Vágólapra másolva!
Nem gyakori hogy egy csapat címvédőként a kiesés ellen küzdjön hazája bajnokságában, és ha az adott egyesület korábban még sohasem búcsúzott a legjobbak közül, akkor különösen nagy szenzációról beszélhetünk. Márpedig az FK Austria Wiennél éppen ez a helyzet: a bécsiek az évet az utolsó helyen zárták a pontvadászatban, és most új igazolásokkal próbálják megőrizni élvonalbeli tagságukat.

A bécsi lila-fehéreknél az előző szezonban még minden a lehető legjobbnak tűnt, elvégre a csapat duplázni tudott, vagyis a bajnokságot és a kupát is elhódította - ám ennek ellenére már tavasszal gyülekezni kezdtek a sötét felhők az Austria felett. A klub Kanadából visszatért, osztrák származású tulajdonosa, Frank Stronach ugyanis bejelentette, hogy a nyártól nem finanszírozza az egyesületet, márpedig az előző években az osztrák bulvársajtóban csak "Frankie-boyként" emlegetett üzletember millióinak köszönhetően volt sikeres a csapat.

A pletykák szerint Stronach a drukkerek miatt szállt ki az Austriából, a szurkolók ugyanis tiltakoztak az ellen, hogy a tulajdonos Bécs déli részén építsen egy új stadiont az együttesnek.
A fanatikusok abba viszont alighanem nem gondoltak bele, hogy Stronach támogatása nélkül a klub nagy bajba kerülhet. Az anyagi összeomlást ugyan sikerült elkerülni, ám ez azzal járt, hogy a korábbi gazdagabb érában szerződtetett futballisták nagy részétől megvált az egyesület.

Joey Didulica, Tosin Dosunmu, Filip Sebo és Sasa Papac eladásából összesen több mint hatmillió eurót kasszíroztak, de inkább ingyen elengedték Didier Dheedene-t, Sigur Rushfeldtet, Ernst Dospelt, Vladimir Janockót, Libor Sionkót, Roland Linzet és Nastja Ceht is annak érdekében, hogy ne kelljen az új érában immár csillagászatinak számító fizetésüket állni. A helyükre szinte kizárólag csak a hazai piacról jöttek futballisták, nyilvánvalóan sokkal kisebb bérezéssel.

Mindez azonban színvonalbeli visszaesést is jelentett, így nem jelentett meglepetést, hogy a gárda nem tudta sikerrel venni a BL selejtezőjét a portugál Benfica ellen, igaz, legalább az UEFA-kupa csoportkörébe bejutott az együttes. Ott viszont pont nélkül zárt a csapat, ami még mindig nem lett volna olyan nagy katasztrófa, ám az Austria a bajnokságban is messze várakozáson alul teljesített.

Miután 13 forduló után az utolsó helyen álltak a pontvadászatban, a vezetőség menesztette a trénert, Frenkie Schinkelst, akinek a helyére Georg Zellhofer került - mindez azért jelentett szenzációt, mert Zellhofer az idényt még az ősi rivális SK Rapid Wiennél kezdte, ahonnan a gyenge eredmények miatt menesztették. Alighanem ő az első edző az osztrák labdarúgás történetében, aki egy szezonon belül mindkét bécsi sztárklubot irányíthatta...

Az ő személye sem jelentett azonban pozitív változást, hiszen az Austria a folytatásban sem remekelt, és végig a kiesőjelöltek között maradt - az utolsó fordulóban a listavezető Red Bull Salzburg ellen elszenvedett hazai vereség pedig azt jelentette, hogy a bécsiek az utolsó helyen telelnek. Márpedig az Austria Wien még sohasem volt kénytelen búcsúzni az élvonalból a sógoroknál, sőt, az is 1998-ban fordult elő utoljára, hogy nem az első ötben végzett. Utóbbinak azért most nagy az esélye, de a kiesésre bele sem mernek gondolni a klubnál, és a holtszezonban további erősítésekkel próbálják javítani a helyzetet.

Először a hátsó alakzatba érkezett két új ember: a válogatott Joachim Standfest a Grazer AK-t hagyta ott, míg az utánpótlás-válogatott balhátvédet, Ronald Gercaliut a Sturm Graztól szerezték meg. A Még fontosabb volt azonban a támadó részleg, hiszen az Austriánál csak a Sturm Graz ért el kevesebb találatot az ősszel, a házi gólkirályi címhez pedig mindössze öt találat elég volt Johannes Aignernek.

Az első számú kiszemelt a svájci FC Sionban légióskodó Sanel Kuljic volt, de a helvétek nem engedték el az osztrák támadót, mint ahogyan az SCR Altach sem volt hajlandó megválni brazil csatárától, az ősszel 11 gólt szerzett Leonardót. Végülm a Borussia Mönchengladbachtól kölcsönvett cseh Václav Sverkos lett a megoldás - jobban mondva abban bíznak, hogy ő lesz az. Az Austria sportigazgatója, Thomas Parits szerint mindenesetre Sverkos legalább tíz gólt fog szerezni tavasszal, amihez 15 forduló áll rendelkezésére.