Vágólapra másolva!
A Liverpool labdarúgóklub elfogadta két amerikai vállalkozó vételi ajánlatát, így a klub már a brit Premiership harmadik csapata, amely amerikai tulajdonba kerül.

A londoni tőzsdének címzett közleményben a klub vezetői arról számolnak be, hogy részvényeiket eladták George Gillett és Tom Hicks milliárdosoknak darabonként 5000 pennyért. A Liverpool részvényei ezek szerint 174,1 millió fontot érnek, amihez még 44,8 millió fontnyi adósságot is átvállalják a vevők.

A két új tulajdonos vállalta a Liverpool új, 60 ezres befogadóképességű stadionjának felépítését és annak finanszírozását: 215 millió fonttal kötelezik el magukat e projekt mellett a brit lapok értesülése szerint. Ígéretet tettek arra is, hogy külön játékos vásárlási alapot hoznak létre, de ennek tervezett összegét nem közölték. Az üzlet azután jött létre, hogy a dubai vezetés által támogatott Dubai International Capital elállt vételi szándékától.

A brit klubok közül a Manchester United és az Aston Villa van amerikai tulajdonban. A brit labdarúgás nagy vonzerőt gyakorol a külföldi tőkére a klubok kedvező pénzügyi kilátásai és a magas nézőszám miatt. Az elmúlt években vette meg Roman Abramovics a Chelsea-t, Alexandre Gaydamak orosz származású francia üzletember a Portsmouth tulajdonosa lett a múlt szezonban, decemberben pedig egy az izlandi labdarúgó szövetség által vezetett konzorcium vált a West Ham United tulajdonosává.

Gillett és Hicks is tulajdonosai az NHL-ben szereplő hokicsapatoknak, Hicks emellett a Texas Rangers baseball-csapat tulajdonosa is.