Vágólapra másolva!
Ami Magyarországon a csocsó vagy a gombfoci (helyesebben asztalilabdarúgás), az Angliában a subboteo. Ezt a játékot, amely leginkább az asztali rugós focihoz hasonlítható, az egyik nagy játékgyártó cég fejlesztette ki még évtizedekkel ezelőtt, és Nagy-Britanniában hatalmas népszerűségre tett szert.

Akárcsak a gombfociban, itt is lehet különféle csapatokat vásárolni, vagyis mindenki irányíthatja a kedvenc együttesét, és megfelelő kézügyességgel legyőzheti a fő riválist. A vállalat még 2001-ben megszüntette ugyan a subboteo gyártását, mondván, az eladási adatok túlságosan is alacsonyak, de ez nem akadályozza meg a játékosokat abban, hogy rendszeresen elkészítsék kedvenc csapatukat, sőt, több helyen külön subboteoboltok is vannak, ahol be lehet szerezni a megfelelő kellékeket.

És ebbe nemcsak a labda, a kapu vagy éppen a focista tartozik bele, hanem az úgynevezett streaker is: mint rovatunkban többször is beszámoltunk róla, így hívják azokat az urakat, illetve hölgyeket, akik sportot csinálnak abból, hogy ruha nélkül szaladnak be különféle sporteseményekre. A modern labdarúgás eme elmaradhatatlan tartozékát egy Tom Taylor nevű élelmes úriember kezdte el árulni a maga üzletében, és a hírek szerint már több ezret eladott belőlük. "Minden részlet tökéletes. A nőknek megvan a mellbimbójuk, és a férfiaknak is a megfelelő testrészük. Ez a legkelendőbb árucikkünk manapság" - nyilatkozta az egykori tűzoltó, aki manapság egy subboteo-szaküzletet üzemeltet. A kis bábuk valóban minden részletben megfelelnek a valóságnak, olyannyira, hogy minden egyes streakerhez egy rendőr is jár.

Az angol futballkultúra jellemző része a streakeren kívül a kabalafigura is, amelyeknek (amint arról már többször is beszámoltunk) külön futóversenyt is szoktak rendezni évente. Az egyik angol férfimagazin úgy gondolta, hogy a 2004-es Európa-bajnokság tiszteletére mindezt kissé ki kellene szélesíteni, éppen ezért a kontinensviadalon szereplő válogatottak kabalái számára is rendezett egy akadályfutást. Nos, az angolok nem maradtak szégyenben, hiszen a viadalt az angol oroszlán nyerte meg, kevéssel megelőzve a német sast, míg a harmadiknak a horvát kecske (!) futott be.