Vágólapra másolva!
Az angol szakértők nagy része biztosra veszi, hogy az idén az FA-kupában Manchester United-Chelsea FC fináléra kerül sor, noha az elődöntők még hátra vannak. Az "álomdöntő" megakadályozására a legnagyobb esélye a Blackburn Roversnek van, amely majd a Chelsea-vel meccsel a fináléért, így aztán lehet, hogy a Rovers az elkövetkező hetekben kevésbé koncentrál a bajnokságra - ott ugyanis kevesebb sansza van arra, hogy kiharcolja az európai kupaszereplést.

A klub a jelenlegi idényben kiléphetett a nemzetközi porondra, köszönhetően annak, hogy a 2005-2006-os pontvadászatot a hatodik helyen fejezte be. Ez mindenképpen meglepetésnek számított, hiszen az előző két szezonban egyaránt a kiesés ellen küzdött a gárda, ám a menet közben a kispadra érkezett Mark Hughes-nak egy nagyon masszív csapatot sikerült összeraknia. A mester elsőként az együttes védekezését próbálta optimalizálni, a nyáron pedig elsősorban a támadó részleg feljavításán ügyködött, amelynek során a teljes csatársort kicserélte.

A Craig Bellamyért kapott kilencmillió euróból négy csatárt is vett a klub, akik közül a Wigan Athletictől szerződtetett Jason Roberts volt a legdrágább a maga négymilliójával, míg a dél-afrikai Benny McCarthyt 3,7 millió euróért igazolták le az FC Portótól. Az AS Romától kölcsönvett Shabani Nonda, illetve a Charlton Athletictől igazolt Francis Jeffers egyetlen euróba sem került.

Az erősítések ellenére a szezonrajt pocsékra sikeredett, hiszen a Blackburn négy forduló után még nyeretlen volt a Premier League-ben, de ezt három győzelem követte, és a gárda ezzel a középmezőnyben találta magát. Ősszel ugyan volt még egy hullámvölgy, és még 19 forduló után is csak a 17. helyen állt a Rovers, azóta viszont folyamatosan araszol előre a tabellán, és immár hetek óta a tizedik pozíciót foglalja el.

A nyári igazolások közül elsősorban McCarthy remekel, aki már 13 találatnál jár a bajnokságban (vagyis már most annyit szerzett, mint Bellamy az előző pontvadászatban), és Nondára sem lehet panasz, hiszen ő hétszer volt eredményes, ám a másik két új csatár már nem volt ilyen sikeres. Jeffers és Roberts sem volt tudott betalálni, ám míg az előzőnél ez leginkább a gyenge teljesítmény miatt volt így, addig Robertset sérülések hátráltatták.

Utóbbi egyébként az egész csapatra jellemző volt, és részben ezzel magyarázható, hogy a Blackburn valamivel rosszabbul áll a tabellán, mint egy évvel korábban. A legérzékenyebb veszteség talán az ír középpályás, Steven Reid hiánya volt, aki az előző szezonban négy találattal és számtalan gólpasszal segítette az együttes - most viszont a harmadik fordulót követően előbb hátsérülés, majd pedig térdszalag-szakadás miatt dőlt ki a sorból, és augusztusig nem is fog felépülni.

Januárban aztán egymás után két kulcsember is lábát törte: előbb a holland védő, André Ooijer, majd a walesi középpályás Robbie Savage sérült meg súlyosan, rájuk azóta sem számíthat a szakvezető.

Nem csoda, hogy Hughes januárban több új labdarúgó igazolását is szorgalmazta, és a téli transzferperiódusban végül négyen is érkeztek az Ewood Parkba. Egy távozó is volt Lucas Neill személyében, akit 2,3 millió euróért adtak el a West Ham Unitednek, az ő helyére a védelembe a Liverpool FC focistája, Stephen Warnock érkezett. Rajta kívül félmillióért megszerezték még a svájci FC Basel balhátvédjét, Bruno Bernert, illetve a Hertha BSC Kongói DK-beli védőjét, Christopher Sambát, a középpályára pedig az a David Dunn érkezett, aki egykoron a Roversben kezdte pályafutását.

Ennek nagy szerepe volt abban, hogy most a Blackburnbe szerződött, hiszen a Birmingham City focistája már mindenben megegyezett a Bolton Wanderersszel, és át is esett az orvosi vizsgálaton a Reebok Stadiumban, amikor megtudta, hogy nevelőegyesülete is bejelentkezett érte - és inkább nemet mondott a boltoniaknak.

A bajnokságban tehát alighanem a középmezőnyben végez majd a csapat, viszont az FA-kupában még megvan az esélye arra, hogy kiharcolja az európai kupaszereplést - ehhez "csupán" annyi kell, hogy az elődöntőben legyőzze a sokkal esélyesebbnek tartott Chelsea FC-t. A Rovers már bebizonyította, hogy képes hasonló eredményre, hiszen a legjobb nyolc közé jutásért az Arsenal FC-t verte ki, de kétségtelen, hogy Didier Drogbáék ellen még nagyobb bravúrra lenne szükség.

Mivel a másik ágon Watford FC-Manchester United elődöntőt rendeznek, így a blackburniek a döntőbe jutással rendkívül közel kerülnének a nemzetközi porondhoz - ha a Manchester nyer, akkor a Rovers biztos UEFA-kupa-indulóvá válna, ha pedig a Watford, akkor a Blackburnnek reális esélye lenne a kupagyőzelemre. Az április 15-i, Chelsea elleni elődöntőig azonban még van egy bajnokija a csapatnak az Aston Villa ellen, majd a húsvéti fordulóban nem lép pályára, így alighanem még hátrább csúszik a tabellán - a kiesés azonban így sem fogja fenyegetni, és ha az elődöntőt valóban sikerrel venné, akkor lényegtelenné válna, hogy a tizedik vagy 12. helyen végez a csapat a bajnokságban.