Vágólapra másolva!
A skót labdarúgók első számú célállomásának Anglia számít, köszönhetően annak, hogy a két leggazdagabb glasgow-i egyesület, a Celtic FC és a Rangers FC is előszeretettel igazol külföldről. A Kelták a minap mégis a belső piacról erősítettek, és a Hibernian FC középpályásának, Scott Brownnak a megvételével rögtön új skót rekordot állítottak fel.

A Skóciában évtizedek óta egyeduralkodónak számító két egyesület, a Celtic FC és a Rangers FC jellemzően nem sajnálja a pénzt, ha a csapat megerősítéséről van szó, de az Old Firm tagjai az utóbbi években sokkal inkább külföldről vettek új játékosokat, mint hogy a hazai játékospiacot fölözték volna le.

Az elmúlt esztendőkben alig volt olyan labdarúgó, aki jelentősebb összegért cserélt volna klubot Skócián belül: a Celtic például tavaly nyáron potom 250 ezer eurónak megfelelő összegért vette meg Derek Riordant a Hibernian FC-től, miközben a Chelsea FC-nek 3,5 millió eurót fizetett a cseh Jirí Jarosíkért, a PSV Eindhovennek pedig 7,5 milliót Jan Vennegoor of Hesselinkért. De legalább a Hearts FC középpályása, Paul Hartley 1,6 millió euróba került.

Ezt megelőzően viszont az utolsó, egymillió eurónál drágábban megvett, országhatáron belülről érkező focista a Keltáknál a Hibernian FC dán védője, Ulrik Laursen volt még 2002 nyarán, ha pedig kifejezetten skót labdarúgót keresünk, akkor 2000 nyaráig és a Dundee FC kapusáig, Rob Douglasig kell visszamennünk térben és időben.

A Rangers FC ugyan tavaly nyáron 1,2 millió eurót fizetett a Hiberniannek Kevin Thomsonért, de ezt megelőzően szintén 2000-ben történt hasonló volumenű, határon belüli transzfer (a hibses Kenny Miller vételára akkor hárommillió euró volt), miközben tavaly az osztrák FK Austria Wientől megvett szlovák Filip Sebo 2,5 millió euróba került - róla egyébként még a Rangers fanatikusainak sem valami jó a véleménye.

Mindezek alapján nem meglepő, hogy a Skócián belüli átigazolási rekord 1994 óta él. Akkor a Dundee United hórihorgas támadójáért, Duncan Fergusonért a Rangers FC 6,1 millió eurónak megfelelő összeget, 3,75 millió fontot fizetett - ez az összeg egyébként akkor nem csak skót, hanem egyben brit átigazolási csúcsot jelentett. Ám míg Angliában ezt hamarosan sokkal magasabbra srófolták, addig Skóciában ez maradt a plafon.

Egészen mostanáig, a minap ugyanis a Celtic FC a Hibernian középpályának, Scott Brownnak a kedvéért megdöntötte ezt a rekordot. A Kelták 4,4 millió fontot (6,6 millió euró) sem sajnáltak a focistáért, akit egyébként a Rangers is szeretett volna megszerezni, sőt, Brownnak az angol élvonalból is voltak ajánlatai.

A háromszoros válogatott labdarúgóról egy hete még azt lehetett olvasni, hogy szinte biztosan a Middlesbrough játékosa lesz, később pedig a Reading FC tűnt befutónak. Brown számára azonban érthető módon vonzóbb volt a Bajnokok Ligájában való szereplés lehetősége, mint az, hogy a középmezőnyben küzdjön az angol Premier League-ben - kérdés, hogy Nakamura Sunszuke, Thomas Gravesen vagy Jirí Jarosík mellett mennyi játéklehetőséget kap.

www.global-soccer.eu