Vágólapra másolva!
Könnyen lehet, hogy a 2014-es labdarúgó-világbajnokság megrendezőjének kilétét előbb tudtuk meg, mint azt, hogy hol kerül sor a 2012-es Eb-re. Míg utóbbiról szerdán dönt majd az UEFA, addig az előbbit hivatalosan csak novemberben ítélik oda, ám a kandidálás határideje április 18-án lejár, és eddig mindössze egy ország, Brazília jelentkezett a vébé megrendezésére. Korábban a kolumbiaiak is jelezték rendezési szándékukat, ám az utolsó pillanatban visszavonták azt - így aztán nehéz elképzelni, hogy 2014-ben a világ legjobbjai ne Brazíliában találkozzanak majd.

A FIFA még a 2002-es világbajnokság előtt hirdette meg azon elvét, hogy a jövőben igyekszik kontinensek szerinti rotációt alkalmazni a vébék megrendezésének kiosztásakor. Akkoriban erre a kijelentésre azért volt szükség, mert a 2006-os tornára korábban Dél-Afrikát tartották a legesélyesebbnek, és amikor végül (elsősorban Franz Beckenbauer lobbijának hatására) Németország kapta meg a vébé rendezésének jogát, akkor az afrikai országok meglehetősen elégedetlenek voltak.

Így viszont biztossá vált, hogy 2010-ben a fekete kontinensre kerül a vébé, és így is lett, a következő viadalra Dél-Afrikában kerül majd sor. Mindez azonban egyben azt jelenti, hogy 2014-ben az amerikai kontinens következik, elvégre 2002-ben Ázsiában, 2006-ben pedig Európában volt a torna. Az előzetes esélylatolgatások során leginkább Brazíliát emlegették, hiszen az egyetlen ötszörös világbajnok országról van szó, ahol a labdarúgás hatalmas népszerűségnek örvend, de a Dél-Amerikai Labdarúgó-szövetségnél (CONMEBOL) 2003-ban a brazilokon kívül még Argentína, valamint Kolumbia jelezte, hogy szívesen megrendeznék a vébét.

2004 márciusában aztán a CONMEBOL-on belül szavazást tartottak arról, hogy a szervezet melyik tagországának a pályázatát támogassa, és ebből a voksolásból egyértelműen Brazília került ki győztesen. Ekkor úgy tűnt, hogy el is dőlt a dolog, hiszen abban mindenki biztos volt, hogy a CONMEBOL támogatása nélkül egyetlen ország sem fog hivatalos pályázatot benyújtani - hiszen úgyis esélytelen lenne. Tavaly december 13-án annak rendje s módja szerint a brazilok be is adták pályázatukat, azonban kisebb meglepetésre öt nappal később Kolumbia is hasonlóan tett.

A kolumbiai államelnök, Álvaro Uribe még a 2006-os Közép-Amerikai és Karibi Játékok után (amelyet Kolumbiában rendeztek meg) bátorodott fel, és az alelnököt, Francisco Santos Calderónt bízta meg a project vezetésével. Ugyan a két pályázat anyaga nagyban hasonlított abban, hogy jelen pillanatban sem Brazíliában, sem Kolumbiában nincsen egyetlen stadion sem, amely megfelelne a világbajnoki követelményeknek, és az infrastruktúrában sincsen nagy különbség a két ország között (értsd: mindkét államban katasztrofális a helyzet ebből a szempontból, legalábbis egy vébé megrendezéséhez), így aztán elméletileg a kolumbiaiaknak ugyanannyi esélye lehetett volna.

Sportdiplomáciailag azonban már akkor sejteni lehetett, hogy Kolumbia már egy eleve elveszített "versenybe" szállt be, amit jól jelzett, hogy például februárban a FIFA elnöke, Sepp Blatter azt nyilatkozta: "A kolumbiai pályázat nem más, mint egy reklámfogás annak érdekében, hogy az országról ne csak a negatív események miatt írjanak az újságok". Ez nem éppen arra utal, hogy a FIFA elfogulaltanul bírálta volna el a pályázatokat, és ha ehhez hozzávesszük, hogy Blatter korábban többször is utalt rá, hogy az ötszörös világbajnok brazilok 1950 után ismét megérdemelnének egy vébét, akkor bizton kijelentető, hogy a kolumbiaiknak szemernyi esélyük sem volt. Alighanem ezt látták be akkor, amikor április 11-én hivatalosan is visszavonták pályázatukat.

Forrás: EPA

Blatter többször is kiállt a brazil kandidálás mellett

Így aztán egyedül Brazília maradt, de elméletileg így sem biztos, hogy a brazilok megkapják a vébé rendezését. A hivatalos menetrend szerint a FIFA-nak alaposan át kell vizsgálnia a benyújtott pályázatot, szeptemberben el is kell látogatnia az országba, a brazil kormánynak pedig garanciát kell adnia arra, hogy a beígért grandiózus tervek meg is valósulnak majd. A végleges döntést novemberben kell meghoznia a nemzetközi szövetségnek, és Blatter már utalt rá, hogy ha a brazil pályázat nem felel meg a FIFA igényeinek, akkor más is megkaphatja a vébét (elsősorban Mexikó vagy az Egyesült Államok kerülhet szóba).

Sokak szerint ennek nem is olyan kicsi a valószínűsége, hiszen a brazil közlekedésben valóban kaotikus állapotok uralkodnak, és a nagyvárosokban a bűnözési ráta is meglehetősen magas - igaz, utóbbi Dél-Afrikára is igaz. A júliusban Rio de Janeiróban megrendezésre kerülő Pánamerikai Játékok akár amolyan főpróbának is tekinthető majd, az mindenesetre jelzésértékű lehet, hogy ezt az eseményt anno 2002-ben a brazilok úgy kapták meg, hogy többek között egy új földalatti megépítését ígérték meg Rióban, amiből aztán semmi sem valósult meg.