Vágólapra másolva!
A Corriere della Sera Johansson: egy pofon Olaszországnak címmel rövid cikkben számolt be az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnökének budapesti látogatásáról.

A svéd sportdiplomata magyarországi tartózkodása alatt a magyar-horvát 2012-es Európa-bajnokságra benyújtott közös pályázat igényességét méltatta. A szerző kiemeli, hogy a kontinensviadal megrendezési jogának odaítélésére április 18-án Cardiffban kerül sor, és mindezidáig a magabiztos olaszok első ízben szembesültek a konkurencia lobbitevékenységének eredményességével.

Sokak szerint a lobbinak ezúttal a szokásosnál is nagyobb szerepe lehet, mivel jövő hétvégén tisztújító kongresszust tart az UEFA, s a kandidálók szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy a szervezetet 1990 óta irányító Johansson, vagy kihívója, a francia Michel Platini győz az elnökválasztáson.

Egyelőre úgy tűnik, hogy Johansson sikere esetén a magyar-horvát pályázat kerülhet helyzeti előnybe, ugyanis a sportvezető évek óta szimpatizál a magyarokkal, ezt támasztja alá, hogy az elmúlt egy évben számos alkalommal látogatott Magyarországra. Az olaszok viszont minden bizonnyal Platinit támogatják: a Juventus korábbi klasszisa múlt héten látogatott el Itáliába, ahol a szövetség vezetőivel folytatott tárgyalásai során valószínűleg az elnökválasztás és az Eb-rendezés is szóba került.

A harmadik jelentkező az esemény megrendezésére a lengyel-ukrán pályázat, de szakértők szerint nem sok esélye van a végső sikerre.