Vágólapra másolva!
A spanyol élcsapatok közül az Atlético Madrid játékosai kaptak a legkevesebb pihenőt, hiszen a fővárosi gárdának a hét végén már pályára kell lépnie az UEFA-Intertotó-kupában. A fővárosiak kerete alaposan átalakult a nyáron, elvégre a klub megvált emblematikus figurájától, Fernando Torrestől, de az érte kapott 30 millió eurót mind el is költötték, sőt, még tízmilliót hozzá is csaptak.

Az Atlético a 2002-es feljutását követően mindig azzal a céllal vágott neki a bajnokságnak, hogy legalább az UEFA-kupába való indulás jogát kiharcolja, ám hiába érkeztek jobbnál jobb focisták a csapathoz, ez egyszer sem jött össze, és az Intertotó-kupába is csak egyszer, 2004-ben jutott be az együttes. A legutóbbi pontvadászatban aztán úgy tűnt, hogy a rossz sorozat végre megszakad, hiszen az együttes sokáig tartotta magát az élmezőnyben, és még két fordulóval a zárás előtt is a hatodik pozícióban állt, ami UEFA-kupát ért volna. Az utolsó előtti fordulóban a Celta Vigo ellen elszenvedett hazai vereség azonban sorsdöntőnek bizonyult, hiszen így a remekül hajrázó Villarreal CF utolérte az Atléticót, és a jobb egymás elleni eredményeknek köszönhetően meg is előzte.

A fővárosiaknak így megint csak az Intertotó-kupa maradt, és ennek köszönhetően egyre nőtt a valószínűsége annak, hogy az egyesület nem fogja tudni megtartani legnagyobb klasszisát, Fernando Torrest. A saját nevelésű csatár az elmúlt öt szezonban mindig házi gólkirály volt az Atléticónál, és öt idény alatt összesen 76 alkalommal volt eredményes a pontvadászatban. A spanyol válogatottban is rendszeresen szereplő futballistát már évek óta csábították különböző sztárklubok, de ő kitartott az Atlético mellett, és többször is kijelentette, hogy nem szeretne más spanyol csapatban játszani. Persze külföldről is volt érdeklődés, és a befutó végül a Liverpool FC lett, amely 30 millió eurót fizetett ki érte - de az összeg Fernando Torres teljesítményétől függően akár 35 millióra is felemelkedhet.

Hogy a transzfer nem váratlanul érte a madridiakat, azt jól bizonyítja, hogy a klub ekkor már azt is tudta, ki lesz Fernando Torres utódja. Az Atlético ugyanis menet közben megegyezett a Villarreal CF-fel az uruguayi csatár, Diego Forlán megszerzéséről. Forlánért a colchonerók 21 millió eurót fizettek ki, vagyis nem költötték el teljesen a Torresért kapott összeget, de ne gondoljuk, hogy ennek a spórolás volt az oka. Az uruguayi mellett ugyanis további öt labdarúgó érkezett, és közülük egyedül az AC Milantól kölcsönkapott kapus, Christian Abbiati jött ingyen.

Forlán után a legdrágább a CA Osasuna fiatal középpályása, Raúl García volt, aki 13 millió euróba került: a hatalmas tehetségnek tartott játékost a Real Madrid is csábította, de ő inkább a másik fővárosi gárdát választotta, alighanem azért, mert ott több játéklehetőséget remél.

Forrás: EPA

Forlán egyelőre még pihenhet a Copa América után, nemsokára azonban nagy elvárásoknak kell megfelelnie

Az Atlético fő problémája az előző szezonban az volt, hogy a csapat mindkét szélsője megsérült: Maxi Rodríguez és Martin Petrov is majdnem a teljes idényt kihagyta, és bár az új pontvadászatra mindketten felépültek, a klub erre a posztra is keresett új embereket - főleg, hogy az argentin Luciano Gallettit eladta a görög Olympiakosznak. A portugál Ricardo Quaresmát ugyan nem sikerült megszerezniük, de a Liverpoolból megvették Luis Garcíát, aki korábban már szerepelt az Atléticónál, a brazil Santos FC-től pedig Cléber Santanát szerződtették. Mind a két futballista képes a szélen játszani, de támadó középpályásként, vagy akár csatárként is megállják a helyüket, és ez a sokoldalúság jól jöhet Javier Aguirre mesternek. Ketten együtt 11 millió euróba kerültek, és még a portugál Sporting Braga fiatal brazil támadójáért, Diego Costáért is kiadtak 3,5 millió eurót.

A Vicente Calderón stadionban tehát papíron megint egy rendkívül erős keret állt össze, de ez az elmúlt években is igaz volt, így a klub drukkerei egyelőre még nem élik bele magukat abba, hogy csapatuk versenyben lesz a BL-szereplésért - de titokban azért alighanem ebben reménykednek, és a vezetőség is hasonló célt tűzhetett ki. De az UEFA-kupába való bejutás is alighanem ott van a tervek között, és ehhez előbb az Intertotó-kupából kellene továbbjutnia a csapatnak, mégpedig a román Gloria Bistrita ellen.

A hét végi, első találkozón Aguirra mester még nem számíthat a Copa América miatt extra pihenőt kapó Forlánra, illetve az U20-as világbajnokságon szereplő Sergio Agüeróra, így a csatársorban nincs sok alternatívája: a hírek szerint Romániában Mista mellett az alaphelyzetben középpályás Raúl Garcíát tolja előre Aguirre mester.