Vágólapra másolva!
A futball szerencsejáték, legalábbis a kézilabdához, a kosárlabdához, a jéghokihoz vagy a kosárlabdához képest - véli egy amerikai kutató.

A Der Spiegel című német hetilap online kiadásában ismerteti Eli Ben-Naim Los Alamos-i kutató tanulmányát, amely háromszázezer különböző találkozónak - köztük az angol Premier League 43 ezer mérkőzésének elemzésén alapul.

A National Laboratory statisztikai vizsgálata azt mutatta, hogy a többi csapat és labdajátékhoz képest magasan a futballban van a legtöbb meglepetés. A mérkőzések 45 százalékát ugyanis az esélytelenebb csapat nyerte, amelynek a ranglista szerint simán veszítenie kellett volna.

A matematikus szerint ez azzal függ össze, hogy a futballmérkőzések eredménye sokkal inkább függ a véletlentől, vagy másként fogalmazva a szerencsétől, mint a többi játéké. A focimeccseken ugyanis átlagban három gól esik, szemben a kézilabda mérkőzések 50-60 és a kosárlabda meccsek 60-70 találatával. Így aztán egy hiba vagy egy szerencsés véletlen döntő lehet egy futballmeccsen.

A kosárlabda-mérkőzések esetében a meglepetések aránya ezért csak 36 százalékos, az amerikaifutballnál ugyancsak hasonló az arány. A jégkorongban, ahol szintén kevesebb a találat, már meghaladja a 41 százalékot az esélytelenebb csapatok győzelmi aránya.

Metin Tolan, a dortmundi egyetem kutatója, aki a foci fizikáját egyetemen is tanítja, úgy véli, hogy a világon a legigazságosabb labdajáték a tenisz, mert "amennyiben két teniszjátékos között legalább tíz százalékos a teljesítménykülönbség, az esetek 95 százalékában a jobbik győz".

A futball világát ezzel szemben a véletlen uralja. Metin Tolan a német Bundesliga-mérkőzéseket egy különleges szimulációs programba helyezte, és arra a következtetésre jutott, hogy gyakorlatilag minden egyes mérkőzés kimenetele kizárólag a véletlenen múlik, azzal az egyetlen kitélellel, hogy minden negyedik mérkőzés döntetlenre végződik, ami statisztikailag nézve a német bajnokságra igaz is - olvasható a Der Spiegel honlapján.