Vágólapra másolva!
Amióta Roman Abramovics megvásárolta a Chelsea FC-t, a klub évről évre óriási összegeket költött a játékospiacon, szinte ellentétesen a nemzetközi futballban zajló folyamatokkal. A jelek szerint azonban a költekezésnek vége, hiszen idén nyáron a londoniak már három (egyes források szerint négy) játékost szerződtettek, nem is rossz labdarúgókat - mindezt egyetlen cent kiadása nélkül.

A Chelsea már az Abramovics-éra előtt is gyakran vett drágán focistákat, elvégre a Kékek voltak az egyik úttörői a kontinentális labdarúgók Angliába igazolásának: gondoljunk csak Gianluca Viallira, Ruud Gullitra vagy Franck Leboeufre. A 2000-es évek elejére azonban ez egyesület rossz anyagi helyzetbe került, aminek köszönhetően 2002 nyarán például csak ingyen igazolható focistákat szerződtetett - ezt követően azonban jött Abramovics, és minden megváltozott.

Az orosz olajmágnás nem sajnálta a pénzt az akkori szakvezetőtől, Claudio Ranieritől, aki 2003 nyarán elképesztően nagy összeget, 177 millió eurót költhetett új focistákra, miközben a bevételi oldalon még egymilliót sem szedett össze. Ekkor érkezett a Stamford Bridge-re Claude Makelele, Hernán Crespo, Adrian Mutu, Juan Sebastián Verón és Damien Duff is - és most csak azokat a focistákat említettük, akiknek a vételára meghaladta a 20 millió eurót. Hiába volt azonban a nagy költekezés, a Chelsea "csak" második lett a bajnokságban, a BL-ben pedig elbukta az elődöntőt, így Ranierinek mennie kellett, és helyére a friss BL-győztes José Mourinho jött - aki ugyancsak szinte korlátlanul költekezhetett.

Mourinho első évében több mint 153 millió eurót adott ki új focistákra (ekkor lett a Chelsea focistája Ricardo Carvalho, Paulo Ferreira, Didier Drogba és Arjen Robben), és bár a tendencia csökkenést mutatott, a következő két holtszezonban sem spórolt. 2005 nyarán 86 millió euróért igazolt focistákat (Michael Essien és Shaun Wright-Phillips is többe került harmincmilliónál), tavaly pedig 95 milliót vett ki Abramovics pénztárcájából - utóbbi összegből Andrij Sevcsenko egymaga 46 milliót vitt el, amivel a klub történetének legdrágább focistája lett.

Forrás: EPA

Claudio Pizarro, a meglepetés-szerzemény

A nagy cél, a Bajnokok Ligájának megnyerése azonban a 2006-2007-es szezonban sem jött össze, sőt, ezúttal a bajnokságban is csak a második hely jutott a klubnak, amit az FA Kupa és ligakupa meg megnyerése csak részben tudott enyhíteni. Mourinho elsősorban a gárdát sújtó sérüléshullámmal magyarázta csapata gyengélkedését (tény, hogy a csapatkapitány John Terry, illetve a világ egyik legjobb kapusának tartott Petr Cech is több meccset kihagyott az év elején).

Januárban ráadásul sokat lehetett olvasni arról, hogy a mester konfliktusba került a sportigazgatóval, Frank Arnesennel, mivel a tréner szeretett volna igazolni egy középhátvédet Terry sérülése miatt, azonban a vezetőség ezt nem tette lehetővé.

Már ez is arra utalt, hogy idén nyáron nem lesz nagy költekezés a Stamford Bridge-en, és úgy tűnik, hogy a Chelsea-nél valóban szorosabbra húzták a nadrágszíjat, hiszen a klub már három focistát is igazolt anélkül, hogy egyetlen centet is kiadott volna - és egyes források szerint egy negyedik labdarúgó is ingyen érkezhet a klubhoz. Csak összehasonlításként: a Manchester United máris 56 millió eurót költött el a játékospiacon Owen Hargreavesre, Nanira és Andersonra, a Tottenham Hotspur 18 milliót adott Christian Bale-ért, de még az olyan középcsapatok is, mint a Portsmouth FC, Middlesbrough FC vagy West Ham United, tízmillió felett járnak.

Arról persze szó sincsen, hogy a Chelsea szerzeményei gyengébb vagy kevésbé ismert futballisták lennének, hiszen a három igazolás közül ketten válogatottak, a harmadik pedig remek idényt zárt a Premier League-ben - egyszerűen az a helyzet, hogy Mourinhóék ezúttal kifejezetten a lejáró szerződésű labdarúgókra utaztak.

Forrás: EPA

Ricardo Carvalho és Steve Sidwell jövőre már egy csapatban harcolhat

A legváratlanabb talán a Bayern München perui csatárának, Claudio Pizarrónak a leigazolása volt, aki inkább spanyol csapatokkal hoztak kapcsolatba - ő azonban a Chelsea-hez írt alá. Pizarro a legutóbbi idényben ugyan "csak" nyolc gólt ért el a Bundesligában, de az ezt megelőző hét szezonban mindig tíz felett termelt: ideális harmadik számú támadónak tűnik Sevcsenko és Drogba mögött.

Alighanem a kiegészítő szerep jut a Bolton Wanderers izraeli védőjének, Tal Ben-Haimnak, aki három Premier League-szezon rutinjával a háta mögött igazolt a Chelsea-be, és várhatóan a Reading FC középpályása, Steve Sidwell sem lesz standard kezdő - a 24 esztendős focista azonban valószínűleg élete nagy lehetőségéként fogja fel, hogy első élvonalbeli szezonja után egy sztárcsapathoz igazol.

Úgy tűnik tehát, hogy Mourinho szerint az ideális kezdő tizenegy már az előző szezonban összeállt, és csak arra volt szüksége, hogy majd minden posztra legyen megfelelő "backupja" - mint láttuk, januárban a bevethető középhátvédek hiánya jelentett problémát. Ebben a pozícióban azonban továbbra is akad egy kérdőjel: jelesül, hogy a PSV Eindhoven brazil focistája, Alex jön-e avagy sem.

A legtöbb forrás megegyezik abban, hogy a bekket még 2004-ben a Chelsea FC vette meg a Santos FC-től, ám mivel akkor még nem kapott volna munkavállalási engedélyt Angliában, így kikölcsönözték a hollandoknak, ahol aztán évről évre kiválóan futballozott. Alex immár a válogatottban is rendre ott van a keretben, a legutóbbi, törökök elleni barátságos találkozón is szerepelt, de azt még mindig nem mondhatja el magáról, hogy az elmúlt két évben játszott a selecao mérkőzéseinek háromnegyedén - márpedig a munkavállalási engedélyhez hivatalosan ez kell.

A hírek szerint azonban a Chelsea így is megpróbálja megszerezni a megfelelő papírokat - a szabályok értelmében a bizottság megfelelő számú válogatott meccs nélkül is megadhatja az engedélyt, ha úgy ítéli meg, hogy az adott labdarúgó jelenléte emelné Premier League színvonalát, mert olyan kivételes képességű focistáról van szó. Utóbbiról mondjuk elég az Arsenal FC-t megkérdezni: a PSV elsősorban Alex kiváló játékának köszönhetően tudott 1-1-es döntetlent elérni az Emirates Stadiumban a BL negyeddöntőjében.

www.global-soccer.eu