Vágólapra másolva!
Hosszabbítás után dőlt el az FA-kupa sorsa, az újjáépített Wembleyben játszott angol kupadöntőben a Chelsea Didier Drogba 116. percben szerzett góljával győzte le 1-0-ra a Manchester Unitedet, amely így nem tudott duplázni.

Nem hagyták reménysugár nélkül az angol statisztikusok egyik szurkolótábort sem. A manchesteriek abban reménykedhettek, hogy az FA-kupában 1950 óta nem tudott nyerni ellenük a Chelsea. A másik oldal azt számolgatta, ha szereznének két gólt Drogbáék, az már szinte győzelmet eredményezne: a Mourinho-érában a MU ugyanis még soha sem szerzett egy találatnál többet a londoniak ellen.

A Chelsea-ben Michael Ballack, Ricardo Carvalho és Andrij Sevcsenko nem léphetett pályára, de nem volt ott a kezdőcsapatban a térdsérülése után már-már felépülő Arjen Robben, illetve Ashley Cole sem. A Manchesterben Gary Neville és Louis Saha nem állt Sitr Alex Ferguson rendelkezésére.

Az első nagy helyzetet negyedóra elteltével a MU hagyhatta volna ki, de hiába lépett ki Rooney, az asszisztens már jelezte a jogos lest. A 22. percben Drogba lépte át a felezővonalat, miután senki sem zavarta, 25 méterről lőtt, a hatalmas bomba elkerülte a MU kapujának bal felső sarkát.

A 29. percben Rooney és Ronaldo lépett ki, ám hiába sprinteltek tízméteres előnnyel, az asszisztens zászlaja erősebbnek bizonyult. Két perc múlva Paulo Ferreira felbukkanása okozott gondot, passzát Lampard ugyan kapura kotorta, Van der Sar azonban védett.

Nagy lendülettel kezdte a második félidőt a MU, Rooney addig cselezgetett, amíg a teljes Chelsea-védelmet megforgatta legalább egyszer saját tengelye körül, 18 méteres löketét Cech bravúrral öklözte ki.

Forrás: EPA

Cech minden párharcot megnyert Rooney ellen

A 60. percben Drogba a 16-os sarkától lőtt egy szabadrúgást, de a labda a kapufáról az alapvonalon túlra pattant. Aztán megint Rooney szólózott, a fél londoni védelmet kicselezte, de Cech az utolsó pillanatban leszedte a lábáról a labdát.

A rendes játékidő vége felé közeledve Cristiano Ronaldo dobta be szokásos átlépős cselét, de ballábas lökete az oldalhálóban pihent meg, a két perces ráadás sem hozott döntést, így jöhetett a kétszer tizenöt perces hosszabbítás.

A túlóra első félidejének utolsó perceiben élénkült meg a játék, Rooney beadása után Giggs becsúszva tette kapura a labdát, amit Cech vetődve védett, de közben a walesi a lendülettől nekiesett a kapusnak, aki így a labdával együtt mintha átcsúszott volna a gólvonalon, de Bennett bíró nem jelzett gólt. Rögtön az ellentámadásból Robben ívelt középre, a labda egy manchesteri fejen megpattant, és így lett jó Drogbának, aki azonban közelről az oldalhálóba bólintott.

A 109. percben Scholes vagy 50 méteres labdával hozta játékba Rooneyt, aki azonban az átvételt elrontotta, és Cech megint felszedte előle a labdát. A Chelsea sem akarta a büntetőkre hagyni a dolgot, de a csereként beállt Kalou csavarása elkerülte a bal sarkot. A 116. percben viszont nagyon közel kerültek a diadalhoz a Kékek, Mikel indította az akciót, majd a 16-osnál Drogba pörgetett Lampardhoz, aki remek ütemben emelt vissza az elefántcsontparti támadó elé, aki külsővel elpöckölt a kapujából kifutó Van der Sar mellett.

A hosszabbítás hosszabbításában még egy MU-szabadrúgás után alakulhatott volna ki helyzet, de középen Solksjaer pár centivel lemaradt a labdáról, így az újjáépített Wembleyben a Chelsea nyerte meg az FA-kupát, története során negyedszer.

Forrás: EPA

Ez nem a londoni énekkar, hanem a győztes csapat öröme a kupaátadás után

FA-kupa, döntő:
Chelsea - Manchester United 1-0 (0-0, 0-0, 0-0) - hosszabbítás után
gól:
Drogba (116.)