Vágólapra másolva!
Immár nincs lehetőség a hibázásra a Copa América még versenyben lévő válogatottak számára, hiszen szombaton elkezdődik az egyenes kieséses szakasz a kontinensviadalon. Az első két negyeddöntő a furcsa kiírásnak köszönhetően olyan párosítást hozott, amelyeket ezen a tornán már láthattunk, és csak reménykedni lehet benne, hogy a nagyobb tétnek köszönhetően a mérkőzések nem rosszabbak, hanem jobbak lesznek.

A csoportkör utolsó fordulójában lejátszott Venezuela-Uruguay összecsapás kétségtelenül a torna legalacsonyabb színvonalú találkozója volt, és ez alapján nem túl nagy a várakozás, hogy annál jobbat produkáljanak az együttesek.

Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy akkor mind a két fél tisztában volt vele: egy döntetlennel továbbjut, így a gól nélküli végeredmény nem volt meglepő. Most viszont valamelyik csapatnak nyernie kell (ha a rendes játékidő döntetlenre végződik, akkor a Copa América kiírása értelmében nincsen hosszabbítás, hanem egyből a tizenegyesek jönnek), aminek köszönhetően az együttesek alighanem támadóbb szellemben futballoznak majd.

A házigazdák számára már a legjobb nyolc közé kerülés is óriási eredmény, hiszen Venezuelának a korábbi kontinensviadalokon még ezt sem sikerült elérnie, de Richard Páez mester csapata aligha elégszik meg ezzel az eredménnyel. A szakvezető az ideális kezdő tizenegyét küldheti pályára, hiszen a balhátvéd Jorge Rojas felépült sérüléséből, és az előző találkozót eltiltás miatt kihagyott középpályás, Ricardo Páez is letöltötte büntetését. A venezuelai drukkerek elsősorban abban bíznak, hogy a spanyol RCD Mallorcában edződő Juan Arango végre képességeinek megfelelően futballozik majd, mert a tornán eddig nem sok mindent mutatott - pedig előzetesen nagyon sokat vártak tőle.

Az uruguayiaknál is akad egy olyan focista, akit a szurkolók a torna előtt szinte megváltóként vártak, de eddig nem tudott bizonyítani - igaz, Álvaro Recoba az első két mérkőzést sérülés miatt kihagyta, és az utolsó csoportmeccsen is csereként állt be a hajrában. Most viszont a jelek szerint ott lesz a kezdő tizenegyben, kiszorítva onnan Vicente Sánchezt. Az FC Internazionale futballistája várhatóan Diego Forlánnal alkotja majd a celeste csatársorát - a Copa América alatt az Atlético Madridba igazolt támadó eddig szintén adós maradt a kiváló teljesítménnyel. Oscar Washington Tabárez mester egyedül a csatársorban változtat az előző, Venezuela elleni találkozóhoz képest a csapatán, vagyis a balhátvéd ismét Jorge Fucile lesz, és úgy tűnik, a szakvezető végleg feladta a torna előtt beharangozott 4-3-3-as taktikát a megszokott 4-4-2 kedvéért.

A másik szombati negyeddöntőben Brazília és Chile találkozik, és a papírforma alapján a selecónak simán kellene venni ezt az akadályt, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a csoportmérkőzések során a brazilok 3-0-ra nyertek Chile ellen. A brazil csapat azonban a másik két mérkőzésén mindössze egyetlen gólt ért el, és a szakvezetőt, Dungát hazájában valósággal ízekre szedik az újságírók, illetve a szurkolók, mondván, túlságosan is defenzív taktikával játszatja együttesét.

A szakember meglehetősen frappáns választ adott kritikusainak: "Ha megint elkezdünk vitázni a "jogo bonitóról" (a klasszikus brazil támadófutball elnevezése - a szerk.), akkor alighanem megint 24 évig világbajnoki cím nélkül maradunk" - mondta Dunga, utalva arra, hogy a selecao 1970 és 1994 között vébéarany nélkül maradt, és 1994-ben éppen Dunga csapatkapitányságával, az európai stílusnak köszönhetően lett világbajnok.

A szakvezető más megjegyzései is nagyon tanulságosak voltak: "Sokan azt hiszik, hogy a jó játék egyenlő a cselezéssel. De egy védő számára a jó játék a csatár szándékának kitalálását és a labda megszerzését jelenti; a kapusnak a nagy védés a fontos; a szélsőhátvédnek a jó beadás."

A fentiekkel együtt Dunga számára csak a győzelem lehet elfogadható Chile ellen, és a selecaónak megvannak a problémái a meccs előtt. A jobbhátvéd Daniel Alves ugyanis Ecuador ellen összeszedte második sárga lapját, és így nem játszhat, a másik jobb oldali bekk, Maicon pedig még a Chile elleni csoportmeccsen megsérült.

A brazilok azért bíznak benne, hogy Maicon mégis csak felépül, de ha nem, akkor a védelem jobb oldalán valószínűleg Alex Silva szerepel, bár egyes brazil források szerint az sem elképzelhetetlen, hogy az alaphelyzetben középpályás Elano játszik majd ezen a poszton. Utóbbi játékos saját pozíciójában Josué miatt kiszorult a kezdők közül, de azt még nem tudni, hogy a támadó középpályás szerepkörében Dunga Andersonnak, Diegónak vagy Júlio Baptistának szavaz majd bizalmat.

A chileieknél sem a legnyugodtabban teltek az elmúlt napok, a válogatott pár tagja ugyanis a csapat szállodájában állítólag botrányt rendezett - legalábbis a hotel személyzete szerint. A hátvéd Jorge Vargas azt elismerte, hogy kicsit többet ivott a kelleténél, de azt tagadta, hogy kárt okozott volna a berendezésben.

A szakvezető, Nelson Acosta mindenesetre a focistának adott igazat, mondván, a szállodának semmilyen bizonyítéka nincs arra, hogy a labdarúgói törtek-zúztak volna. Vargas (aki a legutóbbi meccset sérülés miatt kihagyta) várhatóan ott lesz a kezdők között, akárcsak a szintén sérüléséből felépült középpályás, Jorge Valdivia, viszont Miguel Riffo és Rodrigo Meléndez továbbra is a maródiak listáján szerepel. A szakember azt viszont még nem döntötte el, hogy egy vagy két csatárral küldje pályára együttesét - utóbbi variációban Juan Gonzalo Lorca lehet Humberto Suazo partnere a támadó részlegben.