Vágólapra másolva!
Angliában a Profi Labdarúgók Szövetsége (PFA) minden szezonban megválasztja az idény legjobb játékosát, illetve a legjobb 23 év alatti labdarúgót is. Az idei trófeára jelölteket a minap hirdették ki, és a lista alapján könnyen elképzelhető, hogy a díj történetében másodszor mind a két kategóriában ugyanaz a futballista végez az élen.

A Professional Footballers Association 1974 óta szavaztatja meg a tagjait arról, hogy az adott idényben ki volt a legjobb játékos Angliában, és egyben a legjobb fiatal focistát is díjazzák - ebbe a kategóriába a 23 évnél fiatalabb labdarúgókat sorolják. Sokan azt tartják, hogy ez a legnagyobb egyéni elismerés az országban, elvégre a díjat maguk a futballisták osztják ki. A szervezet elnöke, Gordon Taylor a minap mind a két kategóriában kihirdette a hat-hat jelöltet, és két olyan futballista is akad, aki mind a két díjat megnyerheti.

A felnőttek között a Manchester United adja a jelöltek felét, a hat kandidánsból hárman is a Vörös Ördögöknél kergetik a labdát. A legváratlanabb talán Paul Scholes jelölése, aki az előző idényben szemsérülése miatt sokat kihagyott, és benne volt a pakliban, hogy nem lesz képes megismételni egykori formáját. A vörös hajú középpályás azonban rácáfolt a kétkedőkre, visszaverekedte magát a kezdők közé, sőt, kimagasló teljesítményt nyújtott - a Liverpool FC ellen pedig góllal ünnepelte 500. tétmérkőzését a MU színeiben. Scholes azóta már hat találatnál tart a szezonban, és egyszer a Bajnokok Ligájában is betalált. Mellette egy másik veterán futballista, Ryan Giggs is ott van a jelöltek között - tőle sem sokan várták, hogy még mindig ilyen kimagasló formában futballozzon. A walesi játékos a gyorsaságából ugyan veszített, de hatékonyságából egyáltalán nem, ráadásul Sir Alex Ferguson nem csak a bal szélen, de a támadósorban vagy amolyan irányítóként is bevetette - nagy sikerrel.

A harmadik manchesteri jelölt a legesélyesebb a trófeára: aligha vitatkozhat azzal bárki is, hogy Cristiano Ronaldo élete formájában futballozik ebben a szezonban. Pedig a nyáron még az sem volt biztos, hogy marad a MU játékosa, hiszen a vébén emlékezetes módon összebalhézott Wayne Rooneyval. A két focista aztán látványosan kibékült, és a portugál rögtön az első fordulóban megmutatta, hogy mire lehet számítani tőle: a Fulham FC ellen gólt szerzett, és valósággal megbabonázta az ellenfelet. 30 fordulóval később már 16 találat áll a neve mellett (korábbi három szezonjában összesen 18 gólt ért el a bajnokságban), és emellett a gólpasszlistát is vezeti 13 assziszttal.

Cristiano Ronaldo legnagyobb vetélytársa a Chelsea FC elefántcsontparti támadója, Didier Drogba lehet, aki jelenleg vezeti a Premier League góllövőlistáját. Az afrikai csatárnak sikerült elhomályosítania a klub nyári sztárigazolását, Andrij Sevcsenkót, és igazi húzóembere volt a csapatának, ráadásul nem csak a bajnokságban ontotta a gólokat. Minden sorozatot figyelembe véve már 30 gólnál tart, márpedig ezt a bűvös határt utoljára Kerry Dixon érte el a Chelsea-nél még a nyolcvanas években.

A maradék két jelölt személye már ad némi okot a vitára. A tavalyi győztes, Steve Gerrard például még a legelvakultabb liverpooli drukkerek szerint sincsen csúcsformában, mert bár továbbra is kiszoríthatatlan a kezdő tizenegyből, csupán ötször volt eredményes (az előző szezonban tízszer talált be), és a Vörösök szerint ha már tőlük kellene megnevezni valakit, akkor inkább Jamie Carraghert említenék. A hatos listát az Arsenal FC fiatal középpályása, Cesc Fabregas teszi teljessé, aki szintén kihagyhatatlan a kezdők közül klubjában, ám a gólszerzés neki sem az erőssége - éppen a múlt hét végén érte el első találatát a szezonban. Más kérdés, hogy emellett adott tíz gólpasszt, és igazi vezéregyénisége volt együttesének. Az viszont nagy rejtély, hogy a Chelsea FC játékosa, Frank Lampard hogyan nem fért fel a jelöltek közé: ő ugyanúgy alapembernek számít klubjában, mint Fabregas vagy Gerrard, a különbség "mindössze" annyi, hogy 11 gólt ért el (a másik két játékos összesen hatot), és emellett adott kilenc gólpasszt is.

Ami a fiatal focistákat illeti, a readingi Kevin Doyle, a Tottenham Hotspurből Aaron Lennon, és a Manchester Cityben szereplő Micah Richards mellett Fabregas és Cristiano Ronaldo itt is a jelöltek között van, és nagy a valószínűsége, hogy a trófeát az utóbbi gyűjti majd be - azt ugyanis nehéz elképzelni, hogy ha a legjobb játékosnak járó díjat ő kapja meg, akkor a fiatalok között ne ő legyen a legjobb... Ha ez megvalósul, akkor a portugál történelmet írna, hiszen eddig mindössze egyszer fordult elő, hogy mind a két trófeát egyetlen focista kapta meg. Ő nem volt más, mint az Aston Villa skót csatára, Andy Gray, aki 1977-ben hajtotta végre ezt a bravúrt.