Vágólapra másolva!
Az AC Milan BL-győzelmének köszönhetően idén nyáron csak egyetlen olasz csapatnak kell selejtezőt játszania a Bajnokok Ligájában: a legutóbbi idény bronzérmese, a Lazio a Dinamo Bucurestivel méri össze erejét. A római gárda az évtized elején elért sikereket követően kis híján csődbe ment, de mára visszaküzdötte magát a Serie A élmezőnyébe, annak ellenére, hogy a klub a korábbi példából okulva igyekszik visszafogottan költekezni.

A Lazio a kilencvenes évek végén egyértelműen európai élcsapatnak számított, Sven-Göran Erikssonnal a kispadon a rómaiak 1999-ben KEK-et nyertek, egy évvel később a scudettót is elhódították, és rendszeresen ott voltak a Bajnokok Ligájában is.

A klub tulajdonosa, Sergio Cragnotti nem sajnálta a pénzt az új focistákra, és olyan sztárokat igazolt le csillagászati összegekért, mint Christian Vieri, Juan Sebastián Verón, Claudio López vagy Hernán Crespo - utóbbi játékost akkor világrekordnak számító summáért vették, 52 millió euróért meg. A nagy költekezésnek azonban meglett a böjtje, hiszen az egyesület 2003-ra csődbe jutott, adóssága több mint 200 millió eurót tett ki, és Cragnotti börtönbe került.

Az új elnök Claudio Lotito lett, akinek rövid idő alatt sikerült rendezni a sorokat, és a költségcsökkentés a játékoskeretben is éreztette hatását. Lotito fizetési sapkát vezetett be, és igyekezett viszonylag olcsón igazolni: 2004 nyara óta egyetlen olyan játékos sem volt, akiért hatmillió eurónál többet fizettek volna ki.

A legdrágább szerzemény a tavaly nyáron szerződtetett argentin középpályás, Cristián Ledesma volt, akit 5,3 millió euróért vettek meg. Noha a csapat nem maradt ki az olasz bundabotrányból, és a legutóbbi idényt hárompontos levonással kezdte meg, de így is sikerült befutnia a harmadik pozícióba, ami azt jelentette, hogy az együttes három év után ismét a BL-ben indulhat majd.

Ennek ellenére a vezetőség igyekezett tartani magát a korábban lefektetett elvekhez, ami az átigazolásokat is jelentősen befolyásolta. A Lazio ugyanis elsősorban kapust keresett a veterán hálóőr, Angelo Peruzzi visszavonulása miatt, és az első számú kiszemeltje a Livorno világbajnok hálóőre, Marco Amelia volt.

A klubbal sikerült is megegyezni a focista leigazolásáról, ám a portás nem fogadta el a rómaiak fizetési feltételeit (az olasz lapok szerint a Lazio keretében egyetlen olyan futballista sincs, aki évi 750 ezer eurónál többet keresne - a prémiumokkal együtt). A rómaiak figyelme ezt követően az argentin River Plate kapusa, Juan Pablo Carrizo felé fordult, akit a Buenos Aires-iek ugyan nem nagyon akartak elengedni, de júliusban a hírügynökségek már kész tényként közölték, hogy a Lazio közel hétmillió euróért megvette a hálóőrt.

A transzferrel azonban valami továbbra sem stimmelhet, mert a La Gazzetta dello Sport továbbra sem tünteti fel Carrizót a Lazio új szerzeményei között, és a klub által a Dinamo Bucuresti elleni BL-selejtezőre benevezettek listáján sem szerepel az argentin.

Néhány új ember azért rajta van ezen a névsoron, és elsősorban az argentin jobbhátvédet, Lionel Scalonit kell említeni, akit a Lazio ingyen szerzett meg a Racing Santander együttesétől: az olasz lapok szerint neki van a legnagyobb esélye arra, hogy rögtön helyet kapjon a kezdő tizenegyben.

A szerb OFK Beogradtól megvett balhátvéd, Aleksandr Kolarov (aki a nyáron az U21-es Európa-bajnokságon döntőt játszhatott a szerb válogatottal) egyelőre alighanem csak a csapatkapitány Luciano Zauri tartalékja lesz. Utóbbi futballista a nyáron hosszabbította meg szerződését öt évvel.

Kolarovhoz hasonlóan a többi új igazolás is elsősorban mennyiségi erősítés lehet: a középpályán Delio Rossi mester ennek megfelelően immár számíthat a Bresciától ingyen szerződtetett Simone del Neróra, aki még 2004-ben tagja volt az Európa-bajnokságot nyert olasz utánpótlás-válogatottnak; illetve bevetheti a francia Mourad Meghnit is, akit egykoron tizenévesen csak "kis Zidane-nak" becéztek, de eddig nem tudta beváltani a hozzá fűzött reményeket - legutóbb a Serie B-ben futballozott a Bologna FC színeiben, és a Lazio innen vette meg 3,2 millió euróért.

A Dinamo Bucuresti ellen tehát szinte változatlan csapattal állhat majd ki a gárda, és az ideális kezdő tizenegyből alighanem csak a középhátvéd Sebastiano Siviglia hiányzik majd, aki a felkészülési időszakban megsérült, és még nem épült fel teljesen. Helyén valószínűleg Guglielmo Stendardo foglalja majd el.