Vágólapra másolva!
Az FC Barcelona hívei szerint a szakvezető Frank Rijkaard egyik legnagyobb hibája az, hogy nem ad elég játéklehetőséget a csapat argentin támadójának, Javier Saviolának, aki az idény nagy részét a kispadon kénytelen tölteni. A csatárt az utóbbi napokban több nagy klubbal, köztük a Real Madriddal is kapcsolatba hozták, de egyelőre még ő sem tudja, hogy miként alakul a karrierje a következő idénytől.

- Az utóbbi időben leginkább az a kérdés önnel kapcsolatban, hogy hol folytatja pályafutását. Marad Spanyolországban?
- Szívesen maradnék, mert nagyon megkedveltem az országot. Majd' hat éve érkeztem Barcelonába, ahol rengeteg barátot szereztem. Ha valóban távozom a jelenlegi klubomtól, akkor nem szívesen váltanék országot. Persze ez nem jelenti azt, hogy megfelelő ajánlat esetén nem igazolnák máshová, őszintén szólva mindenre nyitott vagyok. Anglia, Olaszország - a lényeg, hogy egy jó csapat legyen egy jó bajnokságban.

- Hogyan értékelné az FC Barcelonánál eltöltött éveket?
- Volt egy-két jó idényem, mielőtt kölcsönadtak volna az AS Monacónak, aztán meg a Sevilla FC-nek. Sok gólt szereztem, és jó formában voltam. A csapatnak ugyanakkor nem sikerült megvalósítani a céljait, elmaradtak a trófeák, de ezzel együtt rám személy szerint nem lehetett panasz, mikor távoztam. A visszatérésem után már számomra sem sikerültek olyan jól a dolgok: a szezon elején nem nagyon játszottam, aztán januárban ismét remekül ment a futball, de amikor a sérültek felépültek, megint a kispadon találtam magam. Őszintén szólva éreztem már jobban is magam.

- Úgy érzi, hogy nem értékelik eléggé?
- Ha megnézzük a statisztikákat és a góljaim számát, akkor látható, hogy azért jelentősen hozzájárultam ahhoz, hogy a csapat az élen álljon a bajnokságban. Igazából az bánt, ha valaki visszavonja az adott szavát. Az egyik nap még biztosítottak arról, hogy meghosszabbítják a szerződésem, aztán mégsem történt semmi. A szurkolókkal és a csapattársaimmal remek a viszonyom, és azt hiszem, a legszívesebben arra fogok emlékezni - ha valóban távozom -, ahogy a drukkerek viszonyultak hozzám.

- Megbánta, hogy a nyáron visszatért a katalánokhoz?
- Egyáltalán nem. Amikor először távoztam a klubtól, megfogadtam, hogy fogok még játszani a Barcelona mezében. Saját magamnak is bizonyítani akartam. Az én döntésem volt, hogy visszajöttem, és vállalom a következményeit.

- Áttérve a válogatottra, az argentin csapatnál a világbajnokság után edzőcsere történt, és az új mester számít önre, a franciák elleni barátságos mérkőzésen pedig győztes gólt szerzett...
- Kiváló csapatunk van, sok-sok olyan játékossal, akik klubjukban rendkívül sikeresek. Ha maximálisan koncentrálunk, akkor ott vagyunk a legjobbak között. A franciák elleni találkozón jól ment a játék, remek meccset vívtunk egy kiváló ellenféllel szemben, és remek érzes volt győztes találatot szerezni.

- A tavalyi vébén a németek elleni negyeddöntőn nem lépett pályára. Ez nem bántja?
- Mindegyik mérkőzésen játszottam a világbajnokságon, egyedül azon a találkozón nem kaptam lehetőséget. Nagyon szomorú voltam a kiesés miatt, de senkit sem hibáztathatok, hiszen mindenki a maximumot nyújtotta, ám nem volt szerencsénk. A büntetőpárbajban való kiesést nehéz volt elviselni.

- Sokak szerint ha ön és Lionel Messi játszott volna, akkor más eredmény születik.
- Igen, a meccs után sokáig beszédtéma volt, hogy ő vagy én játszhattunk volna, de akik a pályán voltak, szintén kiváló játékosok. Mi is ugyanúgy szenvedtünk, mint bármelyik argentin szurkoló. Őszintén szólva, a teljesítményünkre nem lehetett panasz a vébén.

Forrás: EPA

A focivébén nem rajta múlt Argentína búcsúja

- Messit sokszor szokták Diego Maradonához hasonlítani, és korábban ön is hasonló helyzetben volt. Ez nem jelent túl nagy terhet egy fiatal focistának?
- Nem tudom, hogy nyomásnak lehet-e nevezni, de biztos, hogy zavaró lehet. Ha feltűnik egy fiatal argentin tehetség, akkor rögtön Diegót emlegetik, de ha valaki elég intelligens, akkor tudja, hogy Maradona egészen egyedülálló jelenség volt a világ labdarúgásában. Messi elég erős jellem ahhoz, hogy kezelni tudja ezt a helyzetet.

- Hazájában a River Plate volt a klubja, ahol hatalmas népszerűségnek örvendett. Zavarja, hogy egykori egyesülete mostanában nem remekel?
- Természetesen bánt a dolog, hiszen a Rivert szinte második otthonomnak tekintem. Rendkívül fiatalon bemutatkozhattam a felnőttek között, bajnokságot és gólkirályi címet nyertem a klubbal, így szomorúan látom, hogy nem jönnek az eredmények. Remélem, hamarosan ismét ott lesznek a kontinens legjobbjai között.

Forrás:www.fifa.com

www.global-soccer.eu