Vágólapra másolva!
A nemrég véget ért U20-as világbajnokság után a hét végén egy újabb korosztályos torna veszi kezdetét: a Koreai Köztársaságban a 17 éven aluliak válogatottjai csapnak össze. A hasonló tornákon korábban olyan labdarúgók váltak ismertté, mint például Juan Sebastián Verón, Ronaldinho vagy legutóbb Giovanni dos Santos, és könnyen lehet, hogy most is feltűnik egy olyan tehetség, aki egy-két éven belül igazi klasszissá érhet. Lulinha már célegyenesbe fordult a világsztárrá válás útján, a Chelsea és a Milan is érdeklődik utána, a szerb-spanyol Krkicet pedig alig akarta elengedni a vébére a Barcelona felnőtt csapata.

A FIFA először 1985-ben írta ki az ifjúsági világbajnokságot, amelyen akkor még a 16 évnél fiatalabbak léphettek pályára - ez a korhatár 1991-ben 17-re módosult, de ez nem változtatott azon, hogy az európaiak számára nem sok babér termett. Az eddigi lejátszott 11 tornából mindössze kettőt nyert európai válogatott (1987-ben a Szovjetunió, 2001-ben pedig Franciaország diadalmaskodott), és míg a korai években az afrikai együttesek vitték a prímet, addig az utóbbi időszakban a latin-amerikaiaké a főszerep. Két évvel ezelőtt például Mexikó-Brazília döntőt rendeztek, az ezelőtt lejátszott négy tornából pedig hármat a brazilok nyertek meg.

Nem meglepő tehát, hogy most is a selecaót tartják a legesélyesebbnek a végső győzelemre, már csak azért is, mert a brazil együttesben akad egy olyan labdarúgó, akit máris az új Ronaldinhónak kiáltottak ki. A Corinthians középpályásáról, Lulinháról van szó, aki az év elején az U17-es Copa Américán hét gólt szerzett, már a felnőttek között is bemutatkozott klubjában - és a hírek szerint olyan egyesületek érdeklődnek iránta, mint az AC Milan és a Chelsea FC. A brazil keretben egyébként két olyan focista akad, aki már most is egy európai klub játékosa, még ha jelenleg otthon is futballozik kölcsönben: a balhátvéd Fábio és a jobbhátvéd Rafael ugyanis már egyaránt a Manchester Unitedé. Külön érdekessége a dolognak, hogy ikertestvérekről van szó...

Az idei U17-es vébé legismertebb futballistája azonban nem a brazil, hanem a spanyol csapatban szerepel majd, a hispánok ugyanis elvitték a tornára Bojan Krkicet - az FC Barcelona legnagyobb bánatára. A katalánok azt szerették volna, ha a szerb származású csatár a felkészülési időszakot a felnőtt csapattal tölti, de a világbajnokság miatt még egy darabig nem számíthatnak a hatalmas tehetségnek tartott focistára, aki tavasszal az Al-Ahli elleni barátságos mérkőzésen már bemutatkozott a Barcában. Krkic mellett a spanyoloknál még a szintén barcelonai nevelésű, ám immár az Arsenal FC-ben szereplő Fran Meridára érdemes odafigyelni: a középpályást elsősorban Francesc Fabregashoz szokták hasonlítani. A spanyol keret másik légiósa egyébként a Chelsea FC focistája, Sergio Tejera.

Európából még az angolokat érdemes kiemelni: a háromoroszlánosok csapatai ugyan nem szoktak kiemelkedően szerepelni a korosztályos vébéken, de a mostani gárda meglehetősen ígéretesnek tűnik. Az angolok Eb-másodikként kvalifikálták magukat a világbajnokságra, és jó szereplésüket elsősorban nigériai származású csatáruknak, a Crystal Palace-ban szereplő Victor Mosesnek köszönhették - a támadó gólkirály lett a kontinensviadalon.

A másik kulcsfigura a Middlesbrough FC szélsője, Nathan Porritt lehet, aki a tavalyi, angliai ügynökbotránynál is középpontba került, miután állítólag a Chelsea FC és a Liverpool FC is törvénytelen módon próbálta elcsábítani a Boróból. Ismerős lehet még az Arsenal FC focistájának, Gavin Hoyte-nak a neve - az ő bátyja, Justin már az Ágyúsok első keretének a tagja.

Az öreg kontinenst a fenti két csapat mellet még Belgium, Németország és Franciaország legjobbjai képviselik. A belgák csapata a Racing Genk kiváló utánpótlására épül, a klubból kilencen szerepelnek a 21-es keretben. A francia együttesben ott van a 2001-es U17-es világbajnok együttes tagjának, Anthony le Tallecnek az öccse, Damien is, valamint az a Mamadou Sakho, aki már bemutatkozhatott a Paris-SG első csapatában is. Ami a németeket illeti, náluk elsősorban a Bayern München középpályását, Toni Kroost kell kiemelni, aki a korosztályos Eb-n Mosesszel holtversenyben gólkirály volt - és már Ottmar Hitzfeld is elismerően szólt róla.

Érdekesség, hogy míg az argentinok egy korosztállyal feljebb egyeduralkodónak számítanak, addig a 17 éven aluliak között még sohasem végeztek az élen. Most sem tartják őket esélyesnek, már csak azért sem, mert legjobbnak tartott csatáruk, Federico Laurito súlyos sérülés miatt nem lehet ott a tornán - de az argentin csapatra mindig oda kell figyelni, így most sem lehet leírni őket. Az afrikaiak közül elsősorban Nigéria vagy Ghána okozhat meglepetést - utóbbi csapatban szerepel az angol Reading FC-ben légióskodó támadó, Kelvin Owusu Bossman -, és az Egyesült Államok együttese is odaférhet a dobogóra.