Vágólapra másolva!
A januári átigazolási időszak legdrágább transzferei között több olyan futballista is akadt, aki Argentínából érkezett Európába, ám a hét végén kezdődő argentin pontvadászat nem csak az öreg kontinens miatt veszített el focistákat, hiszen rengeteg távoztak Mexikóba is. Ennek ellenére a mérkőzéseken alighanem megint megtelnek majd a lelátók - már ha a sorozatos balhék miatt nem zárják be a stadionokat.

Ősszel, az aperturában ugyanis olyan sok volt a szurkolói rendbontás, hogy az utolsó három fordulóban a szövetség radikális döntést hozott: a vendégkszurkolókat nem engedték be a stadionokba, a mérkőzéseken csak az otthoni csapatok hívei foglalhattak helyet. Más kérdés, hogy a bajnokság végén külön döntő találkozóra volt szükség, amelyet semleges pályán rendeztek, és mind az Estudiantes, mind a Boca Juniors hívei jelen voltak - és az összecsapás csak remek futballt hozott, a botrány elmaradt.

A clausura kezdetén is valami hasonlóban bíznak az argentin labdarúgás vezetői, na meg abban, hogy a sztárok megszokott kiáramlása nem okoz színvonalesést - bár az ország mindig képes volt új és új klasszisokat kitermelni. Ami a januári távozókat illeti, az argentin csapatoktól összesen 18 jöttek át Európába (ebből heten valamelyik topligába), további kilenc futballista pedig a szubkontinens leggazdagabb bajnokságába, a mexikói pontvadászatba távoztak - és akkor még nem is beszéltünk a többi dél-amerikai bajnokságba (főleg Chilébe és Paragauyba) szerződött labdarúgóról.

Forrás: EPA

Tavaly az Estudiantes nyerte a bajnokságot

A bajnoki címet némi meglepetésre megszerző Estudiantesnek például három kulcsembere is távozott: a védő Fernando Ortízt, aki az aperturában egyetlen mérkőzést sem hagyott ki, a mexikói Santos Laguna vette meg, a perui középpályás, Juan Cominges hazatért a Sporting Cristalba, az ősszel háromszor eredményes támadót, Diego Galvánt pedig a River Plate csábította el. Diego Simeone együttese természetesen megpróbálta pótolni a távozókat, a védelemben a brazil Corinthiansból hazahívott Sebastián Domínguez, a középpályán pedig a Newell's Old Boystól szerződtetett Hugo Colace, illetve az uruguayi Nacionaltól igazolt Sebastián Vázquez jelenti az erősítést.

A bajnokcsapatnál a fő kérdés azonban továbbra az, hogy a középpályás, Juan Sebastián Verón, illetve az aperturában tíz gólt szerzett csatár, Hugo Mariano Pavone milyen formában lesznek - ha nekik úgy megy a játék, mint az őszel, akkor az Estudiantes megint ott lehet a végelszámolásnál.

Az aranyérmet a hajrában elbukó Boca Juniorsnál a bajnoki döntőben elszenvedett vereségnek a tréner, Ricardo Lavolpe lett az áldozata, a volt mexikói szövetség ugyanis lemondott a posztjáról, a helyére pedig a Vélez Sarsfield mestere, Miguel Angel Russo érkezett (akit a Vélez Lavolpével pótolt, vagyis a két egyesület tulajdonképpen edzőt cserélt). A Boca a clausurában már nem számíthat a Real Madridnak rekordösszegért eladott Fernando Gagóra, és rajta kívül még a védő José María Calvo is a spanyol élvonalban kötött ki (őt a Gimnastic Tarragona vette meg).

Ami az erősítést illeti, a genovaiak már mostanáig is jól álltak, hiszen érkezett az Independientétől az uruguayi Sergio Orteman, aki 2002-ben a paraguayi Olimpia Asunciónnal Libertadores-kupát nyert; valamint hazahívták a mexikói Santos Lagunától a csatár Bruno Marionit, illetve az orosz Szpartak Moszkvától a védő Clemente Rodríguezt - ám ha ha a Boca valóban kölcsön tudja venni Juan Román Riquelmét a Villarrealtól, akkor valóban a sárga-kékek lesznek a clausura legnagyobb esélyesei.

Az aperturában a dobogó harmadik fokán végzett River Plate-nél a szokottnál is nagyobb a nyomás az edzőn, Daniel Passarellán, hiszen a milliomosok 2004 óta nem nyert bajnokságot Argentínában. A Rivernél meglehetősen nagy volt a mozgás a keretben, és a legérzékenyebb veszteség természetesen a Real Madrid által megvett Gonzalo Hugaín, illetve a PSG-be szerződött Marcelo Gallardo távozása. Az érkezőknél a Spanyolországból hazaigazolt Leonardo Ponzio mellett elsősorban a Rosario Centraltól szerződtetett csatár, Marco Gastón Rubén érdemel említést, aki az aperturában hét gólt szerzett, és hatalmas tehetségnek tartják.

A szakértők szerint megint ez a három gárda versenghet majd az elsőségért, de Argentínában egy meglepetéscsapat felfutását sohasem lehet kizárni - az ősszel sem gondolta volna senki, hogy az előtte csak 11. helyen végzett Estudiantes ilyen jó lesz. Most talán a Racing Club okozhat szenzációt: a klub hazacsábította az otthoni bajnokságban utoljára 1996-ban szerepelt veterán csatárt, Claudio Lópezt a mexikói Club Américától - kérdés, hogy ő 33 esztendősen mire lesz képes. Az Estudiantesnek a legutóbb mindenesetre bejött egy hasonló húzás...