Vágólapra másolva!
Az Atlético Madrid az utóbbi években csak szenvedett a spanyol pontvadászatban, ezért tavaly nyáron a vezetőség ismét új edzőt és jónéhány új játékost hozott a csapathoz. Bár a közveten élboly így is elérhetetlen maradt a Matracosok számára, Javier Aguirrével a gárda így is a legjobb bajnoki helyezését érheti el a Primera Divisiónban 2003-as feljutása óta. Emellett a bajnoki elsőség sorsába is beleszólhat a csapat, hiszen jövő hétvégén az FC Barcelonát fogadja...

Miután a második számú madridi egyesület az idény kezdete előtt több mint 40 millió eurót költött játékosvásárlásra, és a kispadra az ambíciózus mexikói edző, Javier Aguirre került, a klubnál joggal reménykedtek a kiemelkedő - de legalábbis az utóbbi kudarcévekhez képest mindenképpen jobb - szereplésben. Bár az ősz folyamán nem mindig tűnt úgy, hogy sikerül az elvárásoknak megfelelni (főleg abban az időszakban, amikor a sok sérülés miatt Aguirre sehogy sem tudta "értelmesen" összeállítani a csapatot), a karácsony mégis a negyedik helyen érte az Atléticót, ráadásul 2006 utolsó bajnokiján éppen az FC Barcelona ellen, a Camp Nouban harcoltak ki értékes döntetlent Fernando Torresék. A 19. fordulót követően, a CA Osasuna legyőzése után pedig mindössze három pont volt a távolság a tabella élén álló katalánokkal szemben, aminek hatására a vehemensebb drukkerek már BL-kvalifikációról (sőt, talán ennél is többről) kezdtek álmodozni.

Persze az élet rövidesen visszarántotta őket a valóságba néhány gyengébb eredménnyel, a csapat jelenleg hatodik a Primera Divisiónban, öt körrel a vége előtt négy ponttal lemaradva az ötödik helyezett Real Zaragozától - ami nem behozhatatlan hátrány, a Matracosoknak azonban hátrafelé sem árt figyelniük, hiszen mögöttük nagy a tömörülés. Pedig a jelenlegi pozíciót mindenképpen meg kell tartaniuk, különben újabb égszakadás-földindulás lesz a nyár folyamán.

Most viszont inkább foglalkozzunk azzal, hogy eddig mit produkált a gárda, hiszen ez a téma is rejteget magában érdekességeket. Például azt, hogy 2007-ben csak két alkalommal fordult elő, hogy a csapat egynél több gólt szerezzen egy mérkőzésen: még január közepén a Celta Vigo elleni idegenbeli 3-1 során, majd márciusban az RC Deportivo ellen hazai pályán (2-0). Az azóta eltelt hét meccsen összesen négy találatot sikerült összehozniuk a fővárosiaknak - az a védelmet dicséri, hogy így is megszereztek nyolcat a lehetséges 21 pontból.

Ha már itt tartunk, az Atlético elhárítása már az előző szezonban is jól működött, ebben a csapatrészben jól összeszokott, igazán felkészült játékosokra számíthat Aguirre. A legutóbbi idényben 38 mérkőzésen 37 kapott gól volt a mérleg, ezt pedig idén túl is szárnyalhatja az argentin válogatott hálóőr, Leo Franco irányította hátsó alakzat, hiszen 33 forduló után mindössze 28 kapott találattal állnak, aminél Spanyolországban számszakilag csak a Getafe CF védelme működik jobban - a városi rivális kapujában Roberto Abbondanzieri személyében szintén argentin kapus áll, így bizonyára mindenki kiváncsian várja a két együttes vasárnapi összecsapását.

Jellemző a madridiak idényére, hogy ezen a mérkőzésen sérülés miatt sem Leo Franco, sem Fernando Torres nem léphet pályára - a kapuban még két hétig a saját nevelésű tartalékkapus, Iván "Pichu" Cuellár áll majd, aki 25-én ünnepli 23. születésnapját. Hogy vele biztonságban érzik-e a kaput a szurkolók, az mindenesetre érdekes kérdés: Pichunak a Getafe CF elleni lesz a hatodik idei bajnokija, eddigi öt szereplése alkalmával négy gólt kapott - ezek közül éppen a legutolsó volt a legkellemetlenebb, az RCD Espanyol elleni hazai meccsen múlt hétvégén egy beadást ügyetlenül éppen az érkező Walter Pandiani elé paskolt, akinek csak be kellett passzolnia a labdát az üresen maradt kapuba (ezzel lett 0-2 az állás a végül a madridiak szempontjából 1-2-re végződött találkozón).

Örömteli esemény is akadt azonban az említett mérkőzésen, ugyanis a hosszabbításban a szépítő találatot a bolgár balszélső, Martin Petrov szerezte, aki nemrég épült fel súlyos sérüléséből, ami miatt a szezon nagy részét ki kellett hagynia - az utolsó meccseken azonban, ha nincs is tökéletes fizikai állapotban, még nagy hasznára lehet a gárdának, csakúgy, mint az előző idény hőse, a jobbszélső Maxi Rodríguez, aki Petrovval gyakorlatilag azonos utat járt be, már ami a sérülést és a visszatérést illeti (megjegyzendő a legutóbbi hat fordulót kihagyott Maniche is éppen múlt héten lépett ismét pályára).

A két fent említett futballista kiesésére pedig nyugodtan rá is foghatjuk a gyenge góltermést, megfelelő középpályás támogatás híján a csatároknak sem megy igazán a játék, Fernando Torres tíz, a hatalmas összegért szerződtetett argentin szupertini, Sergio Agüero hat, a Valenciából érkezett Mista pedig csak három bajnoki gólt ért el eddig. Amúgy is, az együttes játékoskerete nem mondható éppen bőnek: a 20 felnőtt játékos közül a két szélsőn kívül a jobbhátvéd Valerára is csak elvétve számíthatott Aguirre, de a válogatott középhátvéd-páros tagjainak, a spanyol Palbónak és a kolumbiai Luis Pereának is sok fontos mérkőzést kellett kihagynia.

Éppen ezért volt szükség a télen még egy középhátvédre, mert a portugál Zé Castro ugyan nagyon jól együtt tud működni mindkét fent említett kollégájával, de felmerült a kérdés - még idejében -, hogy mi lesz, ha sérülés vagy eltiltás miatt mindketten kidőlnek? Nos, a helyzet tavasszal előállt, de addigra már megvolt rá a megoldás is, hiszen a klub leigazolta azt a Fabiano Eller dos Santost, aki tavaly decemberben még az Internacional színeiben nyert klubvilágbajnokságot. A brazil bekknek védőmunkája mellett egy, a Villarreal CF ellen szerzett győztes góllal is sikerült belopnia magát a madridi drukkerek szívébe, és lehet, hogy az elkövetkező mérkőzéseken ismét a hátvédsornak kell kisegítenie néhány találattal az előrébb játszókat, feltéve, hogy a gárda tényleg ki akarja harcolni az UEFA-kupás szereplést.

Amennyiben ez meglesz, a tehetős klub vezetői persze további eurómilliókat fektetnek be a nyáron (nem mintha egyébként nem ezt tennék minden új idény előtt) a játékoskeret erősítése céljából. Az utóbbi hetekben felmerült a Bolton Wanderers szenegáli csatára, El Hadji Diouf, a szintén Angliában játszó Mikael Arteta, az egyik legjobb fiatal spanyol középpályás, Raúl García és az Ajax-sztár Wesley Sneijder neve is, mint lehetséges új szerzemény - mondanunk sem kell, nagyon mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak az egyesületnek, amelyik ezeket a futballistákat a keretében szeretné tudni a 2007-2008-as szezonban. Enrique Cerezo klubelnök pedig "mellesleg" arról is igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy a pletykák ellenére a nyáron kivételesen nem tervez új vezetőedző után nézni.

www.global-soccer.eu