Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) düsseldorfi tisztújító kongresszusán Michel Platinit választotta meg elnöknek.

Az 51 éves francia sportdiplomata 27 szavazatot kapott, míg a svéd Lennart Johansson 23-at. Két voks érvénytelen volt. A 77 éves Johansson 1990 óta irányította a szervezetet, de először akadt kihívója. Platini az 1984-es Európa-bajnokságon a győztes francia válogatott csapatkapitánya volt, háromszor nyerte el az Aranylabdát. Ő az első olyan elnöke az UEFA-nak, aki korábban játékosként szerzett magának világhírnevet. A megbízatása négy évre szól.

"Nagyon meg vagyok hatva, de természetesen boldog vagyok. Ez egy nagyszerű kaland kezdete" - mondta közvetlenül megválasztása után a szakember. Platini - akinek tervei között a Bajnokok Ligája reformja is szerepel - utolsó, a helyszínen elhangzott kampánybeszédében elsősorban azt hangsúlyozta, hogy a labdarúgás inkább sport, mint üzlet.

"A futball egy játék, csak másodsorban termék. Egy sportág, s csak azután piac és üzlet" - jelentette ki a tagországok képviselői előtt. Platini már megválasztása előtt javasolta, hogy győzelme esetén az eddigi vezetőt, Johanssont tiszteletbeli elnökké válasszák. A végeredmény kihirdetését követően a tagság közfelkiáltással döntött erről, a svéd sportdiplomata pedig könnyeivel küszködve fogadta a kitüntetést.

Giovanni Trapattoni, minden idők legeredményesebb klubedzője szerint jól döntöttek a küldöttek, amikor Michel Platinit választották meg a szervezet elnökének. "Michel az elnök? Ez remek - mondta Trapattoni. "Ragyogó humora van, ironikus nyilatkozatai sokat javítanak majd a hangulaton az európai szövetségben. Platini nagyon intelligens, megválasztásával rengeteget nyert a labdarúgás."

Theo Zwanziger, a német szövetség elnöke csalódottan nyilatkozott a választás végeredményéről. "A tagság nem egységes, ezt mutatja, hogy 23-an Lennart Johansonnra szavaztak. Platininek nem lesz könnyű az ellene voksolókat a saját oldalára állítani. Mi is Johannsont támogattuk, mert úgy gondoljuk, hogy kiváló munkát végzett. Megérdemelte volna, hogy ünnepelt vezetőként, négy év múlva önként adhassa át a helyét. Hiába választották meg tiszteletbeli elnöknek, Johansson megbukott, amit nagyon sajnálunk. Reméljük, hogy félelmünk alaptalan és Platini ugyanolyan jól vezeti majd az UEFA-t, mint elődje tette."

Sir Alex Ferguson, a Manchester United vezetőedzője arra kéri az újdonsült elnököt, hogy mondjon le arról a tervéről, melynek keretében négyről háromra csökkentené a Bajnokok Ligájában maximálisan indítható angol, spanyol és olasz csapatok számát. "A Bajnokok Ligája így jó, ahogy van. Néhány éve például még túl sok volt a meccs, mert két csoportkörön kellett túljutni. Tizenhét mérkőzés megnyerésére volt szükség a végső sikerhez. Azóta ez megváltozott. Most az igazi küzdelem februárban kezdődik, és szerintem jól van ez így. Ha a negyedik kvalifikációs helyet elveszik az erős bajnokságoktól, azzal vagy csökken a létszám, vagy más országok kapnak plusz lehetőséget. Márpedig a Bajnokok Ligája lényege éppen az, hogy a legjobb csapatok szerepelnek benne" - vélekedett a kiváló tréner.

Az UEFA eddigi elnökei:
1954-1962: Ebbe Schwartz (dán)
1962-1972: Gustav Wiederkehr (svájci)
1972-1973: Barcs Sándor (magyar)
1973-1983: Artemio Franchi (olasz)
1983-1990: Jacques Georges (francia)
1990-2007: Lennart Johansson (svéd)
2007-? Michel Platini (francia)

Michel Platini portéja

1955. június 21-én született, játékosként az AS Joeufban kezdte pályafutását, majd 1972 és 1979 között a Nancyban futballozott. Legnagyobb sikereit ezt követően a Saint-Etienne-ben és a Juventusban érte el. 1987-ben vonult vissza.

Először az 1976-os olimpián figyeltek fel rá, a negyeddöntőig jutott francia válogatottban háromszor volt eredményes. A nemzeti csapatban 72-szer lépett pályára - ebből 50-szer csapatkapitányként -, és 41 gólt szerzett. Az 1984-es Európa-bajnokságon kilenc gólt lőtt az aranyérmes együttesben.

A Juventusszal 1984-ben bajnoki címet és Kupagyőztesek Európa Kupáját (KEK) nyert, egy évvel később pedig ő szerezte az egyetlen gólt a Heysel-stadionban a Bajnokcsapatok Európa Kupája Liverpool elleni fináléjában, amelyet tragédia árnyékolt be.

Az egyetlen olyan játékos, aki egymást követő három évben (1983, 1984, 1985) nyerte el az Aranylabdát. 1988-ban átvette a francia válogatott szövetségi kapitányi posztját, 1992-ig irányította a nemzeti együttest. Az 1998-as hazai rendezésű világbajnokságon a szervezőbizottság tagja volt.

Ezt követően Joseph Blatternek, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnökének a személyes tanácsadója lett. 2002-ben bekerült a FIFA és az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) végrehajtó bizottságába is. Jelenleg a FIFA végrehajtó bizottságának tagja. Az UEFA 2007-ben választotta meg elnöknek négy évre.