Vágólapra másolva!
Az utóbbi időben több angol élvonalbeli egyesület is amerikai tulajdonos kezébe került, és a legjelentősebb változások az Aston Villánál várhatóak, mivel az eddigiekkel ellentétben a jövőben jelentősebb összeg áll a szakvezető rendelkezésére. A birminghamiek ennek megfelelően már télen sem spóroltak, és a hírek szerint Martin O'Neill a nyáron még több pénzt költhet az erősítésekre.

A klub tulajdonosa 1983-tól egészen tavaly nyárig Doug Ellis volt, akit a szurkolók gyakran vádoltak azzal, hogy nem hajlandó drága igazolásokkal erősíteni a gárdát. "Deadly", azaz "Halálos" Ellis, ahogy a drukkerek becézték az elnököt, végül tavaly augusztusban eladta részvényeit egy amerikai üzletembernek, bizonyos Randy Lernernek.

A tranzakció az átigazolási időszak végén történt - de maradt még idő arra, hogy az új tulajdonos pénzéből elköltsenek tízmillió eurót a skót Celtic FC bolgár középpályása, Sztilian Petrov megszerzése érdekében, aki a szakember, Martin O'Neill nagy kedvence volt a Keltáknál. Az idény nem csak ezért kezdődött váratlanul jól a Villa számára, hiszen a gárda nyolc fordulón keresztül veretlen maradt, és sokáig tartotta magát a Premier League élmezőnyében.

Ezt követően azonban a hullámvasút lefelé indult meg, és a 12. játéknaptól kezdve a birminghamiek 11 mérkőzésen keresztül képtelenek voltak nyerni. Pedig a klub ezen időszakban ingyen megszerezte O'Neill két másik egykori focistáját, Didier Agathe-ot, valamint Chris Suttont, akik azonban nem sokat tudtak segíteni az együttesen. A tréner szerencséjére közeledett a téli átigazolási időszak, és az új tulajdonos továbbra sem sajnálta a pénzt.

Ennek köszönhetően a klub másfélmillió euróért megvette Shaun Maloneyt (aki a változatosság kedvéért szintén a Celtic FC-től érkezett), és meglepően nagy összegért, több mint 14 millió euróért szerződtette a Watford FC angol utánpótlás-válogatott csatárát, Ashley Youngot. Emellett érkezett még az Olympique Lyon norvég támadója, John Carew, akiért cserébe Milan Barost engedték át a franciáknak, és kölcsönvették a Manchester City jobbhátvédjét, Phil Bardsleyt, és a korábban a Stoke Citynek átengedett Patrick Berger is visszatért a Villa Parkba.

Az eredmények eleinte velük sem javultak sokat, bár a nyeretlenségi sorozatot sikerült megszakítani, hogy aztán a 30. fordulótól kezdve új szériába kezdjen a klub - a változatosság kedvéért ezúttal veretlenségibe. Áprilisban például mind a három idegenbeli találkozóját megnyerte a gárda, aminek köszönhetően abban a hónapban O'Neillt választották a Premier League legjobb edzőjének. A Villa immár nyolc mérkőzés óta veretlen, és ezzel feljött a 11. helyre - az előző szezont a 16. pozícióban zárta.

Az európai kupaszereplésre a bajnoki eredmény alapján már nincs esélye a klubnak, azonban némi szerencsével odaérhet az UEFA-kupába, a Premier League Fair Play-tabelláján ugyanis a birminghamiek a második helyen állnak a Tottenham Hotspur mögött. A londoniak viszont várhatóan a pályán kiharcolják a nemzetközi szereplést, így a Villa vehet majd részt az Európai Labdarúgó Szövetség sorsolásán, amelyen a legsportszerűbb országok közül kettő kap egy-egy plusz helyet - ha Angliát húzzák ki, akkor az Aston Villa indulhat az UEFA-kupában.

Ez persze csak távoli lehetőség, a drukkerek sokkal inkább azzal vannak elfoglalva, hogy a hírek szerint a klubvezetés a nyáron is jelentős összeget biztosít majd a szakvezető rendelkezésére annak érdekében, hogy a csapat a következő idényben még előrébb végezhessen a tabellán. Konkrét összegekről ugyan nem volt szó, és az is túlzás, hogy Lernerék egy kitöltetlen csekket adnának O'Neillnek, de a Villa tulajdonosa a nyáron alighanem mélyen belenyúl a zsebébe, és akár több mint tízmilliós transzferek is elképzelhetőek - a kérdés már csak az, hogy kiket vesznek meg.

Forrás: EPA

Luke Young és Gabriel Agbonlahor gólöröme

Az egyelőre elég valószínűnek tűnik, hogy az egyesületnek legalább még egy csatárra szüksége lesz, jelenleg ugyanis Carew és Young mellett csak a fiatal Luke Moore áll rendelkezésére ezen a poszton - mivel Juan Pablo Angelt eladták a New York Red Bullsnak. Szükség esetén persze Gabriel Agbonlahor is szerepelhet a támadósorban, de ő inkább a középpálya jobb oldalán szeret játszani. A csatársorban pedig alighanem egy nagy név érkezik: a Villával kapcsolatba hozták már a Tottenham Hotspur támadóját, Jermaine Defoe-t, illetve a Liverpool FC-ben szereplő Craig Bellamyt is.

A védelem jobb oldalán is szükség lehet egy emberre, hiszen Bardsley a nyáron alighanem visszatér anyaegyesületéhez, a Manchester Unitedhez. Erre a posztra az első számú kiszemelt a Charlton Athletic válogatott focistája, Luke Young, aki a londoniak kiesése miatt alighanem könnyebben megszerezhető lesz majd. A középpálya megerősítésére a Reading FC labdarúgója, Steve Sidwell a kiszemelt, akinek lejár a szerződése a nyáron, más kérdés, hogy iránta a fél Premier League érdeklődik.

A hírek szerint a Villa egy kapust is igazol majd a nyáron, mivel a dán portás, Thomas Sörensent várhatóan eladják (neki jövőre jár le a kontraktusa, vagyis már csak idén kapnának érte pénzt), és aligha meglepetés, hogy egy újabb Celtic-játékos érkezhet a lengyel Artur Boruc személyében. Mindezek persze egyelőre csak találgatások, de az valószínűnek tűnik, hogy a birminghamiek a nyáron jó pár focistát vesznek majd. Erre persze szükség is lesz, ha komolyan gondolják, hogy egy-két éven belül versenyben akarnak lenni a Bajnokok Ligáját érő helyezésekért.

www.global-soccer.eu