Vágólapra másolva!
Az első két tavaszi fordulóban a Bundesligában három egyesület szerzett eddig két győzelmet: az aranyéremért küzdő Werder Bremen és FC Schalke 04 mellett Szabics Imre gárdája, az FSV Mainz is hat ponttal nyitott. A klub a télen négy futballistát is igazolt, köztük két csatárt, de a magyar támadó helye egyelőre biztos a kezdőtizenegyben - azonban előbb utóbb meg kell kezdenie a gólgyártást ahhoz, hogy ez így is maradjon.

A mainzi gárdától minden egyes Bundesliga-szezon hatalmas bravúrnak számít, így a jelenlegi pontvadászatra is a biztos bennmaradást tűzték ki célul, de hamar kiderült, hogy ez még nehezebb lesz, mint az előző években. Az egyesület a nyáron ugyanis több kulcsemberét is eladta, elsősorban a támadó részleg gyengült meg: Antonio da Silva, Mohammed Zidan és Michael Thurk kiválásával összesen 30 gól "távozott" a csapattól.

Papíron ugyan megfelelően sikerült erősíteni, de a gyakorlat mást mutatott. Az első fordulóban a VfL Bochum ellen aratott 2-1-es győzelem után ugyanis a Mainz az egész ősszel nyeretlen maradt, és 17 találkozón mindössze 11 gólt ért (a nyitómérkőzést követően egyszer sem fordult elő, hogy a gárda egynél több találatot szerzett volna), nem csoda, hogy az utolsó helyen zárta az évet, és hátránya hat pont volt a már bennmaradó pozícióban álló Energie Cottbusszal szemben.

A nyári igazolások közül a brazil Edú és a mali Bakary Diakité összesen két gólt rúgott (Szabics egymaga ennyiszer volt eredményes), így mindkettejüktől meg is váltak januárban. Ennek megfelelően a vezetőség fő céljának a téli átigazolási időszakban a támadó részleg megerősítése számított, és az első számú kiszemelt a csatárposztra a gárda egykori sztárja, Mohammed Zidan volt.

Az egyiptomi futballista az előző idényt kölcsönben töltötte Mainzban, a nyáron pedig visszatért a Werder Bremenhez, ahol azonban alig kapott lehetőséget. Szívesen vissza is tért volna a Mainzhoz, a brémaiaknál azonban több csatár is kidőlt a sorból, így nem volt biztos, hogy elengedik őt. Jürgen Kloppnak viszont mindenképpen szüksége volt az afrikai focistára, és végleg is hajlandó lett volna őt szerződtetni, ami már a Werdernek is elnyerte a tetszését, így Zidan végül 2,5 millió euróért a Mainz futballistája lett. Ezzel egyben klubrekordot is döntött, hiszen a mainziak korábban sohasem fizettek ekkora összeget játékosért.

De nem Zidan volt az egyetlen új csatár a felkészülési időszakban a mainziaknál. A kiesés ellen küzdő gárda ugyanis ingyen megszerezte a román támadót, Marius Niculaét, akire a magyar drukkerek is jól emlékezhetnek, még ha nem is szívesen: 2001-ben két mérkőzésen három gólt szerzett a román válogatott színeiben a magyar csapat ellen. Nem véletlenül vette meg akkoriban a lisszaboni Sporting CP, ahonnan 2005-ben igazolt a belga Standard Liege-be, ám tavaly nyáron nem tartottak rá igényt, így fél évet klub nélkül töltött. Mindez kapóra jött a Mainznak, hiszen így ingyen igazolhatott le egy kiváló támadót.

Forrás: EPA

Mohamed Zidan (balra) visszatért egykori sikerei színhelyére

Klopp a csatársor mellett azért a középpályát is meg akarta erősíteni, mégpedig a védekező pozícióban, ahol az ősszel többnyire Christophe Babatz játszott, de teljesítménye elmaradt a remélttől. Őt ennek megfelelően télen kölcsönadták a TuS Koblenznek, és pótlását a Werderből oldották meg (a jelek szerint a mainziak remek kapcsolatot ápolnak a brémai egyesülettel): a listavezető kölcsönadta dán középpályását, Leon Andreasent a szezon végéig.

A kolumbiai Elkin Soto átigazolása már problémásabb volt: a ballábas középpályás tavaly az ecuadori SC Barcelonában futballozott, de anyaegyesülete az Once Caldas volt (a klub 2004-ben Libertadores-kupát nyert), amely nem akarta elengedni - noha a focista szerint lejárt a szerződése. A Mainz végül a FIFA-hoz fordult az ügyben, és a nemzetközi szervezet a játékosnak adott igazat, ami azt jelenti, hogy Soto a hét végén, az Eintracht Frankfurt ellen már leülhet a kispadra.

A kezdőben azonban alighanem még nem fog szerepelni, hiszen Klopp minden bizonnyal tartja magát a "győztes csapaton ne változtass" elvhez, a Mainz ugyanis az első két fordulóban egyaránt nyerni tudott, és így közelebb került a bennmaradáshoz. A gárda előbb idegenben verte a VfL Bochumot, majd otthon a Borussia Dortmundot - mindkétszer 1-0-ra.

Az új szerzemények közül Andreasen mindkétszer játszott, sőt, a dortmundiak ellen győztes gólt is szerzett, Zidan pedig a VfL Bochum ellen szerepelt - és rögtön meg is sérült. A Dortmund ellen így már Niculae volt a kezdő tizenegyben, de nem nagyon ment neki a játék, a Kickertől ötös osztályzatot kapott (a hatos legrosszabb), akárcsak Szabics, akinek a helyére beállt Petr Ruman már 2,5-ös értékelésben részesült. Ezzel együtt a Frankfurt ellen várhatóan megint Szabics és Niculae kezd majd, ám a csatároknak nem árt elkezdeni a gólgyártást, különben könnyen kimaradhatnak a kezdők közül.