkának köszönhetően, mindenképpen számolni kell vele. Több remek utánpótlás-válogatott játékos is tagja a keretnek."

"A Rubeola és a Kanárik házassága jónak tűnik, mert kiváló játékosállománya lesz a Goldball néven futó gárdának, és erősödhet a szakmai munka színvonala is."

A 2006-ban és 2007-ben is duplázó Gödöllőről Kozma Mihály elmonda: "Szente, Baranyai, Takó ott maradtak, tény, már Gyurcsányi és Lódi év közi távozása is gyengülést jelentett, nemrég pedig Tóth Szabolcs és Madarász János is Udvarhelyre szerződött. Ami szerintem érthető, hiszen egy harmincon felüli játékos nem engedheti meg magának, hogy egy sokkal jobb ajánlatot ne fogadjon el. Érdekesség egyébként, hogy nemrég még a székelyek hitték azt, hogy a magyar futsalbajnokság nagy felvevőpiaca lesz a román játékosoknak, de a dolog fordítva sült el, az ittei bajnokság már három éve professzionális."

S hogy lesz-e a közeljövőben Magyarországon profi bajnokság, ezzel kapcsolatban a szakember igencsak szkeptikus: "Belátható időn belül szerintem nem lesz profi futsalbajnokság Magyarországon, a klubok nem rendelkeznek elegendő támogatóval, s így nem tudják főállásban foglalkoztatni a játékosokat. Ebből pedig egyenesen következik, hogy nincs megfelelő utánpótlásképzés sem."

Az NB I-be bekapcsolódott a Ferencváros is (az NB II-es Euro-Global Financing Kft. játékosai alkotják a keretet), Kozma szerint ez nagyon jót tesz a sportágnak: "Felvette a nevet a csapat, ettől ez még nem az a Ferencváros, de pozitívan kell hozzáállni a döntéshez. Régebben már voltak erre példák, a BVSC vagy a Diósgyőr is odaadta a nevét a futsalkluboknak, aztán a gyenge szereplés után ezek a próbálkozások megszűntek. A szurkolók körében viszont minden bizonnyal népszerűbb lesz az FTC, s reméljük, hogy más nagypályás futballcsapat is beszáll majd névadóként a bajnokságba."

Idén már nem csak hétfőn, hanem pénteken is rendeznek majd bajnoki találkozókat, ami a futsaledző szerint szintén pozitív dolog: "Jó kezdeményezés, hogy pénteken is lesznek meccsek, hiszen ezentúl már nem csak a nagypályás futballal, hanem a teremsportokkal, a kosárlabdával és a kézilabdával is 'szembeszállhat' a sportág, ami több szurkolót jelenthet. A több néző a játékosokat is motiválni fogja, hiszen egy telt házas meccs hangulata mégiscsak más, mint ha a két csapat egy bordásfallal körbekerített tornateremben focizik."

Kapusgól a futsalpályán:


Amikor konkrét esélylatolgatásra kértük Kozma Mihályt, nem akarta nevesíteni a dobogósokat, mert szerinte idén nagyon kiegyenlített a mezőny: "Nagy hazárdírozás lenne megtippelni a dobogósokat, de ami biztos, hogy a nagy esélyesek közé sorolom a Kanárik-Rubeolát (azaz a Goldballt), a följövőben lévő csapatok közül a Szegedet és a Berettyóújfalut is az első ötbe várom, az Aramis is jobb lesz, mint tavaly, de a Cső-Montage is mindig bajnokesélyes. A Győr jó állománnyal rendelkezik, szintén az élmezőnybe várható. A Gödöllő viszont nem lesz idén benne szerintem az első hatban. Nagy kérdés, hogy a közepes csapatok ellen kik hullajtanak el több pontot, ráadásul most az újoncok is erősek."

Az 1. forduló párosítása:
szeptember 7., péntek
Első Beton Szeged - Újbuda 19 ó

szeptember 10., hétfő
Üllő FC Cső-Montage - Győri Unihall FC 19.30
MVFC Berettyóújfalu - Legrand-MetalCom-Szentes 19.30
Euro-Mobil-Trans Győr - FTC 20.20
Goldball RFC Csömör - Colorspectrum Aramis 21 ó

A Gödöllő - Fortuna FT meccset a BL-selejtező miatt később rendezik (a Bikák első bajnokija 17-én lesz).