Vágólapra másolva!
Csaknem a teljes U17-es haiti labdarúgó-válogatott ismeretlen helyre távozott egy New York-i átszállás során.

A 18 tagú keretből 13-an eltűntek, amikor az együttes a John F. Kennedy repülőtéren a szöuli csatlakozásra várt. Dél-Koreában az augusztusi korosztályos világbajnokság egyik felkészülési tornáján vett volna részt a csapat.

A "renegátok" közül néhány óra múlva hatan visszatértek, és feladták magukat a biztonsági szolgálatnál, a többieknek azonban nyomuk veszett.

Yves Jean-Bart, a karibi térség legszegényebb országában működő futballszövetség elnöke egy helyi - kreol nyelvű - rádióállomáson keresztül azt üzente a szökevényeknek, hogy komolyan veszélyeztetik a jövőjüket, és az amerikai hatóságok mindent meg fognak tenni a kézre kerítésükért.

Nem példa nélküli eset, hogy Haitit elhagyják állampolgárai, akik az elviselhetetlen életkörülmények, a rossz közbiztonság és az instabil politikai helyzet miatt menekülnek az országból.

Érdekesség, hogy az amerikai bevándorlási hivatal szóvivője azt nyilatkozta: általában ilyen esetek ellen addig nem lépnek fel, amíg az ún. turistavízum hat hónapos ideje le nem járt.

Ha a haiti labdarúgást is megbüntetik az eset miatt, az sportszakmailag is éppen a legrosszabbkor érné az országot, mivel a karibiak futballja jelentős fejlődésnek indult az utóbbi időben: az U17-es csapat ugye kijutott a korosztályos vébére, valamint Haiti felnőttcsapata januárban első ízben elhódította a Karibi-kupát.

A modern kori disszidálás nem szokatlan a sport világában, főleg a fejlődő országokból, a polgárháború vagy diktatúra sújtotta országokból lépnek meg, s általában soha többet nem térnek vissza játékosok.

A 90-es években így kerültek Magyarországra a kubai kézilabdázók is, a jelenleg is Magyarországon játszó Pérez Carlos, a szintén magyar válogatott Diaz Ivo és a többiek, akik a válogatottal "tanulmányi" útra érkeztek, de soha többet nem szerepeltek már a Castro vezette ország nemzeti csapatában.