Vágólapra másolva!

A tizenegyesrúgás lélektana

A kapus képes manipulálni tizenegyesnél a csatárt egy pszichológiai trükkel, és kivédheti a rúgást - erre jutottak egy hongkongi egyetem kutatói.

A Der Spiegel című német hetilap online kiadásában beszámol arról, hogy Rich Masters és kutatótársai kétszáz videót néztek meg a világbajnokságok, az Európa-bajnokságok, az Afrika-kupa és a Bajnokok Ligája tizenegyes rúgásairól, s arra jöttek rá, hogy a kapusok a legtöbb esetben a kapu középpontjától kicsit arrébb, átlagosan 10 centiméterrel balra vagy jobbra álltak. A kutatók szerint ezt öntudatlanul teszik, de a dolognak komoly következményei vannak. A kapus ugyanis azzal, hogy az egyik sarokhoz közelebb áll, mintegy szabaddá teszi a kapu másik oldalát, és ez hatással van a tizenegyest lövő másik játékosra.

A Der Spiegel online kiadásában idézi a Psychological Science című lélektani szaklapot, amely szerint tíz esetből hatszor a kapu nyitottabb oldala felé végezték el a rúgást, noha a középtől való 10 centiméteres eltérést a csatár nem érzékeli. Azt, hogy a 10 centiméteres eltérés láthatatlan, kísérleti úton be is bizonyították. A falra vetített fotókon Oliver Kahn, a német válogatott egykori kapusa áll egy kapuban, és a kísérleti alanyoknak azt kellett megállapítani, hogy a kapus középen áll-e, vagy pedig attól jobbra vagy balra. A kísérlet résztvevői ezt csak akkor tudták eldönteni, ha a kapus több mint tíz centiméterre volt a kapu közepétől.

Forrás: [origo]

Ezért a kutatók tanácsa úgy szól: a kapusok hat és tíz centi közötti távolságra legyenek a kapu középpontjától. A csatár ekkora távolságot aligha ismer fel, ugyanakkor annak a valószínűsége, hogy a nyitottabb sarokra lő, eléri a 60 százalékot - olvasható a hamburgi hetilap internetes változatában.