Vágólapra másolva!
A 22. játéknap tavaszra halasztásával a 23. fordulóval folytatódik a hétvégén az olasz labdarúgó-bajnokság, amelynek tíz összecsapása közül ötöt zárt kapuk mögött rendeznek. A német Bundesligában a Schalke-Hertha meccs jelenti a csúcsot, Spanyolországban a Real Madrid győzelmi kényszerrel utazik a Real Sociedadhoz, az angoloknál pedig a Middlesbrough a Chelsea otthonában szeretne nyerni.

A múlt heti tragédiát követő nagy egyeztetések eredményeként a hétvégén a 23. fordulóval folytatódhat az olasz labdarúgó-bajnokság. Igaz, a Serie A 10 mérkőzése közül ötöt csak azok láthatnak, akik pályára lépnek, a Milan-Livorno, a Chievo-Internazionale, a Messina-Catania, a Fiorentina-Udinese és a Atalanta-Lazio összecsapásokra ugyanis zárt kapuk mögött kerül sor.

Kérdés, ez megoldást jelent-e a problémákra, az utóbbi idők botrányos jelenetei ugyanis általában nem a stadionokban történtek, hanem a közterületeken: ráadásul a múlt pénteki Catania-Palermo csata után ismét szicíliai rangadóra kerül sor, ezúttal Messinában.

Maximum televízióban láthatjuk majd Ronaldo várható debütálását is, a 7,5 millió euróért vásárolt brazil klasszis a Livorno ellen léphet pályára először Milan-mezben. Nem véletlenül reklamáltak játékosok a közönség kizárása miatt: Paolo Maldini például a futball halálának nevezte a zártkapus megoldást. A milánói vezetők még mindig reménykednek abban, hogy beengedhetik a szurkolókat. A Giuseppe Meazza Stadionban lázasan dolgoznak a beléptető kapuk felállításán, amely az új biztonsági előírások szerint egyik alapfeltétele a nézők előtti találkozók megrendezésének. "Éjjel-nappal szünet nélkül dolgozunk, és bízunk benne, hogy a szombati, utolsó stadionszemlén, úgy döntenek a hatóságok, hogy vasárnap ha nem is az egész stadionba, de legalább meghatározott szektorokba beengedhetjük a drukkereket" - mondta Adriano Galliani, a Milan alelnöke.

Az Inter-Roma szuperrangadó ugyan elmaradt szombaton, de a fővárosiak ezen a héten is faraghatnak a hátrányból, ehhez le kell győzni a Parmát, az Internek pedig a Bentegodiban kellene buknia a Chievo ellen.

Forrás: EPA

Hat stadion felel meg az előírásoknak: római és a torinói Olimpiai-stadion, a genovai Luigi Ferraris-stadion (fent balról jobbra), a palermói, a sienai és a messinai létesítmény (lent)

Újabb fordulat állt be közben a cataniai rendőrgyilkosság ügyében: ügyvédje cáfolta, hogy beismerő vallomást tett volna az a 17 éves szurkoló, akit a gyilkossággal gyanúsítottak. "Csak annyit ismert be, hogy jelen volt a zavargásokban, azt azonban nem, hogy ő találta el az áldozatot" - nyilatkozta Giuseppe Lipera az állami televíziónak.

A korábbi híradások szerint a rendőrség videofelvételek alapján azonosította a fiatalkorú elkövetőt, aki a cataniai stadion északi kanyarjának mellékhelyiségéből kiszakított mosdókagylóval megdobta a később elhunyt 38 éves Filippo Racitit, aki két gyermeket hagyott hátra. A kedden őrizetbe vett fiú nem ismeretlen a hatóságok számára, mivel egy ultracsoport tagja.

Az olasz rendőrség már 41 személyt, köztük 16 fiatalkorút vett őrizetbe az ügy kapcsán.

Az európai szövetség a jövő héten dönt arról, hogy az olasz kluboknak zárt kapuk mögött kell-e megrendezniük nemzetközi kupameccseiket, ám arról már pénteken döntés született, hogy a Livorno csak zárt kapuk mögött fogadhatja a spanyol Espanyolt az UEFA-kupában. William Gaillard szóvivő ugyanakkor hozzátette: az UEFA alapvetően nem támogatja a nézők nélküli találkozókat.

"Érdekes lenne, ha Milánóban nem engedné be az UEFA a szurkolókat, amikor a 2012-es Európa-bajnoki szemlebizottság jelentése szerint Olaszországban ez a legjobb állapotban lévő aréna" - mondta Letizia Moratti, Milánó polgármestere. Michel Platini, az UEFA elnöke az olasz futballbotránnyal kapcsolatban kijelentette: nem igazságos, hogy a klubokat büntetik néhány huligán miatt. "Az egyesületek nagyon nehéz helyzetben vannak, nem szerencsés, hogy ők bűnhődnek a rendbontások után" - mondta a francia sportvezető. "Ezt a problémát nagyon gyorsan meg kell oldani."