Vágólapra másolva!
Idén nyáron három kontinensviadalt is rendeznek, amelyek közül az első már szerdán elrajtol: a közép- és észak-amerikai térség, azaz a CONCACAF-zóna legjobbjai a Gold Cupon, vagyis az Arany Kupán csapnak össze (ezen kívül még Dél-Amerikában és Ázsiában is lesz torna). A helyszín szinte a szokás szerint az Egyesült Államok lesz, és ha a tornát nem a házigazdák vagy Mexikó nyerné, az hatalmas meglepetésnek számítana.

A Gold Cupot 1991-ben rendezték meg először, és elméletben kétévente bonyolítják le, bár a második és a harmadik torna között három, a hatodik és a hetedik között pedig mindössze egy év volt. A viadal két meghatározó csapata természetesen az Egyesült Államok és Mexikó: mindössze egyszer fordult elő, hogy nem e két gárda egyike nyerte meg az aranyérmet (2000-ben nagy meglepetésre Kanada diadalmaskodott), és a helyszín is minden esetben ez a két ország volt. Sőt, eddig egyetlen olyan Gold Cup sem akadt, amelynek során ne játszottak volna mérkőzéseket az USA-ban, és Mexikó csak kétszer (1993-ban és 2003-ban) volt társrendező.

A mostani torna elsősorban abban különbözik az előzőektől, hogy 1996 óta először nem lesz meghívott csapat, és valóban csak a térség együttesei vesznek részt rajta. A legutóbbi viadalon Kolumbia és Dél-Afrika volt a vendég, és megfordult már a Gold Cupon Brazília, Ecuador, Peru és Dél-Korea is. Ezúttal azonban mind a 12 résztvevő Észak- és Közép-Amerikából kerül ki, ennek köszönhetően a szokásosnál több csapat kvalifikálhatta magát a tornára - köztük az a Guadeloupe is, amely nem is tagja a FIFA-nak! Ennélfogva a kis karibi sziget Jocelyn Angloma személyében egy olyan futballistát is bevethet, aki korábban 37-szer szerepelt a francia válogatottban, és elméletileg így más nemzeti csapatban nem játszhatna, de a nemzetközi szervezet semmit sem tehet a dolog ellen.

Guadeloupe együttesére egyébként sem árt odafigyelni, hiszen a Gold Cupra benevezett keretben Angloma mellett ott van még az angol élvonalat is megjárt David Sommeil, a csatársort pedig alighanem a francia második vonalban a 2006-2007-es idényben 11 gólt szerzett Richard Socrier, illetve az FC Nantes-ban játszó Aurélien Capoué alkotja majd. A guadeloupe-i csapat akár be is juthat a negyeddöntőbe, hiszen a csoportokból nem csak az első két helyezett, hanem a két legjobb harmadik is továbbmegy, vagyis Anglomáéknak egy Haiti elleni győzelem is elég lehet.

Ebben a kvartettben egyértelműen Kanada és Costa Rica a favorit: a juharlevelesek ugyan az Angliában futballozó Tomasz Radzinski nélkül szerepelnek majd a tornán, de keretükben így is 13, Európában légioskodó focista lesz, akik közül a legismertebb alighanem a Tottenham Hotspur védője, Paul Stalteri, illetve az RC Deportivo középpályása, Julian deGuzman. Ami Costa Ricát illeti, náluk a csapat magját a tavalyi vébén is látott gárda alkotja, de a nagy öregek közül Paulo Wanchope és Mauricio Solis visszavonult, és némi meglepetésre Roland Gómez sincs a meghívottak között.

A B csoportban a házigazda Egyesült Államok számára kötelező feladat az első hely begyűjtése. Az amiknál sokáig nem lehetett tudni, hogy a vébét követően Bruce Arena lemondásával ki lesz a szövetségi kapitány, és először Bob Bradleyt is csak ideiglenes jelleggel nevezték ki, abban bízva, hogy egy nevesebb európai edzőt is sikerül meggyőzni. Ez nem jött össze, Bradley vezérletével pedig a gárda olyan jól szerepelt a barátságos meccseken (legyőzte például Dániát és az ősi rivális Mexikót is), hogy a trénert véglegesítették a pozícióban. A csapatban fele-fele arányban vannak az otthon játszó focisták és a légiósok, és a szakvezető saját fiát, Michael Bradleyt is behívta a keretbe, míg a kapus, Kasey Keller a második csoportmeccsen ünnepelheti századik válogatottságát - már ha mindkét találkozón ő véd. A szintén a csoportban szereplő trinidadiak ezúttal az európai légiósok közül csak a Hollandiában futballozó Darryl Robertset hívták meg, és az otthon futballozóknak adtak lehetőséget - ami El Salvadornak vagy Guatemalának jöhet jól, e két válogatottnak ugyanis így nagyobb az esélye a továbbjutásra.

Forrás: MTI
A mexikóiaik csapatkapitánya (balra) az elődöntőben csatlakozhat társaihoz

A C csoportban található Mexikó ellenben minden európai légiósát meghívta - nem csoda, hiszen a vébé után a kispadra kinevezett Hugo Sáncheznek most bizonyítania kell, hogy alkalmas a posztra. A tréner az FC Barcelonával kompromisszumot kötve engedélyezte, hogy Rafael Márquez csak a spanyol bajnokság utolsó fordulója után utazzon el a tornára, ami azt jelenti, hogy ő leghamarabb az elődöntőben léphet pályára. Külön érdekesség, hogy a mexikói keret tagja a görög Olympiakosz légiósa, Nery Alberto Castillo, aki Mexikóban született ugyan, de eddig uruguayinak számított. Mivel azonban a dél-amerikai ország nagyválogatottjában egyszer sem lépett pályára, így mexikói gyökereit kihasználva a közép-amerikaiak lecsaptak rá, és meghívták válogatottjukba, amelyben Castillo pár napja be is mutatkozott. Ebben a kvartettben egyébként a mexikóiak mögött nagy küzdelem várható a továbbjutó helyekért, hiszen a másik három együttes (Panama, Honduras, Kuba) közül hasonló játékerőt képvisel. A panamaiaknál a meghívott között van a kolumbiai Cúcuta Deportivo légiósa, Blas Pérez is, pedig a klub június 7-én még Libertadores-kupa elődöntőt játszik a Boca Juniorsszal - Panama első meccse a Gold Cupon június 8-én lesz.

A Gold Cup programja
A csoport:
Kanada - Costa Rica (június 6.)
Haiti - Guadeloupe (június 6.)
Kanada - Guadeloupe (június 9.)
Haiti - Costa Rica (június 9.)
Guadeloupe - Costa Rica (június 11.)
Haiti - Kanada (június 11.)

B csoport:
Egyesült Államok - Guatemala (június 7.)
El Salvador - Trinidad és Tobago (június 7.)
Guatemala - El Salvador (június 9.)
Egyesült Államok - Trinidad és Tobago (június 9.)
Egyesült Államok - El Salvador (június 12.)
Guatemala - Trinidad és Tobago (június 12.).

C csoport:
Panama - Honduras (június 8.)
Mexikó - Kuba (június 8.)
Honduras - Mexikó (június 10.)
Panama - Kuba (június 10.)
Kuba - Honduras (június 13.)
Mexikó - Panama (június 13.).

Negyeddöntők: június 16-17.
Elődöntők: június 21.
Döntő: június 24.

www.global-soccer.eu