Vágólapra másolva!
Bábel tornyához kezd hasonlítani a román első osztályú labdarúgó-bajnokság, amelynek hétvégén elkezdődött idénye várhatóan minden idők legszínvonalasabb összecsapásait hozza. Legalábbis erre számítanak a romániai szakértők, hiszen a klubtulajdonosok ma már hajlandók nagyobb összegeket fordítani a román élvonal csapatainak fenntartására. Ennek meg is látszik az eredménye, ugyanis egyre több idegenlégiós erősíti a tizennyolc együttest.

Az ezelőtt hat-hét évvel még bundabotrányokkal tarkított, mára már szakértők szerint meggyógyult román bajnokság 2007/2008-as évadjában egyetlen olyan csapat sem szerepel, amelynek keretében ne lenne legalább egy Románián kívülről érkezett játékos.

Összesen 91 külföldi futballista mutathatja be tudását. Egyikük sem világsztár, így például a saját nemzeti tizenegyükbe való beválogatás alapján felállított sorrend szerint a legnevesebbekként a lengyel Golanskit és a kolumbiai Zapatát tartják számon. Ők a tavaly a Bajnokok Ligája (BL) csoportmérkőzésein tízéves kihagyás után szerepelt Steaua Bucurestit erősítik.

A nyári átigazolások rekordját az UEFA-kupában szereplő kolozsvári CFR Ecomax állította be. A Pászkány Árpád Zoltán üzletember által finanszírozott csapat - amelyet a nemzetközi kupaszerepléseken a TriGranit ingatlanfejlesztő csoport is támogat - 2,2 millió euróért vásárolta meg az argentin Lanustól Cristian Fabianit, aki így a legdrágább játékossá vált a román bajnokságban.

A CFR Ecomax egyébként azért is különcnek számít, mert összesen 17 (zömében portugál) idegenlégióssal rendelkezik. Így a bajnoki babérokra áhítozó, "örökesélyesnek" tartott bukaresti Steaua, Dinamo és Rapid mellett az idén először a kolozsvári együttes is beleszólhat a bajnoki címért vívott küzdelembe.

A románok szerint a futball fejlődésének másik konkrét eredménye az, hogy a nemzetközi porondon való egyre sikeresebb szereplésnek köszönhetően jövőtől a bajnokcsapat egyenesen a BL-főtáblára jut, a második helyezett a BL-selejtezőben vesz részt, míg másik négy csapat az UEFA-kupában jut szóhoz.