Vágólapra másolva!

Bundabotrány buktatta meg a lengyel futballvezetőket

Tomasz Lipiec lengyel sportminiszter felfüggesztette az ország labdarúgó-szövetsége elnökségének a működését, mert megítélése szerint a futballszervezet irányító testülete nem tesz elég erőfeszítést a két éve napvilágra került bundabotrány felderítése érdekében. A szaktárca vezetője Andrzej Ruskót, az élvonalbeli csapatokat tömörítő Ekstraklasa elnökét bízta meg az ügyek vitelével a következő közgyűlésig.

Tavaly októberben már igyekezetett nagyobb sebességre ösztökélni a futballvezetőket a sportminiszter, a sportág nemzetközi szövetsége (FIFA) azonban - ahogy azt minden ilyen esetben teszi - nemtetszésének adott kifejezést amiatt, hogy a politika beavatkozik a szervezet működésébe.

Ezzel együtt Lipiec most mégis határozott lépésre szánta el magát, mert úgy véli, két éve gyakorlatilag semmilyen előrelépés nem történt. Csütörtök este lemondásra szólította fel az elnökséget, amely azonban ezt nem tette meg, így került sor pénteken a felfüggesztésre.

"Az elnökség nagy részének nincs mit felróni. Nehéz értelmezni a csoportos felelősség fogalmát. Ráadásul jogállamban élünk" - méltatlankodott Grzegorz Lato korábbi kiváló játékos, elnökségi tag.

Az ország eddigi legnagyobb sportbotrányában labdarúgó-mérkőzések eredményeit manipulálták. Mostanáig több mint hatvan játékost, bírót és klubalkalmazottat hallgattak ki az ügyben. A rendőrség korrupció gyanújával csütörtökön őrizetbe vette Wit Zelaskót, a szövetség egyik elnökségi tagját, aki a bíróküldésekért felelt.

A Reuters vezetőségi tagokat idéz, akik attól tartanak, hogy a miniszteri beavatkozás miatt egyrészt a FIFA felfüggeszti majd a lengyel szövetség tagságát, másrészt veszélybe kerül a 2012-es Európa-bajnoki pályázat. Lengyelország Ukrajnával közösen kandidált, mellettük a magyarok és a horvátok együtt, valamint az olaszok vannak még versenyben a rendezésért.