Vágólapra másolva!
A pályán elért eredmények alapján a Fiorentina az előző két szezonban egyaránt a dobogón végzett a Serie A-ban, de a bundabotrány miatt levont pontok azt jelentették, hogy a csapat előbb kilencedik, majd legutóbb a hatodik helyen végzett. Az új idényt végre tiszta lappal kezdhetik a firenzeiek, így a cél nem lehet más, mint a BL-szereplés kiharcolása, ám mindezt már Luca Toni nélkül kell végrehajtania a gárdának.

A Fiorentina utoljára az 1998-1999-es pontvadászatban végzett dobogón az olasz élvonalban, és a klub azóta megjárta a poklot, egészen pontosan a negyedik osztályt is, az egyesület ugyanis csődbe ment, és ezért a Serie C2-be folytathatta csak szereplését, ráadásul új néven, Fiorentina 1926 Florentia Violaként.

Innen aztán rekordidő alatt került vissza az elitbe, amihez az is kellett, hogy 2003-ban a szövetség döntésének köszönhetően egyszerre két osztályt ugorjon: az időközben régi nevét visszaszerzett gárda a negyedik vonal megnyerése után korábbi érdemeire való tekintettel rögtön a Serie B-be léphetett, ahonnan aztán kiharcolta a felkerülést az élvonalba.

Az első Serie A-s szezon még nehéz volt, hiszen a csapat éppen hogy csak bennmaradt a legjobbak között, ezt követően azonban már a bajnokság élmezőnyéhez tartozott. A 2005-2006-os pontvadászatban a pályán elért eredmények alapján harmadik lett volna a gárda, ám a 30 pontos levonás miatt csak kilencedikként zárt, és a legutóbbi szezont és 15 pontos mínusszal volt kénytelen kezdeni.

Az így elért hatodik hely mindenképpen bravúrnak számított - ha nincs a levonás, akkor a csapat az FC Internazionale és az AS Roma mögött megkaparintotta volna a bronzérmet. Ez a hatodik pozíció is elég volt ahhoz, hogy a Fiorentina kiharcolja az UEFA-kupában való szereplés jogát, így a violák az idén, hat év után ismét kiléphetnek a nemzetközi porondra. Az új szezonra a célkitűzés tehát a minél jobb európai szereplés mellett alighanem az, hogy a violák immár valóban ott legyenek az első négyben a Serie A-ban, és ez akár össze is jöhet, hiszen a keret egyértelműen erősödött - még úgy is, hogy a klub eladta legismertebb és egyben legjobbnak tartott játékosát.

Természetesen a világbajnok csatárról, Luca Toniról van szó, aki az előző szezonban úgy lett házi gólkirály 16 találattal, hogy sérülés miatt mindössze 29 összecsapáson lépett pályára a 38-ból. Az egy évvel korábban európai Aranycipőt nyert támadóról már 2006 nyarán mindenki azt gondolta, hogy távozik a klubtól, de Toni akkor kijelentette: tartozik annyival a Fiorentinának, hogy még legalább egy esztendeig marad.

Az amúgy is nagy kedvencnek számító focista népszerűsége ezzel a döntéssel tovább nőtt a viola hívek szemében, és erre még rátett egy lapáttal, hogy Toni idén nyáron végül nem az őt szintén csábító Interhez, vagyis egy másik olasz csapathoz igazolt, hanem a Bayern Münchenbe szerződött. A bajorok viszonylag olcsón megszerezték a labdarúgót, akiért 11 millió eurót fizettek. Ennél sokkal jobb üzletet ütött nyélbe a Fiorentina a bolgár Valerij Bozsinovval, akit tavaly kölcsönadtak a Juventus FC-nek, majd miután a torinóiak az idén nem tartottak rá igényt, jó pénzért eladták a Manchester Citynek.

A bolgár támadóért az angolok nyolcmillió eurót fizettek, és a Fiorentina bevétele további 4,5 millióval nőtt a brazil Reginaldo eladásával, akit a Parma FC vett meg. A dél-amerikai támadó az előző pontvadászatban hatszor volt eredményes, és távozása azt jelentette, hogy a lila-fehéreknek elsősorban a támadó részlegbe kell keresniük új játékosokat. Ehhez képest az első igazolások a védelembe érkeztek: a belga jobbhátvédet, Anthony vanden Borrét az RSC Anderlechttől vették meg 4,5 millió euróért, majd pedig a Juventus FC szélső védőjét, Federico Balzarettit szerződtették 3,8 millióért.

Ezt követően persze azért a támadó alakzat is erősödött, a Chievo Verona jobbszélsője, Franco Semioli kifejezetten nagy fogásnak számított, hiszen többek között az AS Roma is vitte volna. Érte 5,5 millió eurót kellett kifizetni, viszont a veterán középcsatár, Christian Vieri ingyen érkezett - más kérdés, hogy tőle nem sokat várnak a drukkerek, viszont nála rutinosabb támadót aligha szerződtethetett volna a klub.

Forrás: EPA

Pazzinire komoly feladat és főszerep vár a firenzei csatársorban

Toni pótlására azonban aligha őt szemelték ki, sőt, valószínűleg nem is az Arsenal FC-től ingyen leigazolt Arturo Lupolit, vagy az Atalantától hárommillióért megvett fiatal argentin, Pablo Daniel Osvaldót (aki a legutóbbi idényben kölcsönben a másodosztályú Lecce színeiben nyolc alkalommal talált be) szánják erre a posztra.

Toni helyén nagy valószínűséggel egy olyan labdarúgó játszik majd, aki az előző szezonban is firenzeieké volt: Giampaolo Pazziniról van szó, aki a legutóbbi pontvadászatban ugyan 27 bajnokin játszott, de kevés kivételtől eltekintve csak akkor volt kezdő, amikor Toni hiányzott. Most viszont egyértelműen tőle várják majd a gólokat, na meg természetesen a román Adrian Mututól, aki az előző idényben 16-ot szerzett.