Vágólapra másolva!
A Schalke 04-nek a nemrég véget ért szezonban megint nem sikerült megszereznie a hőn áhított aranyérmet a Bundesligában, a gelsenkircheniek a pontvadászat hajrájában csúsztak vissza a második helyre. A klubnál persze nem állt meg az élet, és az egyesületnél szeretnének egy olyan keretet összehozni, amely elég erős ahhoz, hogy a csapat két porondon is jól szerepelhessen a következő szezonban.

A Királykékek még két fordulóval a zárás előtt is az élen álltak a Bundesligában, igaz, ekkor már csak egy ponttal vezettek a VfB Stuttgart előtt. A 26. játéknap után a gelsenkircheniek fórja még három egységnyi volt az akkori másodikkal szemben, amely ráadásul nem a Stuttgart, hanem a Werder volt - a svábok az utolsó nyolc találkozón összesen kilenc pontot vertek a Schalkéra, köszönhetően annak, hogy a hajrában mindegyik mérkőzésüket megnyerték.

A gelsenkircheniek az utolsó előtti játéknapon csúsztak a Stuttgart mögé, amikor éppen az ősi rivális Borussia Dortmundtól szenvedtek vereséget - az aranyérem elvesztése így ha lehet, még fájóbb volt a drukkereknek. A sokáig tartó listavezetés miatt az ezüstérem mindenképpen csalódást jelentett, de az egy évvel korábbi negyedik helyhez képest azért előrelépésnek számított, főleg, hogy ennek a pozíciónak köszönhetően a csapat rögtön a Bajnokok Ligája főtábláján találta magát.

A nemzetközi porondra való kijutás, és a lehető legjobb BL-szereplés elsősorban pénzügyi okok miatt nagyon fontos, miközben az első számú cél a Schalke számára várhatóan továbbra is a bajnoki aranyérem megszerzése lesz - a kettő együtt azonban csak úgy valósulhat meg, ha sikerül egy megfelelő erősségű keretet összehozni, amely bírja a kettős terhelést. A legutóbbi két alkalommal ugyanis, amikor a csapat a Bajnokok Ligájában szerepelt, a bajnokságban egyaránt hátrébb csúszott: a 2001-es második pozíciót egy 5. hely követette, a 2005-ös ezüstérem után pedig "csak" negyedik lett a gárda.

Forrás: EPA

Az előző szezon így ért véget a Schalke-szurkolók számára

A következő szezon keretének összeállításánál tehát nagyon fontos szempont, hogy majd minden pozícióra legyen két, közel hasonló képességű és erősségű labdarúgó, így a klub sportigazgatója, Andreas Müller ennek megfelelően próbált tevékenykedni a játékospiacon. Azt már tavasz óta tudni lehetett, hogy a lejáró szerződésű Hamit Altintop elhagyja a klubot, de a rendszeres játéklehetőséget kapó focisták közül ő tűnt az egyetlen távozónak. Ugyanakkor az is hamar eldőlt, hogy a Schalke ingyen megszerzi a Hansa Rostock kapusát, Mathias Schobert, aki egykoron Gelsenkirchenben kezdte pályafutását, és ideális tartaléknak tartották Manuel Neuer mögé.

Az Eintracht Frankfurt középpályása, Jermaine Jones is ingyen érkezett a Schalkéhoz: ő a legutóbbi pontvadászatban sérülés miatt csak négy mérkőzésen szerepelt, de egy idénnyel korábban a Kicker osztályzatai alapján a Bundesliga legjobbjai közé tartozott, ráadásul sokoldalúsága is mellette szólt, hiszen középpályásként és csatárként is bevethető. A harmadik új szerzeményért már fizetnie kellett a Schalkénak, ráadásul az Arminia Bielefeld védőjét, Heiko Westermannt más csapatok is vitték volna - azonban a gelsenkircheniek érdeklődése volt a legkomolyabb. Ez 2,8 millió eurós transzferben realizálódott, és a középhátvéd 2011-ig írt alá a klubhoz.

Eddig a pontig minden a vezetőség kívánságai szerint alakult a játékospiacon, de ezután jöttek a nehézségek. A következő kiszemeltet, az Eintracht Frankfurt középpályását, Albert Streitet (akit Hamit Altintop helyére szántak) ugyanis egyelőre nem sikerült leigazolni: a Schalke kétmillió eurót ajánlott érte, amit viszont Frankfurtban túl kevésnek tartottak. Az ügy persze még nem zárult le, hiszen a focista szívesen igazolna Gelsenkirchenbe, ráadásul szerződése értelmében jövő nyáron potom egymillióért elmehet - lehet, hogy az Eintrachtnak érdemes lenne még egyszer átgondolni az első ajánlatot...

Egy másik kiszemeltet, Stephen Appiaht sem tudta megszerezni a klub, a török Fenerbahce ghánai középpályása ugyanis túlságosan is magas fizetési igényekkel állt elő. Egy másik isztambuli csapat, a Galatasaray is csak gondot okozott a Schalkénak: a török pontvadászatban harmadik helyet szerzett együttes, amelyhez a nyáron német tréner érkezett Karl-Heinz Feldkamp személyében, ugyanis megkörnyékezte a gelsenkircheniek brazil játékmesterét, Lincolnt.

A dél-amerikai focista ugyan kulcsembernek számított a németeknél, ugyanakkor a szurkolók közül sokan úgy vélték, hogy Lincoln, bármennyire is technikás focista, sokszor nem képes kellően motiválni magát, és problémás labdarúgó - jó példa erre a Leverkusen elleni kiállítása, ami miatt négy meccsre eltiltották. Ezzel együtt a vezetőség nem akarta elengedni Lincolnt, de a focista maga is elmondta Müllernek, hogy érdekli a Galata ajánlata - mire a sportigazgató kijelentette, hogy ha valaki menni akar, akkor nem állnak az útjába.

A Galata-drukkerek máris videót készítettek Lincolnról

A brazil így végül ötmillió euróért Isztambulban kötött ki, és a Schalke rögtön el is költötte az érte kapott pénzt a helyettesére, aki az FC Basel fiatal focistája, Ivan Rakitic lett. A horvát származású, ám svájci állampolgársággal is rendelkező játékos az előző szezon felfedezettje volt Svácjban, és középpályásként összesen 11 gólt ért el. A védekező középpályás pozíciójába (ahová Appiah-t is szerették volna) még a Werder Bremen dán labdarúgóját, Leon Andreasent igazolná le a Schalke, és ha ő is érkezik, akkor a keretben valóban szinte minden posztra lenne két, viszonylag erős labdarúgó - márpedig a gelsenkirchenieknek éppen ez volt a célja az átigazolási szezonban.

www.global-soccer.eu