Vágólapra másolva!
A horvát pontvadászatot mindig is a Dinamo Zagreb és a Hajduk Split rivalizálása határozta meg, és a párviadal a következő szezonban még pikánsabbá válhat, mivel a két klub a válogatottban meghatározónak számító Kovac testvéreket szeretné "hazacsábítani". Utóbbi kifejezést azért kellett idézőjelbe tenni, mert a két labdarúgó még soha nem játszott Horvátországban, sőt, nem is ott nőttek fel.

Az önálló horvát bajnokság létrejötte, azaz 1991 óta mindössze kétszer fordult elő, hogy nem a Dinamo Zagreb (illetve másik nevén a Croatia) vagy a Hajduk Split végzett az élen. A legelső kiírásban az Inter Zapresic nyert, de azt a pontvadászatot később nem ismerték el hivatalosan, 2002-ben pedig hatalmas meglepetésre az NK Zagreb lett az aranyérmes. Ezen kívül mindig a két sztárklub volt a bajnok, és a drukkerek is elsősorban ezekre a csapatokra kíváncsiak: a legtöbb bajnokin három-négyezer fő körüli a nézőszám, de a Hajduk, illetve a Dinamo ellen ez általában a duplájára kúszik fel, az örökrangadóra pedig mindig megtelik a Maksimir, illetve a Poljud stadion - ami körülbelül 30 ezer nézőt jelent. Ha valamelyik klubnál feltűnik egy tehetségesebb játékos, akkor előbb-utóbb szinte biztosan a Dinamóban, vagy a Hajdukban folytatja pályafutását, és a két sztárklub előreszeretettel csábítja haza a külföldön légióskodó horvát klasszisokat.

Így aztán egyáltalán nem meglepő, hogy felmerült Robert, illetve Niko Kovac Horvátországba igazolásának lehetősége, az érdekesség csak az a dologban, hogy a testvérpár nem ugyanabba a sztárklubba igazolhat. Kettejük közül egyelőre Robert helyzete tűnik tisztábbnak: a középhátvéd az előző két szezont a Juventus FC-ben töltötte, de a torinóiaknál csak kiegészítő embernek számított, a Serie B-ben is csak 18 bajnokin kapott játéklehetőséget. Szerződése ugyan még három évig érvényes a Zebráknál, de a jelek szerint az olaszok nem tartanak rá igényt - legalábbis erre utal a Dinamo sportigazgatójának, Zdravko Mamicnak (aki egykoron maga is válogatott volt, és a Bayer Leverkusenben együtt focizott mindkét Kovaccsal) nyilatkozata. Mamic ugyanis biztosra ígérte, hogy Robert Kovac a következő szezonban a zágrábiak játékosa lesz, sőt, azt is elárulta, hogy a bekk három évre kötelezi el magát - a kontraktus aláírására a héten kerülhet sor. Egyes horvát források még azt is megszellőztették, hogy a focista szezononként kétmillió eurót keres majd.

Ami Nikót illeti, nála korántsem ilyen biztos a hazatérés, ő ugyanis meghatározó embere volt az osztrák bajnokcsapatnak, a Red Bull Salzburgnak, a nemrég véget ért idényben hat gólt szerzett a pontvadászatban. Ahhoz tehát, hogy Splitbe szerződjön, az szükséges, hogy Salzburgból elengedjék - kontraktusa egyébként 2008 nyaráig köti Giovanni Trapattoni csapatához.

A testvérpár hazatérése mindenesetre extra pikantériát adna a Dinamo-Hajduk párharcnak, amely egyébként sem mentes a feszültségtől. A két Kovac egyébként nem csak a válogatottban, hanem klubszinten is sokat játszott együtt: mindketten Berlinben születettek, a Hertha Zehlendorfban kezdték pályafutásukat, de mivel Niko három évvel idősebb, így felnőttként először akkor játszhattak együtt, amikor 1996-ban mindketten a Bayer Leverkusenbe szerződtek. A gyógyszergyári klubnál három évig voltak csapattársak, ekkor Niko a Hamburger SV-be szerződött, de két év elteltével megint együtt találtak maguknak új klubot: a Bayern Münchent. Niko 2003-ban aztán a Hertha BSC-be igazolt, és azóta megint külön játszottak.

Forrás: EPA
A válogatottban gyakran kisegítik egymást

Ami az egymás elleni mérkőzéseiket illeti, eddig öt olyan tétmeccs volt, amikor ellenfelekként futottak ki a pályára: először 1999-ben, legutóbb pedig 2005 januárjában. A Hajduk Split hívei számára viszont figyelmeztető jel lehet, hogy Niko eddig még sohasem tudta a pályán legyőzni öccsét. Három döntetlen mellett két alkalommal Robert diadalmaskodott: 2000 májusában a Bayer Leverkusennel a Hamburger SV ellen, 2003 októberében pedig a Bayernnel a Hertha BSC ellen - utóbbi összecsapáson Niko ugyan gólt szerzett, de sok öröme nem volt benne, mert csapata 4-1-es vereséget szenvedett.

www.global-soccer.eu