Vágólapra másolva!
Fordulatot hozott a hétvégi forduló a spanyol labdarúgó-bajnokságban: a nem is olyan rég még biztos éllovas bajnok Barcelona kénytelen volt átengedni az első helyet az őt konok következetességgel üldöző Real Madridnak. A királyi gárda utoljára 2005 októberében vezette a tabellát.

Igaz, hogy az ugyanúgy 66 pontos Realhoz képest a katalánoknak jobb a gólkülönbségük (plusz 34 a plusz 25-tel szemben), a helycsere mégis bekövetkezett, mert az egymás elleni mérleg a fővárosiaknak kedvez. Ráadásul a "megelőző" lépés úgy született meg, hogy a hétközi csúfos kudarcra - 4-0-s vereség és 5-6-os összesítéssel kiesés a Getafe ellenében a Spanyol Kupa elődöntőjében - jött a vasárnap esti bajnoki botlás, az 1-1-es döntetlen az alsóházi Betisszel szemben. Miközben a Real folytatta szárnyalását, 0-2-ről, majd 1-3-ról fordítva nyert 4-3-ra a Primera Divisiónban középcsapatnak számító, de az UEFA-kupában finalista Espanyol ellen.

Persze négy forduló még hátra van, tehát akár átmenetinek is nevezhető a helyzet, lélektanilag azonban immár a Real van kedvezőbb helyzetben, mégha ezt a Barcánál - amúgy érthetően - nem egészen így látják. Előbbire a hétfői spanyol lapok megállapításai, utóbbira a bajnokcsapat tagjainak nyilatkozatai szolgálnak a leginkább jellemző példákkal.

"Most már a Real vezet" - harsogja címoldalán a Marca, s úgy fogalmaz, hogy a Betis-csatár Rafael Sobis döntetlent eredményező találatával a 89. percben "halálos sebet ejtett a Barcán". Az As fotóval is illusztrálja a holland vezetőedző, Frank Rijkaard és a csapatkapitány Carles Puyol "szorongását és kétségbeesését", a büntetőből a Barcelonának a vezetést még megszerző, majd lecserélt Ronaldinhóról pedig azt írja: "csak árnyéka önmagának, nem találja a helyét a pályán", a rezümé pedig ez: "süllyed a Barca".

A Sport "SOS-jelekkel" minősíti a bajnok huzamos ideje tartó vergődését, de még ad esélyt a gárdának: "a vezető helyét elveszítette, ám van még négy meccse a csodakeresésre". A Mundo Deportivo "fekete hetet" emleget, s a kupafiaskóra is utalva úgy fogalmaz, hogy a Barcelona alig négy nap alatt "gyakorlatilag odaajándékozta a ligaelsőséget a Madridnak".

"Meggyőződésem, hogy a Real megbotlik, mert ahogy eddig ránk nehezedett nyomás, most ugyanúgy rajtuk lesz teher a vezető pozícióban" - adott hangot reményeinek a katalán gárda középpályása, Xavi. Puyol hozzáfűzte: "A Real nem nyerheti meg összes hátralevő meccsét, még megszerezhetjük a bajnoki címet. Az biztos, hogy nem dobjuk be a törülközőt, s úgy tekintjük a még hátralevő mérkőzéseket, mintha mindegyik döntő ütközet lenne."

A 35. fordulóban mindkét együttes vendégként lép pályára: a Real a jelenleg hetedik Recreativóval találkozik, míg a Barcára a másik fővárosi ősellenfél, a pillanatnyilag a hatodik helyen tanyázó Atlético vár a hétvégén.