Vágólapra másolva!
A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) vezetői mély megdöbbenéssel fogadták, hogy a pénteki, Catania-Palermo olasz élvonalbeli bajnoki mérkőzést követő súlyos atrocitások, utcai harcok során életét vesztette egy rendőr, s legalább százan megsérültek.

"A hazai futball irányítóinak szilárd meggyőződése, hogy ez a játék, ez a sport - még akkor is, ha az élvonala manapság már hatalmas üzletnek is számít - nem erről, nem az erőszakról szól. Vagy legalábbis: nem szabadna arról szólnia!" - áll az MLSZ honlapján közzétett hivatalos állásfoglalásban.

"Régen egy-egy mérkőzés, legyen szó akármilyen kiélezett rangadóról, a labdarúgás ünnepének számított, az utóbbi időben viszont sajnos egyre sűrűbben kell botrányoktól, brutális összecsapásoktól tartani, s lassan már az is szinte mindennapos eseménnyé válik, hogy emberéletet, áldozatokat követelnek az úgynevezett szurkolók egymás elleni háborúi, vagy - mint történt most is - összecsapásai a rendfenntartókkal. Három héttel a hazai bajnokság tavaszi rajtja előtt álságos lenne csak másokra mutogatni, s azt hinni, hogy bennünket nem fenyeget a veszély: mint a közélet oly sok szintjén, a labdarúgó-stadionok környékén is uralkodóvá válhatnak azok a szélsőséges indulatok, amelyek akár tragédiához is vezetnek."

A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy "Mindenkinek, sportvezetőknek és törvényhozóknak, játékosoknak és jóérzésű szurkolóknak - szerte a világon és nálunk is - mindent el kell követniük azért, hogy a földkerekség kimagaslóan legnépszerűbb tömegszórakoztatási eszköze visszatérjen abba a normális kerékvágásba, amelyben bőrszíntől, politikai, vallási és társadalmi hovatartozástól függetlenül valamennyien jól érezzük magunkat."

Az állásfoglalás hangsúlyozza, hogy az MLSZ mindent el fog követni azért, hogy "a maga szerény eszközeivel" hozzájáruljon ehhez.

A pénteki események következtében az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) bizonytalan időre az első és másodosztályú bajnokság mellett felfüggesztette valamennyi helyi pontvadászat küzdelmeit. A 38 éves rendőr, Filippo Raciti életét követelő utcai harcok után a FIGC törölte a különböző válogatottak jövő heti barátságos találkozóit is, így a világbajnok felnőtt együttes jövő szerdára tervezett, Románia elleni sienai mérkőzését is. (Románia ellenfele a magyarokkal azonos Európa-bajnoki selejtezőcsoportban szereplő Moldova együttese lesz, a mérkőzésre Bukarestben kerül sor.)

Olaszország - Magyarország és Horvátország, illetve Lengyelország és Ukrajna közös pályázata mellett - kandidál a 2012-es Európa-bajnokság megrendezésére.