Vágólapra másolva!
Az utóbbi hetekben sokat lehetett hallani az FC Barcelona B csapatában futballozó, szerb származású csatárról, Bojan Krkicről, akit korosztályának legnagyobb tehetségei közé sorolnak. A spanyol szövetségnél is hasonlóan gondolkoznak, hiszen a futballista várhatóan ott lesz a nyáron az U20-as világbajnokságon, és a minap meghívót kapott a grúzok ellen készülő U21-es válogatottba is - pedig augusztusban még csak 17 éves lesz.

A szerb édesapa és katalán édesanya gyermekeként, 1990 augusztusában már Spanyolországban született Krkic mindössze kilencesztendős volt, amikor az FC Barcelona utánpótlásához került. Nem véletlen, hogy éppen a katalán egyesület csapott le rá, hiszen a srác édesapja, idősebb Bojan Krkic (aki egykoron a Crvena Zvezdában is futballozott) 1997 óta a Barca tehetségkutatója - nem kellett messzire mennie, hogy "felfedezze" a legnagyobb tálentumot.

Krkicről ugyanis hamar kiderült, hogy rendkívül tehetséges, hiszen a különböző korosztályos együttesekben hét év alatt majd 900 találatot ért el. Édesapja révén szerb állampolgársággal is rendelkezik, de mivel Spanyolországban élt, így nem jelentett meglepetést, hogy a spanyol válogatottban mutatkozhatott be a nemzetközi porondon, mégpedig idősebbek között. 14 esztendősen már a 16 évesek korosztályában játszott, tavaly nyáron pedig ott volt az U17-es Európa-bajnokságon.

A kontinensviadalon is alaposan kitett magáért: noha a mérkőzések többségén csak csereként vetették be, ő lett a torna társgólkirálya öt találattal. Luxemburg ellen mesterhármast ért el, bevette a magyar csapat hálóját is, majd a bronzmeccsen a németek ellen is eredményes volt. A jelenlegi szezont már a Barca B csapatában kezdte, a spanyol harmadik vonalban, ahol futószalagon szállította a gólokat, és a nagycsapat mestere, Frank Rijkaard is felfigyelt rá. A holland szakember többször is felhívta őt a felnőttek edzéséhez, sőt, az Al-Ahli elleni gálameccsen játéklehetőséget is adott a Spanyolországban csak Bojan néven futballozó ifjoncnak, aki első mérkőzésén a nagycsapatban rögtön gólt is szerzett.

Rijkaard azonban a továbbiakban nem számíthatott rá, mivel Krkicre az U17-es válogatottnak volt szüksége: a hispánok márciusban kiharcolták a nyolcas döntőben való részvételt, majd májusban azt is megnyerték. Krkic a tornán az elődöntőben a belgák, a fináléban pedig az angolok ellen is eredményes volt, vagyis jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a spanyolok Európa-bajnokok lettek.

Forrás: EPA

Fontos gólokkal segítette Európa-bajnoki címhez az U17-es válogatottat

Mivel a Primera División hajrájában a Barcelona nem hibázhat, így nem valószínű, hogy Rijkaard az utolsó fordulókban kipróbálja az ifjú tehetséget, aki azonban így sem fog unatkozni a következő hetekben. Ugyan még nincs 17 esztendős, de meghívót kapott az U21-es spanyol válogatottba, amely június 6-án Grúziában lép pályára Európa-bajnoki selejtezőn.

A 21 éve aluliak között olyan csapattársai lesznek, mint Miguel Torres (Real Madrid), Gerard Piqué (Real Zaragoza), Raúl García (CA Osasuna) vagy Marc Torrejón (RCD Espanyol). Júliusban pedig a spanyol U20-as válogatottal Kanadába utazhat, hiszen ott rendezik a junior-világbajnokságot, ahol a hispánok Uruguayjal, Jordániával és Zambiával kerültek egy csoportba.

A kanadai vébén azonban rögtön a figyelmeztető példa is ott lehet előtte: az Egyesült Államok együttesének ugyanis az a Freddy Adu lesz a csapatkapitánya, akit korábban szintén csodagyerekként harangoztak be, de egyelőre még az amerikai profi bajnokságban, az MLS-ben sem mutatott sokat. Igaz, Adu is csupán egy esztendővel idősebb Krkicnél, vagyis ideje még neki is van a bizonyításra...

www.global-soccer.eu