Vágólapra másolva!
A nyári átigazolási időszak legnagyobb meglepetése a két argentin futballista, Carlos Tévez és Javier Mascherano West Ham Unitedbe szerződése volt. A Kalapácsosoknál egyikük sem remekelt, de Tévez legalább rendre játéklehetőséget kapott, ellentétben Mascheranóval, akit ennek ellenére európai élcsapatok csábítanak - azonban a FIFA szabályai szerint júliusig nem léphet pályára más klubban. A Liverpool FC mindenesetre a minap különengedélyt kért a nemzetközi szervezettől, hátha...

Mascherano és Tévez egyaránt tagjai voltak az argentin válogatott világbajnoki keretének, és kettejük közül a védekező középpályás volt az, aki többet játszott. Sőt, Mascherano kifejezetten alapember volt az albicelestében, elvégre mindegyik mérkőzésen végig a pályán volt, amit rajta kívül csak a középhátvéd és egyben csapatkapitány Roberto Ayala mondhatott el magáról.

A vébét követően Tévez és Mascherano egyaránt visszatértek klubjukhoz, a brazil Corinthianshoz, és egészen augusztus közepéig rendre pályára is léptek, azonban a hónap végén váratlanul kikerültek a keretből. Akkor már egyre több pletyka szólt arról, hogy alighanem Európában kötnek majd ki, de valószínűleg szinte senki sem gondolta, hogy mindkettejük új klubja az angol West Ham United lesz.

Az átigazolási időszak utolsó napján megtörtént transzfer háttere még ma sem teljesen világos (nem tudni, hogy a piaci áron eurómilliókba kerülő futballistákért mennyit is fizettek, és főleg, hogy kicsoda - elvégre a Kalapácsosoknak aligha volt pénzük két ilyen drága labdarúgóra), de az általános vélemény az volt, hogy a WHU nagy fogást csinált. A helyzet azonban gyorsan megváltozott, a két argentinnal ugyanis a londoni csapat mélyrepülésbe kezdett, és stabil középcsapatból kiesőjelöltté esett vissza. Más kérdés, hogy a kezdeti időszak után mind a két dél-amerikai futballista kikerült a kezdők közül, és Mascherano nem is verekedte vissza magát a csapatba.

A középpályás a Newcastle United és a Manchester City ellen kezdett, és mindkét mérkőzésen 2-0-s vereséget szenvedtek a londoniak. Ezen kívül már csak a Tottenham Hotspur ellen kapott lehetőséget a kezdő tizenegyben (a WHU akkor 1-0-ra kapott ki), a Portsmouth FC ellen pedig az utolsó négy percre cserélték be. Mascherano a kilencedik forduló, azaz október 21. óta mindössze egyetlen találkozón kapott lehetőséget, decemberben az Everton FC ellen hat percet töltött a pályán. Nem csoda, hogy a középpályás már december végén több nyilatkozatában is arról beszélt, hogy távozni szeretne a West Hamtől, hiszen pályafutása ezen szakaszában nem engedheti meg magának, hogy ne futballozzon rendszeresen.

Forrás: EPA

Amikor még mindenki elégedett volt

Abból a szempontból szerencséje volt, hogy az argentin válogatott ősszel csak két mérkőzést játszott (a brazilok és a spanyolok ellen), és Mascherano mindkétszer a kezdők között volt, de a nyári Copa Américára már aligha kap meghívót, ha tavasszal is végig a kispadon ül. Érdeklődőben sem volt hiány, hiszen a Juventus FC-t és a Liverpool FC-t is kapcsolatba hozták vele, a probléma "csak" annyi volt, hogy a FIFA érvényben lévő átigazolási szabályai szerint Mascherano júliusig nem léphet pályára más klubban! A nemzetközi szervezet ugyanis úgy rendelkezik, hogy egy szezonon belül egy futballista csak két egyesületben játszhat, és a szezont július 1. és június 30. között terjedő időszakban határozzák meg.

Márpedig augusztus közepéig Mascherano (és Tévez) még a Corinthiansban futballozott, majd ősszel a West Hamben játszottak - vagyis egy harmadik egyesület nem küldheti őket pályára július 1. előtt. A Juventus FC a bonyodalmak miatt vissza is lépett az azonnali transzfertől, a Liverpool FC azonban a jelek szerint még így is igényt tartana Mascheranóra - a Vörösök ugyanis hivatalos kérelmet nyújtottak be a FIFA-hoz, hogy tegyen kivételt. A liverpooli egyesületnek szüksége lenne egy védekező középpályásra, mivel az ezen a poszton alapembernek számító Mohammed Sissoko hónapok óta sérült, és a hírek szerint csak február végére épül fel.

Az utóbbi hetekben hol Xabi Alonso, hol pedig Steven Gerrard játszott ebben a pozícióban, de mindketten kényszermegoldásnak számítanak, Mascherano viszont éppen itt, a védelem előtt, amolyan elősöprögetőként érzi a legjobban magát. Rafa Benítez egyelőre a szezon végéig venné kölcsön az argentint, és ha beválik, akkora nyáron visszatérne a végleges megvételére - előbb azonban a FIFA-tól kell engedélyt kapnia ahhoz, hogy egyáltalán kölcsönvehesse.