Vágólapra másolva!
Frederic Kanouté góljával a Sevilla 1-0-ra legyőzte a Getafét, és ezzel története során negyedszer hódította el a Király-kupát. Az andalúz gárda ezzel egyik legsikeresebb idényét zárta, mivel ezen trófea mellett begyűjtötte az európai Szuperkupát és az UEFA-kupát, és harmadik helyen végzett a bajnokságban.

Getafe először vagy Sevilla negyedszer? Ez volt a Király-kupa-döntő kérdése, ahol az egész idény során kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtó, az UEFA-kupában duplázó andalúzok számítottak esélyesnek a fináléba jutást a Barca csodaszámba menő legázolásával elérő madridi kiscsapat ellen.

A piros-fehéreknél Juande Ramos edző nem számíthatott Adrianóra, akit a középpálya bal szélén Puertának kellett pótolnia, míg a másik oldalon az utóbbi napokban leginkább Bernd Schusterrel foglalkozott a sajtó, akit sokan már a Real Madrid kispadjára ültettek, de a német edző gyorsan leszögezte, hogy számára a kupadöntő az elsődleges, és nem foglalkozik a királyi gárdával.

Madridot ellepték a Sevilla-drukkerek, akik 65 ezren érkeztek a fővárosba, és a Bernabéu nagy része is piros-fehérben pompázott. A története legnagyobb sikerére hajtó Getafe hívei az egyik kapu mögötti részen zsúfolodtak össze kékbe öltözve, de így is szinte elvesztek az andalúz áradatban.

Nem sokat foglalkoztak a csapatok az ismerkedéssel, Jesús Navas révén az ötödik percben jegyezhettük fel az első igazi lehetőséget, de a Sevilla középpályása 20 méterről a léc fölé tüzelt. A Getafe egyből ziccerrel nyitott, Casquero parádés ütempasszával Güiza lépett ki, de hiába próbálta elhúzni a labdát Palop mellett, az UEFA-kupa-döntő hőse leszedte a lábáról a játékszert. A futball örök törvénye azonnal érvénybe is lépett, ugyanis a 10. percben bűnhődött a madridi gárda, Pulido hibázott a félpályánál, így Kanouté húzhatott kapura, és az angol csapatok által csábított mali csatár jobbal a bal alsóba gurított.

Forrás: EPA

Kanouté könnyen lehet, hogy utolsó meccsét játszotta a Sevillában

Negyedórát kellett várni a következő helyzetre, Luis Fabiano fejelte le a labdát Renatónak, aki jobbal a jobb felsőt vette célba, de Luis García pazar védéssel versenyben tartotta csapatát. A nagy iram mellett rengeteg volt a szabálytalanság, nagyon sokat kakaskodtak a felek, és minden percre jutott egy földön fetrengő játékos.

A Sevilla egyértelműen fölényben játszott, egy baloldali beadás után Luis Fabiano és Kanouté egymást zavarva ugrott fel fejelni, végül utóbbi bólintott 10 méterről, nem sokkal a jobb sarok mellé. A félidő végére maradt még egy büntetőgyanús eset, Manu del Moral csapott le egy elékerülő labdára a 16-oson belül, majd Renato mellett a földre került, és bár a sevillai játékos becsúszott, a lassításon látszott, hogy nem talált lábat, jól döntött Rodríguez Santiago játékvezető, amikor továbbot intett. Az öltözőbe vonulva sem nyugodtak meg a kedélyek, Contra próbálta fejjel átrendezni Palop arcát, aki ezt meglehetősen nyugodtan viselte, így nem lett nagyobb balhé.

A szünet után Dani Alves szabadrúgását követően a berobbanó Poulsen nem találta el a labdát, mert megijedt a kivetődő Luis Garcíától, igaz, ha gól születik, az sem lett volna érvényes, mert az asszisztens lest jelzett. Egy perc múlva Kanouté lőtt 20-ról állítgatás nélkül, de Luis García eldőlve védett. A túloldalon Escudé bizonytalankodását Manu del Moral használhatta volna ki, de mire lövésre lendítette a lábát a keresztező Javi Navarro odaért, és éppen annyira zavarta meg, hogy ne találja el a kaput.

Bár a Getafénak kellett volna támadnia, mégis a Sevilla előtt adódtak újabb lehetőségek, Kanouté előbb Jesús Navasnak, majd Dudának adott nagy passzt, de előbb ballábas szögből ügyetlenül, jobbal pöckölt a kapusba, míg utóbbi nem sokkal tévesztette el a rövid felsőt 10 méterről, kiszorított helyzetből.

A végén Kanouté vesztette el a fejét, és törlesztett, amiért piros lapot kapott, a négy perc hosszabbítás pedig szinte csak szabálytalanságokkal, reklamálásokkal, indulatos kifakadásokkal telt el, de az állás már nem változott, a Sevilla 59 év után hódította el ismét a Király-kupát.

spanyol Király-kupa, döntő:
Sevilla - Getafe 1-0 (1-0)
Madrid, Bernabéu-stadion, 70 ezer néző
v.: Rodríguez Santiago
Sevilla: Palop - Dani Alves, Javi Navarro, Dragutinovic, Escudé - Poulsen, Renato (Martí, 79.), Jesús Navas, Puerta (Duda, 75.) - Luis Fabiano (Kerzsakov, 48.), Kanouté.
Getafe: Luis García - Contra (Pachón, 85.), Belenguer, Pulido, Paredes - Celestini, Casquero, Cotelo, Nacho (Vivar Dorado, 70.) - Manu del Moral (Verpakovskis, 80.), Güiza.
gól: Kanouté (10.)
piros lap: Kanouté (90.)