Vágólapra másolva!
Még két esztendő sem telt el azóta, hogy a Corinthians megnyerte a brazil bajnoki címet, ám azóta az egyesület szinte csak negatív hírek miatt szerepel a híradásokban. Az MSI nevű cég pénzéből korábban alaposan bevásárolt klub eladta sztárjait, kiesésre áll a pontvadászatban és idén már a negyedik edzőjét fogyasztja, miközben vizsgálat indult a klub kétes pénzügyei miatt, és még annak a lehetősége is felmerült, hogy elveszik a 2005-os bajnoki aranyérmet.

A Sao Pauló-i gárda mindig is Brazília legnépszerűbb egyesületei közé tartozott, és az eredményeire sem lehetett panasz, hiszen a kilencvenes években három országos bajnokságot is nyert, 2000-ben pedig elhódította az első ízben kiírt klubvilágbajnokságot. Az évtized elejére azonban elmaradtak a sikerek, ráadásul az egyesület anyagi helyzete is aggasztóvá vált, így aztán 2004 végén a Media Sports Investments nevű cég valóságos megmentőként érkezett a Corinthianshoz.

Az iráni származású üzletember, Kia Joorabchian által alapított MSI tízéves szerződést kötött a klubbal, és jelentős befektetést ígért, amely az első esztendőben meg is valósult, hiszen olyan klasszisok érkeztek a csapathoz, mint Carlos Alberto, Gustavo Nery, Roger, Javier Mascherano vagy Carlos Tévez. A Corinthiansnál nem nagyon foglalkoztak azzal, hogy az MSI olyan orosz oligarchákkal áll kapcsolatban, mint Roman Abramovics vagy Borisz Berezovszkij, a lényeg az volt, hogy a csapat lassan, de biztosan egyre jobb eredményeket ért el.

Edzőváltásokban akkor sem volt hiány, hiszen 2005-ben Daniel Passarella és Mário Bittencourt is irányította a csapatot, a bajnoki címet pedig végül Antonio Lopes hódította el a gárdával. A 2006-os esztendőre a Libertadores-kupa megnyerése volt a cél a Cor számára, ami azonban nem sikerült, ráadásul a brazil klub botrányos körülmények között esett ki: a legjobb nyolc közé kerülésért lejátszott párviadalban az argentin River Plate idegenben is nyerni tudott, amit a szurkolók nehezen fogadtak, viselkedésük miatt a találkozóz félbe is kellett szakítani.

Sokak szerint az MSI ezt követően érezte úgy, hogy eredeti terve, miszerint a klubot a Real Madridhoz vagy a Manchester Unitedhez hasonló, világszerte rendkívül népszerű egyesületté teszi, kivitelezhetetlen - mások viszont úgy gondolják, hogy Joorabchian már eredetileg is csak pénzmosásra akarta használni az egyesületet. Annyi mindenesetre tény, hogy innentől kezdve az MSI már nem vásárolt újabb sztárjátékosokat, hanem inkább igyekezett megválni a legjobbaktól, így aztán tavaly nyáron Tévez és Mascherano távozott, de eladták Ricardinhót, Ramónt, Sebastián Domínguezt, Rogert, később pedig Marcelo Mattost, Carlos Albertót és Williant is, miközben komoly új szerzemény (Nilmar kivételével, aki viszont hamar súlyos sérülést szenvedett) nem érkezett.

Mindez alapján nem meglepő, hogy az eredmények is elmaradtak: a 2006-os országos bajnokságban a csapat csak kilencedik lett, akárcsak az idei állami pontvadászatban, jelenleg pedig 27 forduló után az együttes kieső helyen áll. Az eredménytelenség egyben állandó edzőcserékkel járt, és a Corinthians idén már három edzőt is menesztett: az évet még Émerson Leaóval a kispadon kezdte a csapat, a helyére márciusban Paulo César Carpegiani került, akit viszont augusztus végén rúgtak ki, hogy Zé Augustót nevezzék ki - ő a hét elején mondott le posztjáról, így jelenleg Nelsinho Baptista a klub edzője.

Ennél még nagyobb probléma azonban az, ami a vezetőségben zajlik. Az MSI tulajdonosával, Joorabchiannal szemben ugyanis júliusban nemzetközi elfogatóparancsot adott ki egy brazil bíróság, mivel azzal vádolták meg az üzletembert, hogy a Corinthianst pénzmosásra használta fel. Joorabchian cáfolta ezeket a vádakat, mondván, ő minden pénzügyi tranzakciót a Brazil Központi Bank jóváhagyásával hajtott végre. Az egyesület a hír hallatán azonnali hatállyal felbontotta szerződését az MSI-vel, de nem sokkal később a klub elnöke, Alberto Dualib, illetve hat másik vezetőségi tag ellen is eljárás indult azzal a váddal, hogy 2000 és 2005 között (vagyis még az MSI érkezése előtt) 224 ezer dollárnak megfelelő összeget tettek zsebre illegális úton. Dualib a hét közben le is mondott posztjáról, mégpedig azzal az indokkal, hogy ezzel is védje az egyesületet...

Forrás: EPA
Immár nem csak a pályán forrnak az indulatok

Az igazi botrány azonban csak ezután robbant ki, ugyanis a Dualib elleni vizsgálat során nyilvánosságra került az elnök egy telefonbeszélgetése még 2006 elejéről, amelyen a következőket mondta: "Egy ponttal nyertük meg a bajnokságot, lopva. Ha annak a 11 meccsnek nem semmisítették volna meg az eredményét, akkor lemaradtunk volna, mert a jogos bajnoknak az Internacional kellett volna lennie". A mondatok arra utalnak, hogy a 2005-ös országos bajnokság során az egyik játékvezetőről, Edílson Pereira de Carvalhóról kiderült, hogy egy fogadóiroda megvesztegette: pár meccsen a nekik megfelelő végeredményt "intézze el". A bíró ugyan csak két találkozóról ismerte ezt el, de a sportbíróság úgy ítélt, hogy mind a 11 összecsapást újra kell játszani, amelyiken ő közreműködött. A Corinthiansnak így két mérkőzését kellett újrajátszani, és míg eredetileg ezeken nem szerzett pontot, második nekifutásra négyet is összeszedett, és így bajnok lett. Ráadásul a pontvadászat hajrájában a két csapat rangadóján úgy született 1-1-es döntetlen, hogy az Internacional nem kapott meg egy nyilvánvalónak tűnő tizenegyest a második félidőben, ráadásul egyik játékosát, Tingát ki is állították - ezekről a döntésekről később a meccs bírója is elismerte, hogy tévesek voltak.

Brazíliában most mindenesetre nagy a felzúdulás, és azok, akik már korábban is azt állították: a Corinthians nem tiszta körülmények között lett bajnok, igazolva érzik magukat. A sportbíróság mindenesetre újabb vizsgálatot rendelt el az ügyben, és a testület vezetője, Paulo Schmidt kijelentette: figyelembe veszik az ominózus telefonbeszélgetés körülményeit, és igyekeznek megállapítani, hogy a "lopva" kijelentés mire vonatkozik.